Aynı anda hem sağlık hem form kazandırıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Aynı anda hem sağlık hem form kazandırıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2007 00:00

Form tutma metotları sık sık değişiyor. Son dönemin gözdesi ise Kinesis... Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu Zeynep Dikbayır, Ritz Carlton Hotel içindeki Laveda Spa-Fitness Center’da bulunan ve Yüksel Ak’ın da kullanıcıları arasında bulunduğu Kinesis’le 200’den fazla hareket yapılabildiğini söylüyor.

n Biraz kendinizden bahseder misiniz?

- Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunuyum. Daha önce birçok spor kulübünde çalıştım. Tekno GYM eğitimliyim. Aynı zamanda Kinesis ile ilgili de bir senelik özel eğitim aldım.

n Kinesis’in diğerlerinden farkı nedir?

- Özellikle duruş bozukluklarını düzeltmekte etkili. Sürekli bilgisayar başında oturan ve ayakta çalışan insanlarda çok etkin sonuçlar veriyor. Hareketsiz yaşam süren ve beslenme alışkanlıkları bozuk olanlarda sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bunlara karşı da yine Kinesis’le ilgili iyi sonuçlar elde edebiliyoruz. Bunun haricinde eklemleri en doğal açılarıyla çalıştırıyor. Denge, esneklik, güç ve gücün devamlılığı prensibine dayanan, senkronize ve fonksiyonel bir çalışma sistemi var. Yoga, plates ve tai chi gibi sporları destekliyor. Çeşitli kas gruplarını aynı zamanda çalıştırabiliyor.

n Bel ya da boyun fıtığı olan kişilerin de kullanabileceği bir alet mi peki?

- Evet, eğitmen eşliğinde kullanılırsa hiçbir problem olmaz. Çünkü yapılabilecek ve yapılamayacak hareketler var. Kişinin sağlık sorununa göre egzersiz yaptırıyoruz. Kinesis, fizik tedavide de rehabilitasyon amaçlı kullanılabiliyor. Duruş bozukluklarının düzeltilmesinde çok etkili... Çünkü insanlar uzun süre masa başında oturuyor ya da işi gereği çok uzun süre ayakta kalabiliyor ve bununla beraber duruş bozuklukları oluşuyor. İşte bu, Kinesis’le düzeltilebilecek bir sorun.

n Eğitmen eşliğinde olması şart mı?

- Makine Türkiye’de yeni olduğu için pek çok insan nasıl kullanılacağını bilmiyor. Hareketlerin açıları farklı, normal fitness salonunda yaptığınız herhangi bir egzersiz gibi değil. Sabit bir itiş şekli yok. Dolayısıyla bir eğitmen eşliğinde yapılırsa hiçbir sakatlık çıkmaz.

n Galiba bu makina çok fazla hareket yapmaya imkan tanıyor.

- Evet, 200’den fazla hareket yapılabiliyor. Bütün kas gruplarını çalıştırıyor. Aynı zamanda birkaç kas grubunun aynı anda çalışması da önemli... Yani bir fitness salonunda olan bütün aletler bunun üzerinde mevcut...

n Hamile bayanlar da kullanabilir mi peki?

- Tabii ki ama bir gözetmen eşliğinde yapılması şart...

n Kilo verme amacıyla kullanılıyor mu?

- Kinesis kardiyovasküler bir makine değil. Yağ yakım amaçlı çalışma yapılmıyor ama vücudu şekillendiriyor. Biz kilolu bir insan geldiğinde önce kişiye özel vücut analiz testi yapıyoruz. Bu, vücuttaki yağ, su, kas, kemik oranını ortaya çıkarıyor. Program dahilinde önce yağ oranını ideal seviyeye getirmeyi amaçlıyoruz. O seviyeye ulaşınca da vücudu şekillendirmek için Kinesis’e geçiriyoruz.

Her yerim tutuldu

Yüksel Ak da bir süredir Kinesis’le çalıştığını söylüyor: "Ben daha önce sabit ağırlıkta çalışıyordum. Bu ise çok farklı bir spor... Spor yapan bir insan olmama rağmen ilk yaptığımda vücudumun her yeri tutulmuştu. Dengenizi korumaya çalışmak, ağırlığı itmek, nefesinizi ayarlamak farkına varmadan zorluyor sizi ama aynı zamanda çalışması çok keyifli..."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!