Güncelleme Tarihi:
Akdeniz bölgesinin ilk şarabı unvanlı Likya, piyasa çıktığı 6 ay içinde 3 uluslararası yarışmada ödül aldı. Ödüllerin sırrını Burak Özkan, “Yerli ile yabancıyı aynı şişeye koyduk, ödülü kaptık” diye açıklıyor.
Burak Özkan (36), Antalya’da başladığı öğrenimine İngiltere ve ABD’de devam ederek uluslararası işletme tahsili yaptı. Kardeşi Doruk ise (31) Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi ve ziraat mühendisi oldu. İki kardeş, okullarından mezun olduktan sonra ortak iş yapmak için oturup düşündü ve piyasaları inceledi. Kararları son yılların yükselen trendi şarap yönünde ağır bastı. Hemen kolları sıvadılar. Aşırı sıcak iklime sahip Antalya’nın yakınında değil de 1050 metre rakımlı Elmalı Yaylası’nda bağ kurdular. “Şarap tesisi kurup üreticilerden üzüm almak yerine, önce bağlarımızı dikip onların olgunluğa ulaşmasını bekledik. Sonra da tesisimizi kurduk” diyorlar.
ŞATO ŞARAPÇILIĞI YAPIYORLAR
Babaları narenciye bahçeleri olan bir tüccardı. Onlar baba mesleğini yapmak yerine şarap üretmek istedi. Antalya Türkiye’nin turizm başkentiydi. Her yıl milyonlarca şişe şarap tüketiliyordu ancak bölgede hiç şarap üretilmiyordu. Nedeni sıcak iklimdi. 1000 metreyi aşan rakımda bağcılık neden olmasın dediler. Toprak analizleri yapıldı, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Hasan Çelik bağ danışmanlığına başladı. Elmalı bağlarına Kalecik karası, şiraz, cabernet sauvignon, merlot ve chardonnay, 1100 metredeki Kızılbel bağına öküzgözü, boğazkere, malbec ve pinot noir üzümleri dikildi. Fidanlar büyürken Burak Özkan İngiltere’deki Brighton Üniversitesi Plumpton College’da şarapçılık eğitimi aldı. Sayısız deneme üretimleri yapıldı. Fransız bir danışmandan katkı istediler ve 2009’un ilk günlerinde Likya şarapları doğdu. Şu sıralar 2 kırmızı, 3 beyaz ve bir de yarı tatlı beyaz şarap olmak üzere 6 çeşit ürün piyasada.
GECE GÜNDÜZ ISI FARKI 30 DERECE
Burak Özkan, yaz aylarında bağlardaki sıcaklığın gündüz 40 derecelere vardığını geceleri de 10 dereceye kadar düştüğünü söylüyor: “Gündüzlerin sıcak olması üzümlerin olgunlaşmasını sağlıyor. Gecenin ayazı da aşırı sıcak iklimlerde üretilen şaraplardaki reçelsi, baygın koku ve tatların oluşmasını engelliyor. Alkol ile asit dengesini sağlıyor. Biz üzümleri geç hasat ederek şarap yapma yolunu seçtik. Bu sayede şaraplarımızın kalitesi beklentimizin üzerinde oldu. Bu yıl piyasaya çıkmamızın ardından birisi Fransa’dan, ikisi de İngiltere’den olmak üzere 3 madalya kazandık. Kazandığımız ödülleri, merlot ve şiraz gibi yabancı üzümleri yerli öküzgözü ile, cabarnet sauvignon’u boğazkere ile biraraya getirerek elde ettik.
ACI KARA ÜZÜMÜ YOĞUN BAKIMDA
Şarap üretim danışmanlığını Bordeaux’dan gelen Fransız şarap yapımcısı François Gaboriaud’un yaptığı Likya Şarapçılık, Antalya yöresinde buldukları ve 200 yaşında olduğu tahmin edilen yöresel bir asmadan üretilen çubuklarla Türkiye bağcılığına yeni üzüm kazandırmak için 5 yıldır çalışıyor. Acı kara diye bilinen asma üzerinde çalışmalar yapan uzmanlar, şu sıralar 5 bin kök yetiştirmeyi başardı. Yakında acı kara bağları kuracaklarını müjdeliyorlar.
BUZ KOVASINDAN KAÇININ KARAFI MASAYA KOYMAYIN
Ben şarap şişesinin buz kovasının içerisine konulmasına karşıyım. Çünkü buz kovaları soğukluğu homojen olarak dağıtmaz. Bunun yerine şaraplar masalara servis edilmeden önce şarap dolaplarında soğutulmalı. Beyaz şarap içilmeden önce zaten yeterli ısıya ulaştırılmalı ve çabucak tüketilmeli. Kırmızı şarapların havalandırıldığı karaf ise masanın üzerine kesinlikle konmamalı. Çünkü içindeki şarap masadaki yemeklerin, hatta içilen sigarının konusunu bile alır.
TURİZM BAŞKENTİNİN KENDİNE ÖZGÜ ŞARABI
Likya şarapları şimdilik sadece internet üzerinden pazarlanıyor ve lüks otellerin restoranlarında bulunabiliyor. Burak Özkan, Likya antik kentinin ortasındaki şarap şehri antik Oenoanda’ya 16 mil uzaklıkta bulunan bağlarında üretilen şarapları Antalya’nın simgesi haline getirmeyi kendilerine misyon edindiklerini söylüyor.