Hakan ÜZER/İNEGÖL (Bursa) (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2008 16:31
BURSA’nın İnegöl İlçesi'nde, Gürcü asıllı iki kız kardeşten Hidayet Ağsan 101, Sidret Örnek ise 99 yaşını görmenin mutluluğunu yaşıyor.
Asırlık kardeşlerden Hidayet Ağsan, uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenlere, sigara ve alkolden uzak durmalarını, kuvvetli besinler alarak sürekli hareket etmeye özen göstermelerini tavsiye ediyor.
101 yaşındaki Hidayet Ağsan, İnegöl İlçesi’ne bağlı Fındıklı Köyü’ndeki evinde tek başına yaşıyor. Eşi Eyüp Ağsan’ı 25 yıl önce kaybeden Hidayet Ağsan'ın 6 çocuğu, 9 torunu bulunuyor. Torunlarının da 11 torunu olan Hidayet Ağsan, yaşamı boyunca ilk kez 9 yıl önce doktora gittiğini ve safra kesesinden ameliyat olduğunu söyledi.
Uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını anlatan Hidayet Ağsan, her sabah saat 5’te kalkıp, hayvanlardan süt sağdığını anlattı. “Sabah namazını kıldıktan sonra ‘minnoş’ isimli kedimle yürüyüşe çıkıyorum’ diyen Ağsan, “Daha sonra kahvaltımı yapıyorum. Soframdan süt, yoğurt, peynir, zeytin ve yumurta eksik olmaz. Bunun yanı sıra gün boyunca hep çalışırım. Tarla ve ev işleriyle uğraşırım. Evimde yemeğimi kendim yapıyor, bulaşığımı yıkıyorum. Temizlik, tarlaların bakımını da ben yapıyorum. Bunları yaparken hiç zorlanmıyorum. Uzun ve sağlıklı yaşam için kesinlikle sigara içmeyin, alkol kullanmayın. Kuvvetli besinler alarak sürekli hareketli olmaya özen gösterin” dedi. Yaşamında Yunan istilasını görüp, Ulu Önder
Atatürk’ü tanıma fırsatı bulduğunu açıklayan Hidayet Ağsan, çocuklarına, torunlarına ve torunlarının torunlarına sürekli olarak sağlıklı beslenme dersi verdiğini açıkladı.
Ağsan’ın kendisinden iki yaş küçük olan kızkardeşi Sidret Örnek ise 21 yıl önce eşini yitirdiğini, 6 çocuğu, 7 torunu ve 6 torununun torunu bulunduğunu açıkladı. İnegöl’de çocuklarının yanında kalan ve gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle ilçe devlet hastanesinde tedavi gören Sidret Örnek, “Ablam gibi ben de yaşamıma çok dikkat ediyorum. Ablamın kendine benden daha iyi baktığını söyleyebilirim. Hasta olduğum için bayramda ziyaretime gelmişti” diye konuştu.