Güncelleme Tarihi:
Yapılan çoğu haksızlığı görmezden gelmeye, “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” demeye devam ediyoruz.
Yanlış hatırlamıyorsam, geçen yıl bu zamanlarda Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bekleyen 16 bin 800 başvuruyla ikinci sıradaydı.
Anlayacağınız durum vahim.
‘İstinai kesim’ var demiştim ya hani yazımın başında. İşte onlardan bazıları da dört yıldır, konuyu bir festivalle dile getirmeye çalışıyor; ‘Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’.
Documentarist ekibi tarafından organize edilen festival, bugün başlıyor.
Türkiye, Liberya, Honduras, Bosna, Hırvatistan, Meksika ya da Irak gibi pek çok ülkeden hak arayışlarını konu alan 40’tan fazla film gösterecekler SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Salonu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu’nda.
Senenin teması ‘yaşam hakkı’. Alt konuları arasındaysa; ‘barınma hakkı’, ‘hayvan hakları’ ya da ‘cinsel haklar’ gibi maddeler var.
Türkiye’den Ümit Kıvanç’ın Roboski katliamı üzerine hazırladığı ‘Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim’ adlı belgeselin ilk festival gösterimi, yönetmenin katılımıyla yapılacak. Festivalde ayrıca Roboskili kurban yakınlarının da katılacağı ‘Roboski, 1 Yıl Sonra’ başlıklı bir panel de düzenlenecek. Yine ülkemizden Veysi Altay’ın 90’lı yıllarda Cizre’de gerçekleşen cinayetleri konu alan ‘Faili Dewlet’, Ersin Çelik’in yine 90’lardaki Lice olaylarını konu ettiği ‘Gerçekleri Yazdım: Lice Defterleri’, Melek Özman ve Filmmor ekibinin bir kadın cinayetine odaklanan filmi ‘Hani Meral’ izlenmesi gerekenler arasında.
Festivalin uluslararası bölümlerinde öne çıkan filmler arasında; son yıllarda Filistin üzerine yapılmış en etkili filmlerden ‘Beş Kırık Kamera’, Leningrad Kuşatması’na dair üretilen resmi mitleri yerle bir eden ‘900 Gün’, 70’lerde dünyayı kasıp kavuran devrim rüzgarlarında iki kadın kahramanın ve çocuklarının hikâyesi ‘Devrimin Çocukları’, Kamboçya’da Kızıl Kmer dönemini sağ atlatan insanların bu travmayla baş etme çabalarını konu alan ‘Bilmek İstiyoruz’ var.
Türkiye’deki hak ihlallerine dair belgesellerden oluşan geniş bir seçkinin de sunulacağı programda; atölye, tiyatro, sergi, panel ve söyleşi gibi pek çok yan etkinlik de gerçekleştirilecek.
Festival haftasında kadınlarla ‘kürtaj hakkı’ konulu bir Forum Tiyatro’nun yanı sıra, Türkiye ve Yunanistan’dan eğitmenlerle video-eylemin teorik ve pratik yapısına ilişkin konuların tartışılıp paylaşılacağı 3 günlük bir video-eylem atölyesi düzenlenecek.
Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı festivalin ayrıntılı bilgilerini www.documentarist.org/insan2011 sitesinden öğrenebilirsiniz.
Müzede bir gün
Eser
Osman Hamdi Bey (1842-1910)
Naile Hanım Portresi, tarihsiz
Tuval üzerine yağlıboya
52 x 41cm
Mağaza
Topkapı Sarayı Müzesi’nin girişindeki mağazada uzun zamandır çok modern ürünler satılıyor. Özellikle müzenin içindeki orijinal eserlere gönderme yapıyor olmaları harika. Bunlar arasında şu sıralar çini sanatçısı Pınar Kumcu’nun tasarladığı ‘kaftan’ ilginizi çekebilir. Seramikten hazırlananan ürünün fiyatı 64 TL.
Sinema
Pera Film’de bu ay, ‘Tuhaf Filmler: Hayvanların Sessizliği’ var. 12 Aralık’a kadar sürecek gösterimlerdeki Hayvanların Sessizliği programında, Fransız filozof ve yazar Elisabeth de Fontenay’ın aynı adlı kitabından esinlenildi. Üç uzun ve altı kısa filmden oluşan programda insanlar ve hayvanlar arasındaki ilişki inceleniyor. (212) 334 99 00.