Arap turist yüzde 35, Iraklı yüzde 110 arttı

Güncelleme Tarihi:

Arap turist yüzde 35, Iraklı yüzde 110 arttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2007 00:00

Türkiye 2006 yılında turizmde yaşadığı gerilemeyi 2007’de aşmaya çalışırken, Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısı da yüzde 35 arttı. Arap ülkelerinden gelen turist sayısının en çok arttığı ülke yüzde 110 ile Irak oldu.

Bunu yüzde 36 ile Yemen ve yüzde 35 ile Kuveyt takip etti. Arap turistlerin, Avrupalılara kıyasla kişi başı harcamalarının çok yüksek olduğu da biliniyor.

YILIN ilk 6 aylık döneminde Arap ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısında patlama yaşanıyor. 6 aylık dönemde Arap ülkelerinden Türkiye’ye giriş yapan turist sayısında yüzde 35, Iraklı turist sayısında ise yüzde 110 oranında artış oldu. Körfez sermayesiyle beraber Arap turist sayısı da artıyor. Arap turistler denize yakınlık aramıyor, büyük şehirleri de tercih ediyor. Özellikle İstanbul’a gelen turistler kiralayacakları evleri diğer bölgelere göre daha havadar olan Tarabya ve Kireçburnu kesiminde ev kiralıyorlar. Araplar ayrıca İstanbul’un yanı sıra Bursa’yı ve son zamanlarda Trabzon-Rize arasındaki yaylalarda ev kiralayarak tatil yapıyorlar. Alış veriş yapmaktan hoşlanan Arap turistler giyim ve kuyumculuğun ardından, ayakkabı ve deriye de ilgi gösteriyor.

DİN ETKİSİ BÜYÜK: Arap turistlerin Türkiye’yi tercih etmelerinde Türkiye nüfusunun yüzde 98’inin Müslüman olması en büyük etken kabul ediliyor. Türkiye’nin daha ılıman bir iklime sahip olması ve diğer Avrupa ülkelerine kıyasla fiyat avantajı sunması da diğer nedenler arasında gösteriliyor. İstanbul’u kendi yaşadıkları şehirlere göre daha yeşil bulan Araplar’ın küresel ısınma konusunu yakından takip ettiği biliniyor. Hava sıcaklığının Türkiye’de giderek yükselmesi Arap turistlerin gelecek yıllardaki tercihlerini etkilemesi bekleniyor. Fakat bu yıl mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığına ranmen Türkiye’ye gelmeyi sürdürdüğü biliniyor.

HARCAMALARI YÜKSEK: Hilal Turizm Genel Koordinatörü Ali Rıza Kurtul, Arap turistler harcamada da diğer ülke turistlerinin önüne geçtiğini söyledi. İstanbul’un büyük otellerinin kral daireleri ve lüks odalarının genellikle Arap turistler tarafından tutulduğunu anımsatan Kurtul, "İstanbul’da son yıllarda 3 ve 4 yıldızlı otel sayısında yaşanan artışlar ile yatak kapasitesi 100 bine yaklaştı. Bu yıl içinde İstanbul’da 17 tane büyük 5 yıldızlı otel projesi var. Tüm bunlar İstanbul’un Arap turizminde yaşadığı çok büyük artışın sürdürülebilmesi için çok önemli etkenler" diye konuştu.

BİR NUMARA OLABİLİRİZ: Ali Rıza Kurtul geçmiş yıllarda Arap turistlerin öncelikli tatil destinasyonlarının Mısır ve Lüban olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Fakat geçen yıl Lübnan’da yaşanan savaş bu ülkeye olan tercihleri ülkemize doğru yönlendirdi. Arap turistlerin daha çok rağbet ettikleri Mısır ve Lübnan gibi ülkelerin arasından sıyrılıp bir numaraya yerleşebiliriz. Ülkemiz sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikler ile bu potansiyele sahip. Öte yandan Avrura ve ABD’de Araplar genel olarak terörist muamelesi gördüklerinden rahat edemiyorlar. Onlar da Türkiye’yi tercih etmeye başladı. Bu insanları daha çok çekebiliriz."

TÜRSAB’a ’fazla rezervasyon’ uyarısı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Türkiye imajını olumsuz etkileyen "fazla rezervasyon" konusunda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ni (TÜRSAB) uyardı. TÜRSAB’a gönderilen yazıda şöyle denildi: "Fazla rezervasyon olaylarının yaşanmaması için, Bakanlıktan belgeli konaklama işletmelerince hiçbir şekilde kapasitelerinden fazla oda ayarlanması yoluna gidilmemesi, seyahat acentalarının da otellerle yaptıkları anlaşmalarda belirtilen oda-yatak kontenjanlarını aşan satışlar yaparak konaklama işletmelerini zor durumda bırakmamaları, tarafların birbirlerine tanıdıkları kontenjanların yıl boyunca uygulanabilecek gerçekçi bir rakamı yansıtması hususlarında azami özen gösterilmelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!