OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 22, 2005 00:00
Gaziantep’in ünlü baklavacısı Kahraman Usta’nın (Erdal Özyağcılar) kızı Nazlı (Nehir Erdoğan) İstanbul’dan Atina’ya göç etmiş Niko (Özgür Çevik) adında bir Yunanlı’ya aşık olursa ne olur? Neler olabileceğini cuma akşamları Kanal D ekranlarında yayınlanan ‘Yabancı Damat’ adlı dizide izliyoruz.Gaziantepli ve Rum ailelerin evlerine konuk olup onların hayatlarına dair birçok şey öğreniyoruz. Ne yiyip ne içtiklerine, nasıl evlerde oturduklarına şahit oluyoruz. Peki nasıl oluyor da bu dizi birbirinden çok farklı iki ayrı kültürü eksiksiz olarak ekrana yansıtıyor? Çünkü yapımcı, senarist ve yönetmen her konuda işin uzmanına danışıyor. Antep şivesini Eyüp Leblebicioğlu, Rumca’yı Sava Panayotidis öğretiyor. Antep evlerinin dekorasyonu konusunda Yaşar Kartoğlu ve Yavuz Çelenk’e danışılıyor. Sofra düzeni ve çeyiz hakkındaki her türlü detay Antepli bir ev kadını olan Fatoş Özekşi’ye soruluyor. Baklava ustası Kahraman (Erdal Özyağcılar) ve Ökkeş (Zeki Alasya) işin inceliklerini Köşkeroğlu Baklava’nın sahipleri Süleyman Köşkeroğlu ve Cengiz Köşkeroğlu’ndan öğreniyor. Eyüp Leblebicioğlu (55) Antep Şivesi Danışmanı Sumru Yavrucuk tıpkı Antep avradı Asıl mesleği eczacılık. 32 yıldır İstanbul’da yaşıyor ama hálá Gaziantep şivesiyle konuşuyor. Yabancı Damat dizisi yapımcıları onu Antep Eğitim ve Kültür Derneği vasıtasıyla bulmuş. Dernek başkanı Salim Erdem ‘Bu işi yapsa yapsa Eyüp yapar’ demiş. Daha önce dernek bünyesinde amatör tiyatro oyunları oynadığı, bu işlere uzak olmadığı için önerdiklerini düşünüyor. Eyüp Bey Antep şivesi ile konuşmanın hiç kolay olmadığı görüşünde. Onlar a,e,ı gibi harfleri kapalı söylerlermiş. ‘Şivenin bütün inceliklerini öğretmedim. Mesela biz Antep’de maydanoza bahdeniz deriz. Ama dizide bahdeniz diyemeyiz, kimse anlamazdı. Yüklemlere özen gösteriyorum. İşin sırrı bu! Antepliler yapacaksığız, gidicik, gelicik diye konuşur.’ Eyüp Beyi’in en iyi öğrencisi Erdal Özyağcılar’mış. Öve öve bitiremiyor. Bir kere göstermesi yetiyormuş. Şıp diye anlayıp, uyguluyormuş. ‘Erdal Bey, Ömer Asım Aksoy’un Gaziantep dili hakkında yazdığı kitapları okuyor. İşine çok saygılı. Zeki Alasya’nın da Erdal Özyağcılar’dan kalır yanı yok. Babayı oynayan Arif Erkin hakkında bir şey söylemek bize düşmez. O zaten Antepli.’ Antepli izleyiciler Sumru Yavrucuk’u kendilerine çok yakın buluyorlarmış. Aynen Antepli gibi konuşup, Antep’li gibi hareket ediyormuş. Eyüp Bey ‘
Yemek yemesi bile bizim avratlara benziyor’ diyor. Yaşar Kartoğlu (38)- Yavuz Çelenk (35) Dekor-Kostüm danışmanları Antep evi demek gömme dolap sedef kaplamalı mobilya demektirSiz Yabancı Damat dizisi Gaziantep’te çekiliyor zannediyorsunuz değil mi? Oysa ki dizi İstanbul, Mahmutbey TEM stüdyolarında çekiliyor. Yaşar Kartoğlu ve Yavuz Çelenk Antep’deki evin içini, baklava dükkanını, hatta çarşıyı stüdyoya kurmuşlar. İstedikleri büyüklükte bir ev bulamayınca evi stüdyoya kurdular. O kadar gerçekçi oldu ki herkes diziyi Antep’te çektiklerini zannediyor. Çelenk ve Kartoğlu Gaziantep’te onlarca ev gezip, Antep evi nasıl oluyor diye incelemişler. ‘Her evde gömme dolap olduğunu gördük. Dört duvarlı bir evse bir duvarını mutlaka gömme dolap yapıyorlar. İçine süs eşyalarını ve bardakları koyuyorlar.’ Dizideki dolaplar çalışır vaziyetteymiş. Oyuncu arada sırada açıp içinden bir şeyler çıkartıyormuş. Evdeki mobilyaların çoğu sedef kaplamalı. Yemek yedikleri masa
aslan bacaklı. Sehpaların üzerinde danteller kaplı... Kadın oyuncuların kostümleri gösteriÅŸli, çünkü Antep kadınları gösteriÅŸli giyinmeyi, takıp takıştırmayı seviyor. ‘Kadın oyuncuları üst üste giydiriyoruz. Erkeklerin diÄŸer yöre erkeklerinden pek farkı yok. Kasket takıp sokaÄŸa çıkıyorlar.’ Süleyman KöşkeroÄŸlu (48), Cengiz KöşkeroÄŸlu (39) Baklava danışmanları Baklava hamuru nasıl açılır ÅŸerbet nasıl dökülür KöşkeroÄŸlu Baklava’nın sahibi olan Süleyman ve Cengiz KöşkeroÄŸlu çocukluklarından beri baklavacılık yapıyorlar. Babaları ilk dükkanını 1946’da Gaziantep’te açmış. Ä°ki kardeÅŸ 86’da Ä°stanbul Karaköy kat otoparkının üstünde ilk ÅŸubeyi açmışlar. ‘Hamur nasıl açılır, ÅŸerbet nasıl dökülür, fıstık nasıl serpilir hepsini tek tek gösterdik. Bizimle imalathaneye gelip, birebir her ÅŸeyi gözlemlediler. Zeki Alasya ve Erdal ÖzyaÄŸcılar bu iÅŸi iyice öğrendiler. Artık tek baÅŸlarına baklava yapabiliyorlar. Sava Panayotidis (25) Rumca danışmanı Rum ile Türk aÅŸkı artık çok normal Aslında beden öğretmeni. Yabancı Damat dizisine dans öğretmeni olarak baÅŸlamış. Rum olduÄŸunu öğrendikten sonra danışmanlık istemiÅŸler. ‘Rum aksanı ile Türkçe konuÅŸmayı öğretiyorum. Nerelerde vurgu yapılacağını gösteriyorum. Yunanca’da ÅŸ harfi yoktur. C harfleri Ç diye okunur. Dikkat edilmesi gereken nokta bu. Ama tabii çok da basit deÄŸil. Telefonumu 24 saat açık tutuyorum. Oyuncular takıldıklarında arayıp ÅŸu nasıl söylenir diye soruyorlar.’ Sava Panayotidis, hiç Rumca bilmemesine raÄŸmen Nilgün Belgün’ün çok baÅŸarılı olduÄŸunu düşünüyor. ‘Sizin cemaat Rum bir erkekle, Antepli bir kızın aÅŸkına nasıl bakıyor’ diyorum. ‘Günümüzde çok normal böyle ÅŸeyler. Bu dizi 10 yıl önce çevrilseydi daha enteresan olurdu’ diyor. FatoÅŸ ÖzekÅŸi (35) Antep Yemekleri danışmanı Sofradan turÅŸu ve pul biber eksik olmaz Ä°stanbul’da yaÅŸayan, Antep doÄŸumlu bir ev kadını. Dizinin yemek ve çeyiz konuları ona danışılıyor: ‘Yuvalama, ÅŸiveydiz, içli köfte, kebap gibi yemekler piÅŸirmeleri gerektiÄŸini söyledim. Åživeydiz pırasa ile yapılan bir yemek. PiÅŸirmesi zor olduÄŸu için ben evde yapıp getiriyorum. Yuvalama et ve pirinç karışımı bir hamuru küçük küçük yuvarlayarak hazırlanıyor. Onun nasıl hazırlandığını gösterdim. Kendileri yuvarlıyorlar.’ FatoÅŸ Hanım, Antep sofralarında turÅŸu ve pul biberin eksik olmadığını söylüyor. Yemek yenilen sahnelerde sofrada ne olup ne olmaması gerektiÄŸini bir bir anlatmış. Gelin bohçası nasıl hazırlanır, onu da öğretmiÅŸ. Â
button