Ataerkil görünsek de anaerkil bir toplumuz

Güncelleme Tarihi:

Ataerkil görünsek de anaerkil bir toplumuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2010 00:00

Yönetmen Erhan Kozan’ın ilk uzun metraj denemesi olan “Çakal” bu hafta vizyona giriyor. İsmail Hacıoğlu’nun filmdeki sevgilisini, “Türkan” dizisinde Turhan rolüyle izlediğimiz Damla Sönmez canlandırıyor. Hafta Sonu dergisi, genç oyuncuyla filmi, rolünü ve hedeflerini konuştu.

Haberin Devamı

17 Aralık’ta vizyona girecek olan “Çakal”ı herkes merak ediyor. Önce bu özel filmle ilgili teklif nasıl geldi, gelen teklifi değerlendirirken neleri ön plana aldınız, bunu öğrenebilir miyiz? 
 
- Film, konservatuvarda beraber okuduğum arkadaşlarımın uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bir projeydi. Ne kadar emek verildiğini, özenle, ince ince işlendiğini biliyorum. Senaryoyu okuduğumda da beklediğim kadar heyecanlandım. Bu kadar etkileyici ve zekice yazılmış, oyuncuya da seyirciye olduğu kadar oyunlar, sürprizler hazırlayan, hazırlanması çok keyifli bir projede yer almak zevk verdi bana. Usta isimlerin yanında çalışmak da bir o kadar heyecan verici oldu.

“Çakal”da canlandırdığınız Deniz karakteri erkeklerin dünyasına sıkışmış, tesettürlü bir kız... Onu biraz anlatır mısınız?

- Deniz, düşük gelirli, toplumun alt tabakasından denilebilecek bir aileye sahip. Ailesine neredeyse o bakıyor. Hayatın sorumluluklarını bu nedenle biraz erken üstlenmiş bir genç kız. Çevresini kabullenmiş, hayatı kabullenmiş. Bu da onu radikal kararlar almaktan çok uzak bir yerlerde tutuyor.

Deniz rolüne nasıl hazırlandınız? Tesettürlü ortamlara mı gittiniz, yoksa başka türlü bir konsantrasyon mu sağladınız?

- Benim de birtakım inançlarım var. Onlardan yola çıktım.

İsmail Hacıoğlu, filmde Deniz’in sevgilisini oynuyor. Akın ile Deniz arasında yaşanan aşkı nasıl tanımlarsınız?

- O çevre aşkların, sevginin çok kolay yaşanabileceği bir çevre değil. Buna rağmen devam ettiyse bu ilişki, güçlü bir aşktır diye düşünüyorum. Ama hayat, başka yollara atıyor onları.

Konusundan yola çıkacak olursak, sizce “Çakal” erkek filmi mi?

- Sokaktaki erkek dünyasında geçiyor aslında... Ama şöyle de önemli bir gerçek var. Filmin ana karakterinin hayatının akışı, iki kadının varlığı ya da yokluğuna bağlı olarak değişiyor: Annesi ve kız arkadaşı. Her iki kadının rolü, erkek rollerine göre arka planda kalıyor gibi görünse de, onların kararları ya da yoklukları Akın’ın tüm hayatının akışını değiştiriyor. Gerçek hayatta da böyle değil mi? Ataerkil görünen bir toplumda aslında anaerkillik çok belirgin bir gerçek. Biz kadınların toplumdaki rolümüzü anlamamızı sağlayacak bir yanı da var “Çakal”ın.

Haberin Devamı

“Türkan” dizisinde Turhan rolünü oynarken, bir yandan da “Çakal”ın setine gidip orada Deniz olabilmek ne gibi zorluklar yaşattı size?

- Aynı zaman içinde olmadı çekimler. “Çakal”ı “Türkan” başlamadan çok önce tamamlamıştık. Ancak çok farklı dönemlerden ve farklı karakterlerden bahsediyoruz. Yeni bir insan tanımak gibidir bir role bürünmek. Hepsi size ayrı ayrı dünyalar açıyor.

Haberin Devamı

AFİFE JALE'Yİ CANLANDIRMAYI ÇOK İSTERİM

“Türkan” bir dönem dizisi. “Mahpeyker Kösem Sultan” da bir dönem filmiydi. Yeni bir dönem filmi ya da dönem dizisi teklifi gelse, hangi dönemi kapsamasını, orada hangi karakteri oynamak istersiniz?


- Şu karakter ve şu dönem demek çok zor. Hikaye, karakter, zaman bunların hepsi renkler tuttuğunda keyifli olan, insanı sarmalayan şeyler. 60’lı yılları hep çok istedim. şansıma şu an yaşıyorum. ılla karakter derseniz; Afife Jale’nin hikayesi hep çok etkilemiştir beni. Onu canlandırmayı çok isterdim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!