ANNEMİN YEMEĞİ GİBİSİ YOK

Güncelleme Tarihi:

ANNEMİN YEMEĞİ GİBİSİ YOK
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2011 17:06

Haberin Devamı

Anne yemekleri

Murat Evgin, Vatan Şaşmaz ve Kamil Güler, InStyle dergisi için anneleriyle birlikte mutfağa girdi. “Çocukken, annem dolma pişirdiğinde evde bayram havası eserdi” diyen Güler, annesi Saliha Güler’le biber ve kabak dolması pişirdi. 8’de

Annemin yemeği gibisi yok!

Hazırlayan: Lara MUTLU
Fotoğraflar: Selin SARAL

spot
----
Üç ünlü erkek, InStyle dergisi için anneleriyle birlikte mutfağa girdi ve çocukluklarında en sevdikleri yemekleri hazırladı.

yazı
----

Murat Evgin & Emel Evgin

En sevdiğim yemek bamyaydı
“Eşim Erol, yatılı okuduğu için çocukları da o disiplinle yetiştirdi. Ne oğlumun ne de kızımın yemek seçme lüksü vardı. Evde ne pişerse yerlerdi” diyor Emel Evgin. “Bu sayede, sebze ve meyvelerle arası iyi olan çocuklardan oldum. Düşünün, en sevdiğim yemek bamyaydı! Günde üç-dört tane muz yiyordum” diye devam ediyor Murat Evgin. Yine de her çocuk gibi ‘hamburger, şnitzel, köfte ve kızarmış patates’ dendiğinde Evgin için de akan sular duruyormuş. “Özellikle annemin tavuk şnitzeli gibisi yoktur. Çocukken şnitzelin yanına mutlaka kızarmış patates isterdim. Şimdi ise şnitzeli semizotu salatasıyla birlikte yemeyi tercih ediyorum” diyen Evgin’in 2,5 yaşındaki oğlu Erem de şimdiden anneannesinin şnitzeline ve kızarmış patateslerine bayılıyormuş.

Haberin Devamı

ZENCEFİLLİ TAVUK ŞNİTZEL
4 KİŞİLİK
Hem yapması hem de yemesi kolay şnitzelleri semizotu salatasıyla birlikte deneyin.
* 1 yumurta
* Yarım su bardağı un
* 1 tatlı kaşığı toz zencefil
* 4 dilim ince dövülmüş göğüs eti
* Yarım su bardağı galeta tozu
* 4 çorba kaşığı sıvıyağ
* Tuz ve karabiber
Tavuk etlerini tuz ve karabiberle tatlandırın ve bir süre dolapta dinlendirin. Unu ve toz zencefili bir kapta birbirine karıştırın. Yumurtayı bir kâsede iyice çırpın. Galeta ununu kâseye boşaltın. Tavuk etlerinin her iki yüzünü de, önce zencefilli una, sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayın. Sıvı yağı tavaya dökün ve etleri tavada kızartın.

-----

Vatan Şaşmaz & Safiye Saydam

Pazar mangal günü
“Her evin kokusu farklıdır. ‘Ev’ deyince benim aklıma çocukken mutfakta pişen yemeklerin mis gibi kokusu geliyor” diyor Vatan Şaşmaz. Her evin bir geleneği vardır. Onların ev geleneği de pazar günleri ailece yapılan mangal keyifleri. “Hafta içi çekimden çekime koşarken keyifle oturup yemek yemeye pek fırsat kalmıyor. Ev yemeğine hasret kalıyorum” diyen Şaşmaz, haftada en az bir gün yemek yemek için annesinin kapısını çalıyor. “Annem, benim geleceğim günler mutlaka karnıyarık yapar. İçinde patlıcan olan her şeyi yiyebilirim. Lezzetli bir sofranın olmazsa olmazı patlıcandır” diyen oyuncunun annesi ekliyor: “Ama her karnıyarığı da yemez. Benim tarifim özel.”

