Aşırı tüylenme psikolojik

Güncelleme Tarihi:

Aşırı tüylenme psikolojik
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 30, 2009 12:47

Biliyor musunuz? Vücuttaki aşırı tüylenme basit bir kozmetik sorunu olmaktan çok öte. Uzmanlara göre ‘Hipertrikozis’ veya ‘hirsutizm’ olarak adlandırılan tüylenme sorununa bir sağlık sorunu gözüyle bakmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Yüz ve vücuttaki tüylerin artışı kadınlarda iki farklı tipte görülüyor. Bunlardan birincisi çocukluktan itibaren veya sonradan ayva tüylerinin daha yoÄŸun ve koyu renkli olması ÅŸeklinde görülen ‘hipertrikozis’, diÄŸeri ise kadınlarda sakal, bıyık, göğüs arası, göbek bölgesi, kol ve bacak tüylerinin erkeklerde görülen kıllara benzer yoÄŸunluk ve kalınlıkta olmasına neden olan ‘hirsutizm’. Türk Pediatrik Dermatoloji DerneÄŸi Kurucusu ve BaÅŸkanı ve Avrupa Pediatrik Dermatoloji DerneÄŸi Yönetim Kurulu Ãœyesi Prof. Dr. Ãœmit UkÅŸal’a göre, ‘hipertrikoz’ denilen soya çekime baÄŸlı tüylenmelerde bazen hastalık, ilaçlara veya altta yatan farklı rahatsızlıklara da baÄŸlı olabiliyor. Erkek tipi kıllanma olan ‘hirsutizm’ ise genellikle ergenlik döneminde veya daha sonra görülen bir saÄŸlık problemi olarak ortaya çıkıyor.  Â
 Â
TÃœYLENME DEPRESÄ°F YAPIYOR                  Â

Prof. Dr. Ukşal, ergenlik çağındaki gençlerde tüylenmenin ağır psikolojik gerilimlere neden olduğunu ve özellikle genç kızların, tüylenmeden dolayı kendilerini çirkin ve farklı hissederek aşağılık kompleksi, depresyon, arkadaş ve aileden uzaklaşma, öfke, içe kapanma gibi değişik ruhsal sorunlar yaşadıklarını söylüyor. Ukşal’a göre, bu sorunlar okul başarısını, arkadaşlık ilişkilerini zedeliyor; genç kız mutsuzluk içinde içe kapanıyor hatta intihar eğilimi görülebiliyor. Bu nedenle Ukşal tüylenmenin, basit bir kozmetik sorununun ötesinde önemli bir sağlık problemi olarak görülmesi ve mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor. 
                                                                                                        Â

Haberin Devamı

                                                                                                                              Â

                                                     Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!