Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2004 00:00
Avusturya mutfağının özgün ve çok sevilen yemeği "şinitzel"in pişirme tekniği çok önemlidir. Nar gibi kızarmış şinitzelin; yağını çekmemiş ve dağılmayan kıtırlıkta bir kabuğunun olması gerekir.Bunun için kızdırılmış bol yağda kızartılması, kızartma sırasında dağılan parçacıkların bir el süzgeciyle alınıp, yağının sık sık temizlenmesi gerekir. En uygun şinitzel eti, süt danasıdır. Ancak ince dövülmüş tavuk eti veya kuzu külbastı eti de şinitzel hazırlamak için uygundur. Eti hazırladıktan sonra; önce tuz ve karabiber ile karıştırılmış, una bulayın. Sonra sırasıyla çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa buladığınız şinitzeli, bol kızgın yağda 8-10 dakika pişirip, servis yapın. Varsa Avusturyalı bir tanıdığınıza hemen ikram edin, bayılacaktır!İnce NoktalarKrem şanti veya hazır kremanın içine; tarçın, haşhaş tohumu ve toz zencefil katarak çırptığınızda inanılmaz ve farklı bir lezzet elde edebileceğinizi biliyor muydunuz?KABUL GÜNÜCevizli ıslak kek (Browni)Yapılışı:Önce derin bir karıştırma kabının içine; yumurta ve toz şekeri koyarak, mikserle 6-7 dakika çırpalım. Sonra üzerine süt, sıvıyağ ve kakaoyu da ekleyerek, 2-3 dakika daha çırpmaya devam edelim. Keki ıslatmak için bu karışımdan 1 su bardağını kenara alalım. Kalan karışımın içine; unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve varsa neskafeyi de ekleyerek tekrar çırpalım. En sonunda dövülmüş margarinle yağlanmış fırın tepsisine hamuru dökelim. Ön ısıtma yaptığımız 175 dereceye ayarlı fırında, 35-40 dakika pişirip, tepsiyi dışarıya alalım. Bir kürdanı kekin üzerine rastgele batırarak, sosun iyice nüfuz etmesi için gözenekler açalım. Ayırdığımız 1 bardak sosu, sıcak kekin üzerine gezdirelim. En az 30 dakika sosu çekmesini bekleyelim. Tercihe göre dövülmüş ya da bütün cevizle süsleyerek servis yapalım.10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta2 su bardağı toz şeker1 su bardağı süt1 su bardağı sıvıyağ3 su bardağı un2
yemek kaşığı kakao1 yemek kaşığı neskafe (varsa)1 paket kabartma tozu1 paket vanilya1 su bardağı ceviz içiNermin Teyze’nin patlıcanıYapılışı:Önce iç harcı için; kuşbaşı etleri, sıvıyağla beraber tavaya aktarıp, karıştırarak, 7-8 dakika kavuralım. Alacalı soyulup, tavla zarı biçiminde doğradığımız patlıcanları, 30 dakika tuzlu suda bekletip, acısını çıkardıktan sonra, tekrar yıkayalım. Süzdürüp, kavrulan etin üzerine ekleyelim. 5 dakika sonra da ince kıyılmış biberlerle kabuğu soyulup, kuşbaşı doğranmış domatesleri de ekleyelim. Onları da 5 dakika kadar karıştırarak kavuralım. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip, etli harcı ocaktan alalım. Öte yandan yufka sosunu; süt, ılık margarin ve yumurtaları çırparak hazırlayalım. Şimdi de yağlanmış, yuvarlak fırın tepsisinin altına ilk yufkayı serip, üzerine 1 yemek kaşığı kadar yufka sosundan gezdirelim. Aynı uygulamayı 3 yufkaya da yapıp, üzerine soğuyan etli-patlıcanlı harcı yerleştirelim. Kalan dört yufkayı da aynı şekilde aralarına sos gezdirerek üst üste yerleştirelim. En üste kalan yufka sosunu gezdirelim. Çörekotu serpiştirip, 175 derecede 35 dakika pişirelim. Dilimleyerek, sıcak sıcak servis yapalım.10 kişilikHazırlama süresi 40 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi8 adet hazır yufkaYufka sosu için2 su bardağı süt1/2 su bardağı eritilip, ılıtılmış margarin4 adet yumurtaİç harcı için2 su bardağı süt1/2 su bardağı eritilip, ılıtılmış margarin4 adet yumurta3 adet orta boy kemer patlıcan (tavla zarı doğranmış)250 gr kuşbaşı et (kuzu eti)2 adet domates (kuşbaşı doğranmış)2 adet yeşil sivri biber (çok ince, halka kıyılmış)1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biberÜzeri için2 yemek kaşığı çörekotu
button