Güncelleme Tarihi:
Acıdan yılmayan, kırık kolla bile dövüşe devam eden bir kikboksçu Gökhan Saki (31). Hollanda doğumlu Saki 10 yıldır dünyadaki önemli kikboks turnuvası zincirlerinden Glory World Series’in yıldızlarından biri.
İki hafta sonra İstanbul’da serinin altıncı turnuvasında ringe çıkacak Saki, halen Glory klasmanında ağır sıklette ikinci sırada. İstanbul’da kazanıp yeniden ilk sıraya yükselmek istiyor.
Gökhan Saki henüz ortaokul yıllarında mahalledeki yine göçmen bir Türk abisinin teşvikiyle başladığı kikboksa öylesine bağlanmış ki dersleri hemen ikinci plana atmış. “Okul sırasında bile aklımda sadece kikboks vardı. Aslında çok daha önce bırakacaktım ama Hollanda’daki mecburi öğrenim yasası gereği 16’ıma kadar sabrettim. 18 yaşımdan beri de hem dövüşüyorum hem para kazanıyorum.”
KİKBOKS İÇİN OKULU BIRAKTI
Daha önce çeşitli turnuvalarda şampiyonluklar kazanan Saki’yi bir efsane haline getiren dövüş ise 2010’daydı. Çeyrek finalde rakibini yendiği maçta bir darbeyle sağ kolu kırıldı.
Ama Saki turnuvadan çekilmek yerine yarı finaldeki rakibi Alistair Overeem’in karşısına dikildi. Maçı da iyi götürdü, ta ki Overeem keşfettiği sakat kola çalışmaya başlayana kadar. Saki daha fazla direnemeyerek maçı bırakmak zorunda kaldı, Overeem de turnuvanın şampiyonu oldu. Saki’nin tekrar sağlığına kavuşup ringe dönmesi 2011’in sonunu buldu.
Tabii Saki’nin bu sakatlığından en fazla etkilenen kişi kendisi değil annesi: “Annem de babam da kikboks yapmamı hiç istemiyordu. Hatta babam hep futbol oynamamı istedi. 18 yaşıma kadar da futbol oynadığımı zannetti. O yıl abim onu Rotterdam’daki maçıma getirince ve ben de maçı kazanınca sonunda kikboksta ne kadar iyi olduğuma inandı. Ama annem bırakın beni izlemek için salona gelmeyi maç saatimi bile bilmek istemez. Ona ancak maçım bittikten sonra haber veririz. Ringde dövüştüğümü hiç duymak istemez.”
Ağır sıklet kikboksçu yılda en az altı turnuvaya katılıyor. “Bu turnuvalarda maçları çabuk kazanıp taze kalmak en önemli faktör. Bu yılki amacım da Glory World Series’i kazanmak ve yeniden dünyanın bir numarası olmak.”
Güç ve hızın bileşimi
Hollandalı fitness antrenörü Hans Kroon ile yedi yıldır birlikte çalışıyorlar. Kroon aynı zamanda birçok başka Hollandalı sporcunun da eğitmeni. “Gökhan kendi sıkletinde en kısa ve en hafif sporcu. Ama en önemli özelliği olan hızı ve gücü en üst noktada birleştirebilmesi sayesinde çok daha iyi rakiplerini alt edebiliyor. Yaptığımız çalışmalarda gücünü arttırdık ama bunu yaparken hızından da bir şey kaybetmedi. Turnuva öncesi dönemlerde daha çok gücünü koruma üzerine odaklanıyoruz. Her seyahatte ona eşlik ediyorum. Böylece bir günü boş geçirmiyor, en küçük boşlukta idmanımızı yapıyoruz.”