Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 14:08
Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan oksijen basıncının düşük olduğu Tuz Dağı Fizyoterapi Merkezi'ne dünyanın dört bir yanından astım hastaları gelerek şifa arıyor.
Iğdır’a komşu Nahçıvan’a 18 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1979 yılında solunum güçlüğü çeken hastaları tedavi etmek için kurulan ve 6 yıl kadar önce yaptırılan Tuz Dağı Fizyoterapi Merkezi'ne ilgi giderek büyüyor. Yerin 100 metre altında olan ve geçmiş yıllarda tuz çıkarılan mağarada oluşturulan tam teşekküllü hastaneyi astımlılar sadece geceleri yatmak için kullanıyor. Yaklaşık 340 metre uzunluğundaki mağarada kadın, erkek ve çocuklar için ayrı bölümler bulunuyor. Doktorların görev yaptığı merkeze başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyanın dört bir yanından her yıl yüzlerce nefes darlığı çeken hasta gelerek tedavi oluyor. Özellikle yaz aylarında merkeze başvuran astımlı hasta sayısı artıyor. Doktorlara göre tedavi gören astımlıların sağlığına kavuşma oranı çocuklarda yüzde 95, yetişkinlerde ise yüzde 85’i buluyor.
Tuz Dağı Fizyoterapi Merkezi Başhekimi Dr. Ruslan Süleymanov, mağarada hastaların tuz iyonlarını solumaları sayesinde eski sağlıklarına kavuştuklarını söyledi. Başhekim Süleymanov, tuz tedavi merkezinde çocukların yılda 15, yetişkinlerin ise 20 gün süreyle 4 yıl boyunca tedavilerinin yapıldığını anlattı. Dr. Süleymanov, şunları söyledi:
“Hastalar gündüzleri normal yaşantılarını sürdürüyorlar. Saat 18.00’de merkeze geliyor ve tedaviye giriyorlar. Ev gibi diyebiliriz. Fizyoterapi merkezimizde mikroklima yöntemi yani herhangi bir havalandırma sistemi yok. Oksijen basıncının düşük olması ve havadaki klor iyonlarının solunmasıyla astım ve bronşit hastalarının yüzde 100’e yakın tedavisi merkezimizde gerçekleşiyor. Türkiye, Almanya, Rusya, Kazakistan’dan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden tedavi olmak için her yıl yüzlerce hasta, mağaralarda yatarak tedavi oluyor.”