Güncelleme Tarihi:
Sigara dumanının çocuklar üzerindeki etkisi hakkında yapılan araştırma, Türk Tabibler Birliği Sağlık Dergisi’nde yer aldı. Dr. Songül Yalçın tarafından yapılan araştırmaya göre sigara dumanında bulunan tar, nikotin ve karbonmonoksit gibi 3800’den fazla kimyasal bileşik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Araştırma sonuçlarına göre kronik akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 75-90'ı, kroner kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24-30'u, akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 80-90'ı ve tüm kanserlere bağlı ölümlerin yüzde 30'unun sigara içimiyle ilişkili olduğu saptandı.
Araştırmada gelişmiş ülkelerde sigara içimi azalırken, gelişmekte olan ülkelerde sigara kullanımının artış gösterdiği belirlendi. Türkiye'de sigara içme oranı yüzde 43.6 olarak gösterildi. Son otuz yıl içinde bu oranın yüzde 22 artış gösterdiği ortaya çıktı. Bu sonuç, Türkiye'de pasif içicilerin de sayısında artış olduğuna işaret ediyor.
ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Anne ve babaların içtiği sigaranın dumanıyla karşılaşan çocuklarda, birçok hastalığın nedeni de sigara olarak gözleniyor. Bu etkinin daha çocuğun anne karnındayken başladığı da biliniyor. Gebe kadınların sigara içmesi, düşük oranını ve doğumsal anormali riskini arttırıyor. Anneleri sigara içen çocuklarda akut solunum yolu hastalıkları sık görülüyor. Araştırmada, anneleri sigara içen çocukların, yaşamın ilk bir yılı içinde özellikle 6-9 aylık dönemde, yüzde 38 oranında sıklıkla bronşit oldukları belirleniyor.
Günlük içilen sigara sayısında, her beş sigara artışı için alt solunum yolları hastalıklarının sıklığı da dikkat çekiyor. Bu çocukların hastaneye yatış hızının dört misli arttığı, bunun da günlük içilen sigara sayısı ile ilgili olduğu biliniyor.
BRONŞİT ARTIYOR
Anneleri sigara içen okul öncesi çocuklarda, yaşamın ilk beş yılı içinde sigara içmeyenlere oranla bronşit üç kat, sinüzit bir buçuk kat fazla görülüyor. Anne ve babası sigara içen astımlı çocuklar daha sık ve daha şiddetli atak geçiriyor.
Pasif içici olan okul öncesi çocuklarda hastaneye yatış gerektirecek ciddi hastalık sıklığı dört katına çıkıyor. Ayrıca pasif içicilerde kolesterolün yüzde 8.9 artış gösterdiği belirleniyor. Bu durum pasif içicilerde kroner arter hastalığının artış nedenini oluşturuyor. Pasif sigara içiciliği hem erişkinde, hem de çocukta genel kanser riskini de arttırıyor. Hayatının ilk on yılında pasif içici olan erişkinlerde lösemi de önemli oranda çok görülüyor.
Türkiye'de 12 yaşında sigara içenler 2.8 iken, 18 yaşında yüzde 24.1 oranına ulaşıyor. Sigara içme alışkanlığının erkek çocuklarda kızlara oranla daha yüksek olduğu da gözleniyor. Gençlerin sigaraya başlamasında anne, baba, yakın çevre ve arkadaşların etkisinin büyük olduğu saptanıyor.
ALINACAK ÖNLEMLER
Çocuklar herhangi bir nedenle muayeneye geldiğinde anne ve babadan sigara öyküsü alınmalıdır.
Pasif içiciliğin çocuklara yaptığı zararlar anlatılmalıdır.
Bekleme odaları, sinemalar, kreşler, öğretmen odalarında sigara içilmesi yasaklanmalıdır.
Okullarda sigarayla ilgili eğitim verilmelidir.