Aralık’ta kendinizi keşfe çıkın

Güncelleme Tarihi:

Aralık’ta kendinizi keşfe çıkın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 00:00

Elif Dürüst, Şirin Yalçın, İskender Savaşır, Zeynep Koçak ve Oya Fidanoğlu’nun kurucusu olduğu Aralık Derneği, sanatın insan gelişimindeki olumlu etkilerine dikkat çekmeye çalışıyor.

Dernekte uzman eğitmenler, edebiyattan resme, felsefeden tarihe, psikolojiden sinemaya birçok alanda ders veriyor. Kurucu üyeler, derneğin kuruluş amaçlarını ve etkinliklerini Kelebek’e anlattı.

Şirin Yalçın

Yardım edebilmek çok güzel

Ben İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü mezunuyum. Mezun olduktan sonra, Çağdaş Eğitim Vakfı’na bağlı Kağıthane İlköğretim Okulu’nda İngilizce öğretmenliği yapmaya başladım. Ama sonra hamile kaldım ve mecburen ara verdim. Oğlum iki yaşına gelince, bu kez Saadet İlköğretim Okulu’nda otistik çocuklara etüt ablalığı yapmaya başladım. Bu ortamlarda kendimi çok verimli ve iyi hissediyordum. Yardımlaşmanın esas olduğu bir dernek çatısı altında bulunmayı istedim. Elif’le (Dürüst) birlikte onun anlattığı gibi bir yolculuğa başladık. Ben Newport Üniversitesi’nde davranış yüksek lisansı yaptıktan ve birtakım kursları tamamladıktan sonra derneği kurma çalışmalarına başladık. Şimdi insanlara yardım ettiğimiz için çok mutluyum. 

Elif Dürüst

10 bin çocuğu tiyatroya götürdük

Notre Dame de Sion’dan mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce İktisat okudum, ardından master yaptım. Kızım Yasemin’e hamile kaldığımda çocuk psikolojisiyle ilgilenmeye başladım. Bununla ilgili kitaplar okuyordum. Kardeşim Şirin de (Yalçın) konuya ilgi duymaya başladı. Birlikte seminer ve kurslara katıldık. Beş sene boyunca Beyoğlu Karşı Sanat’ta felsefe ve sanat tarihi kurslarına devam ettik. Değişik hocalardan dersler aldık. Derken Şirin davranış bilimleri, ben ise proje yüksek lisansına başladık. İskender Savaşır felsefe hocamızdı. Ona, gelişmek istediğimiz konularla ilgili bir yer açmaya karar verdiğimizi söyledik. Kendisi de katılmak istedi ve yelpazeyi genişlettik. Felsefenin yanı sıra edebiyat, sanat tarihi, resim, fotoğrafçılık, anne-çocuk sağlığı gibi konuları da projeye dahil ettik. Alanlarında uzman isimlerle görüştük, hepsi de bizimle çalışmayı kabul etti. Böylece Aralık Derneği’nin temeli atılmış oldu. Baktık ki çok kişiye ulaşıyoruz, sosyal sorumluluk projelerine başladık. 10 bin çocuğu tiyatroya götürdük. Adana ve Diyarbakır’daki gençlere ulaştık. D&R’larda rozet sattık, geliriyle okullara enstrüman bağışı yaptık. Çok mutluyuz; 30 yaş kuşağı kadını olarak anneliğimizle keşfimiz başladı. Ben halen Bülent Somay’ın edebiyat, sinema, İskender Savaşır’ın felsefe derslerine katılıyorum. 

İsmail Acar (Resim)

Özgüven aşılıyoruz

Biz burada hem resim sanatını icra etmeye çalışan insanlara özgüven aşılıyor, hem de oradan gelen gelirlerle resim yapma şansını maddi olarak elde edememiş kişilere kaynak aktarıyoruz. 

İskender Savaşır (Felsefe)

Ev hanımları bizimle

Benim dersimde turizm rehberleri ve öğretmenler de var, ev hanımları da... Çocuklarını yetiştirmiş ve artık kendi gelişimine vakit ayırmak isteyen ev hanımlarını burada görmek mutluluk verici.

Ferhan Alesi

Yabancı eşlere kültür dopingi

Kültürler arası iletişimde, Türkiye’ye gelen yabancılara ve eşlerine yoğunlaşarak, Türk kültürünü, örf ve adetlerimizi anlatıyoruz. El öpmeden tutun da bayram ziyaretlerine kadar her şey var bu konseptte. 

Cemil Güzey (Dinler tarihi)

Felsefe ne işe yarar

Dersleri "günlük yaşamda felsefe ne işe yarar" aşamasına getirdim. Sonuçta herkesin bir felsefesi var. Kariyer, etik, ahlak, boşanma, evlilik, ölüm karşısındaki sorunları kendi felsefemizle çözebiliriz. Bunun için gidip bir divana uzanıp psikiyatr karşısına geçmek gerekmiyor.

Derya Akkaya (Yaşam koçu)

Kanseri yendi

Eskiden bankacıydım ve çok stresli bir iş hayatım vardı. Hastalıklar stresle birlikte geldi ve kanser oldum. Sevmediğim bir yaşamım olduğunu ve sevmediğim bir iş yaptığımı fark ettim. Gittim bir yaşam koçuna, sonra da akademik eğitimini aldım. Hedefim, bir yol arkadaşı olmak ve keşfi birlikte yapmak.

Ayşe Kaya (Hikaye fotoğrafçılığı)

Ben uydurdum

Hikaye fotoğrafçılığı ismini ben uydurdum. Kişilerin kendi özel tarihi ile ilgili bir durumun ya da herhangi bir olayın ve anın hikayesinin dersini vereceğim. Ben New York’ta böyle bir ders almıştım ve Türkiye’ye dönüp böyle çalışmalar yaptım.

İbrahim Eke (İlişkiler, sondan az önce eğitmeni)

Neyi anlatıyoruz

İlişkilerimize iyi niyetlerle başlarız ve iyi gidecek diye düşleriz. Ama süren ilişkilerin kalitesi her zaman iyi değildir. Biz derslerde kadın ve erkek iç sesleri oluşturarak, "neyi anlatıyoruz, ne anlatıp neyi demiyoruz" sürecini tartışmayı planlıyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!