Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2004 00:59

NE DİNLEYELİM

ERKAN OĞUR BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Vivaldi- Dört Mevsim

Bernstein Century Sony Classical

Bir Ömürlük Misafir albümüyle tutkunlarının gönlündeki yeri bir kez daha sağlamlaştıran Erkan Oğur seyahat etmeyi çok seviyor ve sık sık seyahat ediyor. Yolculuk sırasında daha çok caz, otantik sanatçılar ve Bela Bartok dinlemeyi seven Erkan Oğur Avare okuyucuları için Vivaldi’nin Dört Mevsim’ini öneriyor. ‘Dört Mevsim yolculuk sırasında sizi rahatlatır, yormaz, dinlendiricidir’ diyen Oğur, özellikle çocuklarla çıkılan yolculuklarda, onların müziği sevmeleri için Dört Mevsim’in çok yararlı olacağını düşünüyor.

NE OKUYALIM

HAYDAR ERGÜLEN BU KİTABI ÖNERİYOR

Platero ile Ben - Bir Endülüs Ağıtı

Juan Ramon Jimenez

K Kitaplığı

Şair Haydar Ergülen, 40 yaşından sonra yolculuk etmeye başladığını söylüyor. O güne kadar odasında seyahat ediyormuş. Hayli şehir görmüş fakat en güzeli bir çocukluk rüyası olan Endülüs’müş. ‘Eskiden yanıma çok kitap alırdım sonra azalttım. Şimdi tüm seyyahlara ünlü İspanyol şair ve romancı Juan Carlos Jimenez’in efsanevi kitabı Platero ile Ben’i öneriyorum’ diyor. Nedenine gelince: ‘Bir Endülüs Ağıtı olan bu yapıt Endülüslü bir gezgin ve eşeğinin hem şen hem de hüzünlü yolculuklarını anlatıyor. Akşit Göktürk’ün çevirisiyle değeri bir kat daha artan bu kitabı bütün Avare’lere yani seyyahlara, şairlere, aşıklara hararet ve hassasiyetle tavsiye ediyorum.’

SEYAHATTE NE OYNAYALIM

Seyahatte sıkılmamak için yanınızda kibrit bulundurun

Bu hafta Avare’nin sizler için önereceği oyun son derece basit ve zevkli. Üstelik oynamak için yanınızda olması gereken tek şey bir kutu kibrit. Eğer onu da bulamazsanız, taş, fasulye ya da kağıt üzerine çizerek de oynayabileceğiniz ‘Nim’ aslında kolay görünen bir strateji oyunu ve iki kişiyle oynanıyor.

Oyuna başlamak için öncelikle masaya bir, üç, beş ve yedi çöpten oluşan kibrit çöplerini dört sıra halinde dizmeniz gerekli. Dizilme işlemi bittikten sonra oyuna başlayacak oyuncu aynı sıradan olmak üzere dizili kibrit çöplerinden birini ya da birkaç tanesini alabilir. Yerden kibrit alma işlemi sırayla devam eder. Amaç son kibrit çöpünü rakip oyuncuya aldırmak çünkü bu çöpü alan kaybediyor.

Seyahatlerde çok severek oynayabileceğiniz Nim’de her şey matematiğe dayanıyor, rakibinizin ve sizin matematiğiniz güçlü ise hem oyun daha zevkli oluyor, hem de beyin jimnastiği yapmış oluyorsunuz.

AVARE'NİN ÖNERİLERİ

Alabalıktan Zarganaya Türkiye Balıkları

Ali Pasiner

Yapı Kredi Yayınları


Bu hafta Avare’nin ilk önerisi balık tutmayı seven gezginlere hitap ediyor. Türkiye’de ‘balık’ deyince ilk akla gelen isim Ali Pasiner’in yazdığı Alabalıktan Zarganaya Türkiye Balıkları, yazarın titiz çalışması sonucu oluşturduğu ve ölümünden sonra yayımlanan son kitabı. Geçmişten günümüze balıkların destanlarda, şiirlerde ve mutfağımızda nasıl yaşadığının öyküsünü anlatan Pasiner, kitaba ayrıca Türkiye Balıkları Çizelgesi de eklemiş. Ara Güler fotoğraflarıyla sunulan kitabı amatör ya da profesyonel tüm deniz tutkunları çok sevecek.

Lena Goldnadel’in Aşkları

Erica Fischer /Gendaş Kültür


Aimee ve Jaguar adlı kitabıyla dikkat çeken Erica Fischer yine bir aşk hikayesiyle okuyucu karşısında. Aimee ve Jaguar’ı okuduktan sonra yaşadığı aşkı Fischer’e anlatan Lena Goldnadel’in yaşadıklarından yola çıkan yazar yine belgesel niteliğinde bir kitap hazırlamış. Yahudi kadın ve erkeklerin yaşadıkları aşk hikayelerini dinleyen Erica Fischer, sonuçta farklı nesillerce, değişik ülkelerde yaşanan Yahudi aşk hikayelerini Lena Goldnadel’in Aşkları’nda biraraya getirmiş.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

Bahar, pırıl pırıl bir pazar günü limanda

Bahar. Pırıl pırıl bir pazar günü limanda.

Dinmiş kulak tırmalayan uğultusu vinçlerin

Sıcak bir taşın üstüne tünemiş sinek gibi

Güneşleniyor, sessizlikten sağırlaşmış bir işçi.


İçim sevinçle doluyor yalnız olduğumu düşündükçe

Aşık olmadığımı ve kimsenin aşık olmadığını bana

Yanabilirim şimdi doyasıya altında güneşin

Bir kahve çekirdeğinden daha kapkara olasıya


Dilediğim gibi oturabilirim üstüne bir balyanın

Çayın o ele gelmiş kokusunu çekerek içime:

Ne güzel, hiçbir soruyu yanıtlamamak özgürlüğü

Elini sıkmamak kimsenin, incelikle...


Ne güzel, usulca türküler söyleyebilmek uyku öncesinde.

Soluğumu daraltmaması gördüğüm düşlerin...

Ve sıradan giysiler giyebilmek sabahleyin

Gönlümün dilediğince...

Vera İnber
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!