Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 00:31
SEYAHATTE NE OKUYALIMAHMET OKTAYBU KİTABI ÖNERİYOREcinniler Dostoyevski Öteki Yayınları‘Çok gezen çok bilir diye boşuna dememişler, gezmek en eğlenceli öğrenme yoludur’ diyor yazar Ahmet Oktay. Ona göre, çoğumuz henüz kendi coğrafyamızı, kendi kültürümüzü bile tanımıyoruz. Yaşı dolayısıyla daha çok sakin yerlere yolculuklar yapan yazar, her zaman olduğu gibi kitaplarını da yanından ayırmıyor. Avare okuyucuları için polisiye romanları, güncelleştirilmiş tarihi romanları ve gezi kitaplarını öneriyor. Türk okuyucusunun uzun süredir ihmal ettiğini düşündüğü Dostoyevski’yi yeniden okumak için tatillerin iyi bir fırsat olduğunu söylüyor.
NE DİNLEYELİMNEJAT YAVAŞOĞULLARI BU ALBÜMÜ ÖNERİYORNeredesin Firuze?
Film müzikleri
Kalan MüzikSeyahat etmeyi çok seven ve işi gereği çok sık seyahat eden Nejat Yavaşoğulları, yola çıkmadan önce çok fazla hazırlık yapmıyor ve yerel müzikler dinlemeyi, gittiği yerlerdeki yerel müzisyenleri keşfetmeyi çok seviyor. Avare okuyucuları için Bulutsuzluk Özlemi’nin Yol ve Bulutsuzluk Senfonisi adlı albümlerinin yanı sıra Neredesin Firuze filminin müziklerini öneriyor. Nedenini de şöyle açıklıyor: ‘Fimdeki eğlenceli unsurlar müziklerde de var. Üstelik albüm için seçilen müziksel kişilikler ilginç bir yelpazede toplanıyor.’
NE OYNAYALIMİsim + şehir + bitki + hayvan...
Küçükken pek çoğumuz isim+şehir+bitki+hayvan olarak bilinen o zevkli oyunu oynamışızdır ya da bazılarımız hálá oynuyordur. Genel kültürü ve hızlı düşünme pratiğini geliştiren oyun, farklı yerlerde farklı isimlerle biliniyor olabilir, hatta bu oyuna oyuncuların ilgi alanlarına göre yeni seçenekler eklenebilir. Ancak en bilinen şekli bu.
Oyuna başlamadan önce her oyuncu düz ve temiz bir kağıda yan yana isim, şehir, bitki, hayvan, eşya ya da kendi ilgi alanlarına göre çeşitli seçenekler yazarak bunları çizdikleri sütunlarla ayırırlar. Amaç seçeneklerin altına alfabenin belirlenen harfi ile başlayan sözcükler yazabilmek. Örneğin K harfi gelirse isim bölümüne Kemal, şehir bölümüne Kayseri, bitki bölümüne kaktüs yazılabilir. Tüm oyuncular hazır olduğunda biri içinden alfabeyi saymaya başlar. Başka bir oyuncu ‘dur’ dediğinde sayan oyuncu hangi harfte kaldıysa o harfle başlayan isim, şehir, hayvan, bitki, artist yazılır. Yazılan her doğru cevap için oyuncular 10 puan alır. Birden fazla kişi aynı cevabı vermişse puanı paylaşırlar. Yalnız bir kişinin bulduğu bir cevap ise ona puanın iki katını kazandırır.
İsim+şehir+bitki+hayvan her yerde oynayabileceğiniz, oynarken hatıralarınızı canlandırabileceğiniz bir oyun, kısacası çok eğlenceli bir tatil oyunu.
AVARENİN ÖNERİLERİAkdeniz (Bir Denizin Portresi)
Ernle Bradford İş Bankası Kültür Yayınları
Denizci-tarihçi yazar Ernle Bradford Mısırlılar’dan Giritliler’e, Roma ve Bizans dönemine, Arap ve Türk fetihlerine kadar yüzlerce yıldır Akdeniz üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan halkların tarihini anlattığı kitabında başrolü Akdeniz’e veriyor. ‘Batı medeniyetlerinin beşiği, üç kıtayı bir araya getiren deniz olarak anılan Akdeniz’de halkların hikayesine denizin gelgitleri eşlik etti’ diyor.
Nihori’den Yeniköy’e -Bir Boğaziçi Köyünün Hikayesi
Orhan Türker Sel yayıncılık
İstanbul semtlerinin tarihini anlatan kitaplarıyla okuyucuların dikkatini çeken Orhan Türker bu kitabında Boğaz’ın en güzel semtlerinden olan Yeniköy’ün tarihini anlatıyor. 16. yüzyıldan 20. yüzyılın ortalarına kadar Rum köyü olarak bilinen Yeniköy’ün Kıbrıs olaylarının patlak vermesiyle birlikte nasıl Türkleştirildiğini anlatan kitapta bugünün bir avuç Rum cemaati üyesi de kendine yer buluyor.
DOĞAN HIZLAN ÖNERİYORAVARE'NİN ŞİİRİYaza Girmeden Yazdayaza girmeden yazda ve ilkbaharda
suyun yattığı yatakta
kuşun çaldığı ıslıkta
elin sevgilim
elin
caddede sokakta ve hatta sonbaharda
mayısta ekimde hele ilkbaharda
pazar günü salı günü ve cuma
dağlarda kıyılarda
nerde olursa orda sevgilim
savaşta ve barışta
savaşta ve barışta
denizde va karada
her zaman yazılır aşk şiiri
çünkü aşk yazılgandır
ve her zaman ortada
pazar perşembe cuma
ama elini tutunca
neden korkarım
bir su alır bedenimi götürür
mayısta ekimde hele sonbaharda
ey dünya kuşkusu gözleri maden sana
görkemli bir kente bakar gibi bakarım
bağışla
Turgut UYAR