Atlara fısıldayan çocuklar

Güncelleme Tarihi:

Atlara fısıldayan çocuklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2013 01:09

Önce uzun bir eğitimden geçiyorlar. Yetmiyor, sınava tabi tutuluyorlar, 100 yarış kazanmaları gerekiyor. Onlar Türkiye’nin ‘jokey adayları’. 28 yıldır yarışçıları yetiştiren Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi’ndeyiz.

Haberin Devamı

Haşmetli Veliefendi Hipodromu’nun hemen yanındaki ahırlardayız. Etrafımız genç ‘apranti adayları’yla çevrili. Gülüp şakalaşarak cüsselerinin dört katı büyüklüğündeki atları yıkıyorlar. Burası Türkiye’nin jokey adayı yetiştiren tek okulu. ‘Jokey aday’ı diyoruz çünkü kursiyerler, iki yıllık eğitimi bitirdiklerinde sadece ‘Apranti Lisansı’ almaya hak kazanıyorlar. Jokey olabilmeleri için 100 yarış kazanmaları gerekiyor. 1985’ten beri jokey adayı yetiştiren okulun son iki aydır yeni bir müdürü var: Avustralyalı Chris Watson.

DÜNYA ÇAPINDA JOKEYLER

Watson, 15 yıl Avustralya’nın TJK’sı ‘Racing Victoria’da eğitimden sorumluydu. TJK’dan, apranti okuluna yabancı bir müdür atamak istediklerini söyleyen bir davet aldıktan sonra soluğu İstanbul’da almış. Watson, okulun amacını ‘Türk binicilerin daha donanımlı olmaları ve uluslararası at yarışı dünyasında kabul görmelerini sağlamak’ olarak açıklıyor. Keza, apranti okuluyla ilgili ilk izlenimleri çok olumlu: “Öğrenciler buradaki kaynaklardan dolayı şanslı! Örneğin Veliefendi Hipodromu’nu her gün kullanabilmeleri inanılmaz.”
Peki neler değişecek? “Öncelikle okulun üç yıl olması” diye cevaplıyor; “Sektöre girdikleri ilk yıl yanlarında olup destek vermek istiyoruz. Haftada üç-dört gün okula gelirlerse yarışlarla ilgili analizler yapar, kuvvet ve dengelerini kontrol edip beslenme tavsiyelerinde bulunabiliriz. Yarış günü stresle baş edebilmeleri için eğitmenlerinin yanlarında olmasını istiyoruz.” Jokeylerle ilgili tartışılan konulardan biri de beslenmeleri. Watson, bu durumun artık değiştiğini söylüyor: “Günlük mönüleri profesyonel diyetisyenimiz belirliyor. Ayrıca öğrencileri bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Sabah padokta öğlen sınıftalar

Gün sabah saat 4’te başlıyor. Sabah padokta günlük çalışma programlarını uyguluyorlar. Öğleden sonra üstlerini değiştirip Türkçe, Matematik ve İngilizce gibi dersleri görmek için sınıfların yolunu tutuyorlar.

40 at olması lüks

Biniciliğe mekanik atla başlıyorlar. Duruşları öğrendikten sonra pony üzerine, ardından atlara terfi ediyorlar. Eğitim atlarının hepsi çok sağlıklı görünüyor. Oysa bir sorunları olduğu için buraya sürülmüşler. Watson, eğitim merkezinde 40 at olmasının büyük lüks olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

4+4+4 etkileyecek

Okula her yıl ortalama 70 çocuk başvuruyor, 30’u kabul ediliyor. Şartlar arasında en az sekiz yıllık ilköğretim okulu mezunu olmak var. Ancak 4+4+4 modelindeki yeni eğitim sistemine geçiş sebebiyle ilerleyen yıllarda okula başvuru sayısı düşebilir.

Zorlama değil isteyerek

Okulda 50 öğrenci var. Türkiye’nin değişik bölgelerinden geliyorlar. Çoğunun ailesi seyis.Çocuklukları atlarla iç içe geçtiğinden sınava isteyerek girdiklerini söylüyorlar. Tek şikâyetleri çok erken kalkmak zorunda olmaları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!