Haberin Devamı

KARNIYARIK
5 KİŞİLİK
Karnıyarıkların üzerlerini maydanoz, biber ve domatesle renklendirerek servis edin.
* 5 orta boy patlıcan
* 2 orta boy soğan
* 300 gram yağsız kıyma
* 2-3 sivri biber
* 3 orta boy domates
* 1 su bardağı su
* Yarım demet maydanoz
* Yarım çorba kaşığı salça
* 1 su bardağı sıvıyağ
Patlıcanları alacalı soyun, yarım saat tuzlu suda bekletin ve tavada sıvıyağ ile kızartın. Kızaran patlıcanları geniş bir tepsiye alın ve karın kısımlarını bıçakla uzunlamasına kesin. Soğanları ince ince doğrayın ve pembeleşinceye dek tencerede kavurun. Soğanlar pembeleşince kıymayı da ekleyin ve kavurmaya devam edin. Domatesleri ve sivri biberleri küp küp doğrayıp tencereye ilave edin. Yemeğin kokusu çıkmaya başlayınca maydanozları kıyın ve tencereye ekleyin. Yemeğin kokusu çıktıktan 10 dakika sonra tencereyi ateşten alın. Hazırladığınız harcı yarım saat soğumaya bırakın ve harç tam soğumadan kaşık yardımıyla patlıcanların içlerini doldurun. Salçayı bir su bardağı sıcak su ile incelterek tencereye dökün ve ısıtın. Isıttığınız salçayı patlıcanların üzerine gezdirin. Yemeği 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin.

-----

Haberin Devamı

Kamil Güler & Saliha Güler
Kıtırlı pilav
“Yemek yapmak benim için terapi gibidir. Çok da lezzetli yemek pişiririm” diyen Kamil Güler, bu yeteneğini annesinden almamış. “17 yaşına kadar pilavın kıtırlı bir yemek olduğunu sanıyordum. Bir gün, restoranda pilav sipariş edince pilavın aslında ne kadar lezzetli bir yemek olduğunu keşfettim. Meğer annem hep tencerenin dibini tutturduğu için pilavları kıtırlı oluyormuş!” diyen oyuncu, bir tek dolma konusunda annesinin 1 numara olduğunu söylüyor. Ünlü oyuncu “Çocukken, annem dolma pişirdiğinde evde bayram havası eserdi. Özellikle kabak dolmasına ve biber dolmasına bayılırım” derken, annesi ekliyor: “Kamil, her yemeği benden lezzetli yapar ama dolma konusunda elime su dökemez. Haftada bir gün dolma yapıp ona gönderirim.”

Haberin Devamı

BİBER VE KABAK DOLMASI
4 KİŞİLİK
Kırmızı biber, dolmalık biber ve kabakların renk uyumuyla görsel bir şölen yaratın.
* 10 adet dolmalık biber
* 4 adet kabak
* Yarım kilo dana kıyma
* 1 su bardağı pirinç
* 5 adet kuru soğan
* Yarım demet dereotu
* Yarım demet maydanoz
* Yarım demet kuru nane
* 5 çorba kaşığı sıvıyağ
* 1 çorba kaşığı domates salçası
* Tuz-karabiber
Soğanları ince ince doğrayın. Doğradığınız soğanları ve kıymayı bir kaba alarak iyice yoğurun ve üzerine bir tutam tuz ile karabiber ekleyin. Maydanozları ve dereotlarını ince kıyın. Bir kaşık salçayı, kıydığınız yeşillikleri, kuru naneyi ve iki çorba kaşığı sıvı yağı da yoğurduğunuz harcın üzerine ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Pirinçleri yıkayın ve süzün. Pirinçleri de harca ekleyin ve kırmamak için kaşıkla harca karıştırın. Bıçak yardımıyla kabakların ve biberlerin içlerini oyun. Hazırladığınız harcı kaşıkla dolmaların ve biberlerin içine doldurun. İçlerini doldurduğunuz kabak ve biberleri düz ve geniş bir tencereye dizin. Tencerenin üzerine dolmaların üzerlerini kapatacak kadar su ve iki kaşık sıvı yağı ekleyin. Tencerenin kapağını kapayın ve yaklaşık bir saat harlı ateşte pişirin. Bir tavada bir çorba kaşığı salçayı ve sıvı yağı kızdırın, servisten önce dolmaların üzerine gezdirin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!