Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2004 01:27

AVARE’NİN ÖNERİLERİ

Yüreğimdeki Ülkem

Isabel Allende / Can Yayınları

Yüreğimdeki Ülkem, Isabel Allende’nin yazarlık kariyerinin şimdilik son kitabı ve çoğunluğu Şili’ye ait anıları. Kitap iki ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm 11 Eylül 1973 askeri darbesine ve yazarın amcası Salvador Allende’nin ölümüne kadar olanları anlatıyor. Bu darbeden bir yıl sonra Allende sürgüne gönderiliyor ve uzun süre Venezuela’da yaşıyor. Daha sonra Bir Amerikalı ile evlenen Allende San Fransisco’ya yerleşiyor. Yüreğimdeki Ülkem, Şilili yazar Allende’nin bir göçmen olarak verdiği savaşı, kazandığı deneyimi okura yansıttığı, kızını yitirdiği çelişkiler ve zorluklarla dolu bir dünyada sapasağlam ayakta kalabilmek için nasıl kendine bir iç dünya yarattığını anlatan sürükleyici bir anı kitabı.

Uçurtma Avcısı

Halit Hüseyni / Everest Yayınları

Halit Hüseyni’nin ilk romanı Uçurtma Avcısı Afganistan’ın başkenti Kabil’de geçen arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Romanın kahramanları Kabil’de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen Emir ve Hasan adlı iki çocuk. Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir’le Hasan’ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkarının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur.

SEYAHATTE NE OYNAYALIM

Tatilde Firavun’un hazinelerini bulun

Adore Oyuncak ve Eğitim Araçları tarafından Türkiye’ye sunulan Ravensburger oyunlarından Ramses II en az iki en fazla beş kişiyle oynanabilecek bir oyun. Oyunun konusu şöyle: Zengin fakat akılsız Firavun dünyanın çeşitli bölgelerinden değersiz hazineler toplamış ve hırsızlar çalmasın diye piramitlerin altına saklamış. Fakat sonra Firavun da hazineleri sakladığı yerleri unutmuş. Ramses II’de oyuncuların amacı işte bu hazineleri bulup puanları toplamak.

Oyun kutusu içinden 47 piramit, 48 karton pul, 48 hazine arama kartı, bir adet hazinelerin içine saklanabileceği oyun kutusu, bir adet 48 delikli oyun kartonu çıkıyor. Oyuna başlamak için oyun kutusunun üzerine önce delikli oyun kartonunu yerleştirin, sonra da bu dörderli gruplara dikkat ederek karton pulları yerleştirin, her dört delikli grupta bir adet hazine resimli ve üç adet resimsiz pul olsun ve bütün hazineler yukarıdan bakıldığında görünsün. Daha sonra piramitleri renklerine bakmaksızın delikli oyun kartonunun üzerine yerleştirin. 47 adet piramit bulunduğundan bir delik boş kalacaktır. Sonra oyun kutusunu birkaç defa çevirerek bütün hazinelerin yerlerinin karışmasını sağlayın. Oyuna başlamadan önce kartları üç gruba ayırın, daha sonra karıştırıp ön yüzleri görülmeyecek şekilde oyun alanına yerleştirin.

Oyun üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde arkasında 1 yazan hazine arama kartları, ikinci bölümde 2 yazan ve üçüncü bölümde 3 yazan hazine kartları kullanılmalı. İlk bölümde destenin en üstündeki kart açılır ilk oyuncu bir piramit kaydırır. Kaydırılan piramidin altından aranan hazine çıkarsa şanslısınız, piramidi kaydıran oyuncu hazine arama kartına sahip olur ve sıra bir sonraki oyuncuya geçer. Oyun sırasında çöl fırtınasına yakalanma riskiniz ya da hediye kazanma şansınız da var. Ancak sakın ola son kartı çekmeyin, çünkü o anda oyun bitiyor. Oyunun sonunda her oyuncu topladığı puanları sayar ve en çok puanı toplayan oyuncu oyunu kazanıyor.

NE OKUYALIM

AYŞE KULİN BU KİTABI ÖNERİYOR

Hayalet Hikayeleri, Pınar Kür/Everest Yayınları

Çok yoğun çalıştığı için şu sıralar hep iş seyahatlerine çıkan yazar Ayşe Kulin yurtiçi ve dışında görmediği yerlere gitmeyi, yeni yerler keşfetmeyi seviyor. ‘Seyahatte hafif ve neşeli şeyler, öykü kitapları okunmalı’ diyen Kulin, mutlaka bir iki kitapla seyahat ediyor. Şu sıralar Elif Şafak’ın Araf adlı kitabını okuyan yazar Avare okuyucularına yolculuklarda Pınar Kür’ün Hayalet Hikayeleri adlı öykü kitabını öneriyor.

NE DİNLEYELİM

GÖKHAN ÖZOĞUZ BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Dünya Yalan Söylüyor, Mor ve Ötesi / DMC

Bu yıl Eurovision’da ülkemizi temsil eden ve şu sıralar yeni albümleriyle seslerini duyuran Athena’nın solisti Gökhan Özoğuz seyahat etmeyi çok sevdiğini, özellikle programlanmamış seyahatlerden hoşlandığını ifade ediyor. İş nedeniyle yönünü rüzgarın belirlediği seyahatlere pek fazla çıkamayan Özoğuz yolculukta yanına etnik müzikler, punk rock albümlerinden bolca alıyor. Avare okuyucuları için önerisi: Mor ve Ötesi’nin son albümü Dünya Yalan Söylüyor.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

BU SABAH

Bu sabah ne güzel, ne güzel Rabbim

Asude ırmak, toz pembe ufuk.

Ve bir rüya bahçesinde gezinen

Yaramaz çocuk.


Bir tazelik var bu sabah içimizde

Yağmur yağmış, kokular yayılmış dallardan.

Kuşlar ve ağaçlar sarhoş

Her şey memnun yaşamaktan.



Islak şarkılar dolar gözlerimize

Bu sabah gökyüzü ne güzel Rabbim

Maviliğini dökecekmiş gibi üstümüze.

Şükrü Enis Ergü
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!