Anne sütünü sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek mümkün

Güncelleme Tarihi:

Anne sütünü sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek mümkün
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2003 01:53

Emzirmek, pek çok annenin önem sıralamasında, ilk konu. Kimileri günlük tempolarını tamamen emzirmeye yönelik programlamaya çalışsalar bile özellikle çalışan anneler için bu pek mümkün olmuyor. Çocuğunu anne sütünden mahrum bırakmak istemeyen anneler pompayla sütü çekme ve saklama yöntemine başvuruyor.

Anne sütü bebeklerin gelişmesi için gerekli tüm besinleri içerir, bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.

Her yıl bir buçuk milyon bebek yeterli emzirilmediği için ölüyor. Bu gerçekten yola çıkan UNICEF'e, emzirmenin teşvik edilmesi, özendirilmesi ve desteklenmesi konusunda Türkiye Sağlık Bakanlığı da destek veriyor. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması yetkilileri, bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile, 2 yaşına kadar da anne sütüne ek gıdalarla beslenmelerini öneriyor.

Besleyici değerinin yanında, antienfektif özellikleri, anne sütünün daha sonra kullanılmak üzere saklanmasını da kaçınılmaz kılıyor. Ayrıca günümüzde çalışan annelerin sayısının artmış olması da anne sütünün daha sonra bebeğe verilmek üzere saklanmasını zorunlu kılıyor.

BESLEYİCİ VE SAĞALTICI

Anne sütü ilk sağıldığında steril teknik ve malzeme kullanılsa bile tamamen steril değildir. Buzdolabında +4 derecede veya derin dondurucuda -20 derecede saklanması sayesinde antibakteriyel etkilerinin arttığı gözlendiği için, anne sütlerinin en az 72 saat süre ile derin dondurucuda saklanması önerilir. Anne sütünün buzdolabına konmadan 15 derecede 24 saat, 25 derecede 4-6 saat, buzdolabında (+4 derecede) 72 saat, derin dondurucuda -20 derecede 1 ay, -70 derecede ise daha da uzun süreler güvenle saklanabileceği kanıtlanmıştır.

Bu sebeple, anne sütünü sağmaya yarayan pompalar, günümüzün çalışan annelerinin ‘‘cankurtaran kiti’’nde yer alan en önemli aparatlardan biri. Bu konudaki önemli firmalardan Avent, geliştirdiği yeni sistemle ISIS Göğüs Pompası'nı geliştirdi. Bu sayede, çocuğa süt temininin yanı sıra, anne sağlığı açısından da elzem olan süt sağma işlemini, işte, seyahatte, hatta uçakta bile güvenilir şekilde gerçekleştirmek mümkün.

Anne sütünün sağılması, şu durumlarda faydalıdır:

Tıkanık (şiş) memeyi rahatlatmak,

Kanal tıkanıklığını ya da süt birikmesini tedavi etmek,

Emmeyi düzenlemede zorluk çeken bir bebeği beslemek,

Meme istemeyen bir bebeği, emmeyi öğrenene kadar beslemek,

Yeterli süt ememeyen hasta bebeği beslemek,

Anne ya da bebek hasta ise sütün kalanını saklamak,

Anne bebeğinden uzakta iken sütün akmasını önlemek,

Bebeğin çok dolu bir memeyi emmesini kolaylaştırmak,

Meme ucu ve meme çevresindeki kahverengi bölgeyi kurumak ve yara olmaktan korumak.

Süt hangi sıklıkta boşlatılmalı?

Sütün boşaltımı, farklı gerekçelere göre değişse de emzirme işlemi, genellikle çocuk istedikçe yapılmalıdır.

Süt ilk günde, mümkünse, doğumdan sonraki ilk altı saat içinde sağılmaya başlanmalı,

Süt, bebek istedikçe verebilecek miktarda sağılmalı,

Hasta bir bebeğe yeterli sütü sağlamak için en az üç saatte bir sağma yapılmalı,

Süt bir-iki hafta sonra azalıyor gibiyse, süt üretimini artırmak için 1-2 daha sık sağılmalı (Gündüz, her yarım ya da bir saatte, geceleri ise üç saatte bir),

Anne işe gittiğinde bebeğine süt bırakmak istiyorsa, memesini işe gitmeden önce olabildiğince çok boşaltmalı; ayrıca işte de sağmalı,

İş yerinde süt akmasını ya da tıkanık meme oluşumunu önlemek için gerektiği kadar boşaltmalı.

Bebek Şenliği sürüyor

Joker Mağazaları'nda 12 Nisan'da başlayan çocuk şenliği 27 Nisan'a kadar devam edecek. Ünlü bebek markalarının katılımıyla yapılan şenlik boyunca Joker Mağazaları, çeşitli bebek ürününü, uygun ödeme koşullarıyla sunuyor. Joker İstanbul'da Kızıltoprak Bağdat Caddesi, Akmerkez, Carrefour Ümraniye ve Carrefour İçerenköy'de. İzmir'de ise Kipa Çiğli ve Kipa Balçova Alışveriş Merkezleri'nde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!