Aşk şarkıları dönemi bitti

Güncelleme Tarihi:

Aşk şarkıları dönemi bitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 00:00

Prodüktör Fuad Abdullah, grubu Riskk’in "Al" albümü ile yeniden gündemde... Ünlü sanatçılarla uzun yıllar çalıştıktan sonra kendi grubuyla bir albüm hazırlayan Abdullah, popçular hakkında sert açıklamalar yaptı.

Ünlü bir prodüktörsünüz. Bir grup kurup içerisinde yer alma fikri nasıl gelişti?

Red Hot Chilli Peppers tadında, funk-rock türünde, eğlenceli bir rock söyleminin kara mizah ve politik unsurlardan faydalanılarak piyasaya sürülmesi fikrine kimse sıcak bakmıyordu. "İsteseniz de istemeseniz de ben bunu yapacağım" dedim. Prodüksiyonum başarılı oldu ve insanlar beni dinlemeye başladı. Türkiye’de ilgi görecek müzik türlerinden biri de funk rock ve bu tür benim aşkım... Aynı aşka sahip Fethi Okutan, Şinasi Celahiroğlu ve Eralp Güven ile tanıştım ve grubu kurduk.

Riskk’ten istediğiniz sonucu aldınız mı?

Tepkiler beklediğimizden çok daha çabuk geldi ve olumlu oldu. Şu anda "Basit"in klibini döndürmeyen müzik kanalı yok. Tam zamanında albüm çıkardık ve bunu da anlayan bir plak şirketi ile çalışıyoruz.

Prodüktörken neden bir grup kurup da bu riski aldınız?

Çünkü bu benim rüyamdı. Fuat Güner, Murathan Mungan ve Pasaj da destek verdi ayrıca... Arkanızda böyle bir rüzgar varsa, önünüzü kesemiyorlar. Fuat Güner ile MFÖ albümünden tanışıyoruz. O zamandan beri aramızda derin bir bağ oluştu. Hatta küçükken MFÖ’cülük oynardık ve ben hep Fuat olurdum. "Ah O Geceler" parçasında onunla düet yapmak benim için büyük başarı. Çocukluk hayalim gerçekleşti. Zaten onun stüdyosunda çalıştık. Murathan Mungan ile de şarkı sözleriyle ilgili bir seminerde tanışmıştık. Orada beni takip ettiğini ve bestelenmemiş parçaları olduğunu söyledi. Murathan kolay kolay kimseye şarkı sözü vermez aslında...

Klipte sizi neden pop şarkıcılarının hareketleriyle izledik? Bu bir gönderme mi?

Bu klipte popstarlarla dalga geçiyorum. Öyle bir klip çekelim ki bilindik popstar hareketleri olsun içinde ama insanların da gözüne sokmayalım, anlamalarını bekleyelim dedik. "Basit" şarkısının klibinde asıl hikaye, sözler ile yapılan hareketlerin tezatlığı... Klibi Emir Halilzade yönetti. "Basit"in içeriğini anlayan ender kişilerden biri de oydu.

Şarkılar neden kara mizah türünde?

Klip izlerken insanlar yorumlar yapar ya, biz de o yorumları alıp bunlardan bir albüm çıkardık. Kendi yazdığım sözleri gruba getirdim; hep birlikte sanki sohbet ediyormuşuz gibi parçalar yaptık ve bunu albüm olarak bastık.

Piyasadaki şarkı sözlerine bir tepki mi "Al" albümü?

Kendini "popstar" olarak tanımlayan ama aslında olmayan kesimin yazdığı şarkı sözlerine inanmıyorum. Öyle şeylerin tuttuğuna da inanmıyorum. Kişinin mağdur göründüğü şarkılara bizim albümümüzde tek bir örnek var; o da sevgilisini aldattığı için pişmanlık duyan bir adamın şarkısı... Şimdiki popçuların şarkılarında yer alan söylemler, Erol Büyükburç’un döneminde bile eskimişti. Toplum değişti. Alternatif müzik deyip duruyorlar ya, artık alternatif müzik denildiğinde kaliteli müzik anlaşılıyor.

Fuad Abdullah şu an şarkı sözü yazarı mı, prodüktör mü, müzisyen mi yoksa şarkıcı mı? Hangi tanım size daha çok uyuyor?

Hiçbir zaman mesleğime tanım koymadım. Ben müzik yapıyorum. Bu bazen Ajda Pekkan’ın single’ı olabilir, bazen MFÖ’nün bir parçası olabilir. Beni heyecanlandıran müzik projelerinde yer alıyorum. 19 yaşımdan bu yana aynı işi yapıyorum ama bu konuda kendime koyacağım bir tanım yok.

Türkiye’deki yeni müzik trendi nedir?

"Kız nerdesin sen" şarkıları tutmuyor artık. Çünkü o dönem bitti. İnternetle büyüyen gençlik, TRT ile büyüyen gençlikten bambaşka bir yerde. Gençlik çoktan Avrupa Birliği’nde, ama eskimiş kafalar bunu reddediyorlar. Gördüğüm kadarıyla rock müthiş bir çıkış yaptı. Elektronik müzik ve rock’ı birleştiren birçok grup şu an en çok dinlenenler arasında. Yani sağda solda çalınan müziklerin gençliğin istediği müzik olduğu zannedilmesin!

Dinleyenler Riskk’e nasıl ulaşabilirler?

Bizimle şu anda en büyük irtibat Facebook’tan oluyor. Müzikte belli bir dönem bitti ve biz yeni dönemin temsilcilerindeniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!