Aşk elması: Domates

Güncelleme Tarihi:

Aşk elması: Domates
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2005 00:00

Hiç merak ettiniz mi, meyve sebze adları dilimize nereden geçmiş. Artık bizden olmuşlar, ama kökleri ne? Salata Fransızcanın Provance lehçesinden geliyor. Sal tuz demek, salada da tuzlanmış anlamında kullanılmış. Sebze Farsça, yeşil anlamına gelen sebz sözcüğünden gelmiş dilimize. Domates çok uzaklardan Meksika uygarlıklarından Uto-Aztek dilinden, sadece bize değil, dünyaya armağan: Tomate- aşk elması. Biber Latince pipere, patlıcan Farsça badingan, fasulye Rumca phasoulia, patates İspanyolca patata, soğan Sanskritçe sukanda, enginar Latince cinara, kereviz Arapça kerefs, havuç Farsça hevic, pırasa Latince brassica, ıspanak İspanya’yla ilgili olarak Latince spinacia sözcüklerinden geçme. Ama unutmayalım kabak bizden!Çayın uzun süre demlenmesi içindeki bazı maddelerin oranını değiştirdiğinden tadını bozar. 10-15 dakika demleme için ideal süredir. Çiğden karnıyarık6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi250 gr orta yağlı kıyma 6 adet orta boy patlıcan3 adet orta boy kuru soğan2 adet orta boy domates2 yeşil sivri biber5 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabibern Öncelikle, zeytinyağı ve kıymayı teflon tavaya aktarıp kıymayı, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğan, karabiber ve tuzu ekleyip tavla zarı formunda doğradığınız domates ve yeşil biberi de ilave ederek kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Patlıcanı alacalı soyup tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Patlıcanları uzunlamasına ortadan ikiye bölüp içlerine kavrulmuş kıymalı harcı paylaştırın. Karnıyarıkları fırın kabına dizip 3 bardak sıcak suyu da fırın kabının kenarından dökün. Dilimlediğiniz domates ve sivri biberle süsleyip 175 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun. Kek tutkulu aşk8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi6 adet yumurta (oda sıcaklığında)150 gr margarin (yumuşamış)250 gr bitter çikolata1 su bardağı toz şeker1 su bardağı un1 çay kaşığı tuzn Öncelikle, çikolatayı küçük parçalara ayırıp orta boy bir tencereye koyun. Yumuşamış margarini üzerine ekleyip çok kısık ateşte çikolata iyice eriyinceye kadar ısıtın. Erir erimez toz şeker ve unu azar azar ilave edip sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar daha pişirin. Hemen ocaktan alıp soğumaya bırakın. Bu karışımın 2 su bardağı kadarını ayırın. Öte yandan, yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını soğuyan kek karışımına teker teker ekleyerek iyice karıştırın. Yumurta beyazları ve tuzu derin bir kapta mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta beyazlarını kek harcına ekleyip spatula yardımıyla tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu kek harcını her tarafı yağlanmış 25-28 santimetre çapındaki kek kalıbına aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. (kekin ortası yumuşak kalacak) önceden ayırdığınız çikolata sosunu sıcak kekin üzerinde gezdirip çeşitli şekerlemelerle süsleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!