Aşotu sever misiniz

Güncelleme Tarihi:

Aşotu sever misiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2004 00:00

Yemek literatüründe kişniş olarak geçer ya, Doğu Anadolu’da o bazı yemeklerin vazgeçilmezi aşotudur bilinen adı...Hem kendi başına yemeği yapılır,hem de örneğin ayran aşının en önemli çeşnisidir. Aynı akrabası olan maydanoza benzer,ama kendine özel bir kokusu vardır. Tohumlarından çay yapılabildiği gibi,s anayide de kullanım alanları vardır.Bu arada kişniş şekerini de aşotunu anlatırken es geçmeyelim. Eylül ayı aşotunun salamurasının yapılması için en ideal zamandır. Aşotu ayıklanır, bol suyla yıkanır, incecik kıyılır ve tuzlanarak bir iki saat bekletilir. Tekrar yıkanıp iyice sıkılır, küçük cam kavanozlara sıkıca, aralarına parça tuzlar serperek, doldurulur. Buzdolabında en az iki yıl saklanabilir bu salamuralar...Meraklısı için her mevsim taze lezzetinde aşotu... İNCE NOKTALARKahveyi iki adet kesme şekerle birlikte kavanozda saklayın. Uzun süre taze kaldığını göreceksiniz.HAFİF VE KEYİFLİZeytinli yufka kıtırıYapılışı:Bir yufkayı tezgahın üzerine serin. Zeytin ezmesini bıçakla yufkanın üzerine iyice yayın. Üzerini, ikinci yufkayla kapatıp, elinizle üzerine bastırın. Üzerine fırça yardımıyla zeytinyağını sürün. Susamı, varsa haşhaş tohumunu ve çöreotunu yufkanın üzerine serpiştirin. Bir parmak genişliğinde şeritler halinde keserek fırın tepsisine sıralayın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 10-12 dakika pişirerek servise sunun.Yemekçinin notu: Kıtır yufkalar çay sofralarında, salataların yanında servis yapılır.6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 adet hazır yufka2 yemek kaşığı zeytin ezmesiÜzeri için2 yemek kaşığı susam2 yemek kaşığı haşhaş tohumu1 tatlı kaşığı çöreotu2 yemek kaşığı zeytinyağıEkolojik çorbaYapılışı:Mantarları yıkayıp ince ince doğrayarak limonlu suyun içinde bekletin. Tencerede margarini eritip, üzerine mantarları ilave edip karıştırarak 4-5 dakika. soteleyin. Üzerine sıcak suyu koyup tuz, karabiber ve et suyu tabletini ekleyerek, tablet eriyene kadar karıştırın. 15 dakika kaynadıktan sonra, maydanoz, sarımsak ve soğanları da ilave edip 10 dakika daha kaynatın. Kızarmış ekmek dilimleriyle birlikte servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı mantar1/2 demet maydanoz (incecik kıyılmış)3 sap yeşil sarımsak3 sap yeşil soğan6 su bardağı sıcak su1 adet et suyu tableti1 çay kaşığı tuz, karabiber1/2 limonun suyu1 yemek kaşığı margarin
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!