Artık ‘SAF’ gıda kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Artık ‘SAF’ gıda kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2005 00:00

Bakkalların, marketlerin raflarında duran ambalajlı hazır gıdaların çabuk bozulmaması, besin değerlerinin ve fiziksel yapılarının korunması, tat ve aroma katılması amacıyla kullanılan "katkı maddelerini" artık birçoğumuz biliyoruz. Dünyada varolan katkı maddesi sayısının yaklaşık beş bin olduğu söyleniyor. Dondurmalar, çikolatalar, hamburgerler, gofretler, meyve suları ve gazlı içecekler ise en çok katkı maddesi içeren besinler olarak ön plana çıkıyor. Aslında, esas sorun katkı maddelerinde değil, katkı maddelerinin fazla miktarda kullanılması. Vücuda aşırı miktarda katkı maddesi girmesi; çeşitli alerjik hastalıklara ve hatta kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Tabii ki, bizim de bir Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğimiz var ve gıda üreticilerini denetliyorlar. Ama yine de her üreticiye güvenmek pek mümkün olmuyor. Ayrıca bizler daha "saf" gıdalarla büyüdük, belki de bu yüzden çocuklarımızın sağlığıyla ilgili şüphelerimiz ne yazık ki hep olacak. Dilerim bilim ve teknoloji, sağlığımıza zararı olmayan koruma tekniklerini en yakın zamanda geliştirir de, bizim de içimiz rahat olur.Kremalı pazı çorbası6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi15-18 adet pazı yaprağı 1 adet orta boy kuru soğan 1 adet orta boy patates1 adet orta boy havuç10 su bardağı sıcak et suyu1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 kutu hazır süt kreması(200 ml)2 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar (parmesan peyniri de kullanabilirsiniz)3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber Pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra elinizle iri parçalara ayırarak orta boy bir tencereye koyun. Kuru soğan, patates ve havucu da soyduktan sonra iri parçalar halinde dilimleyip pazı yapraklarının olduğu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra üzerine sıcak et ya da tavuk suyunu ilave eidn. Sebzeleri, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzelerin piştiğini havucun iyice yumuşamış olmasından anlayabilirsiniz. Ocaktan aldığınız sebzeleri bir el blenderiyle çekerek püre haline getirin. Hazır süt kreması ve peyniri de ekleyerek tekrar orta ısılı ateşin üzerine koyup, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Zeytinyağı ve kırmızı biberi bir kasede çatalla çırpın. Hazırladığınız bu sosu sıcak haldeki çorbaya ilave edip karıştırın. Çorbayı sıcak sıcak servise sunun. Yoğurtlu mantar salatası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi400-500 gr konserve mantar 3 su bardağı yoğurt 1 yemek kaşığı dolusu mayonez 1 demet dereotu 3 yemek kaşığı zeytinyağı 2 çay kaşığı tuz1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber Konserve mantarı süzdükten sonra bir salata tabağına aktarın. Yoğurdu derin bir kaba aktarıp, üzerine, mayonez ve zeytinyağını ekleyerek çatal ya da tel çırpacak yardımıyla iyice karıştırın. Tuz ve kırmızı pul biberi serpiştirip, tekrar harmanlayın. Hazırladığınız bu yoğurtlu sosu, konserve mantarın üzerinde gezdirip karıştırın. Mantarın sosu çekmesi için buzdolabında 15-20 dakika kadar bekletin. Kullandığınız mantarlar büyük boysa her birini boylamasına ikiye-üçe bölebilirsiniz. Servise sunmadan önce salatanın üzerine ince kıyılmış dereotunu serpiştirin. Soğuk olarak servise sunun. Bu tarif çok güzel bir mezedir ve açık büfe mönülerine çok uygundur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!