Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2005 00:00
Çocukluğumda bizim evde tenekelerle gönderilen et kavurmaları ve fırınlanmış kemikler olurdu. Annem kışın, yağ küleklerini ve kavurma tenekelerini balkona dizer, yanına da kendi yaptığı turşuların bulunduğu bidonları sıralardı.Bütün sebze yemeklerimiz kavurma ile pişer, çorbalar içinse kurutulmuş, fırınlanmış kemiklerin suyu kullanılırdı. Yine memleketten gönderilen köy tavuğu ve o çok yağlı kazlar vardı. Ben en çok, o yumuşacık ve bol etli tavukların boynunu kemirmeye ve göğsünün içindeki ufak ciğerlerini yemeye bayılırdım. Zaten bu kadar kalabalık bir ailenin üyesi olunca insana çoğu kez tavuğun boyun kısmını kemirmek kalır!Bir taraftan, sağlıklı yemeklerin "moda" olduğu bu günlerde tavuk ve hindi eti tüketiminin arttığını gözlemlerken bir yandan bizim "eski toprakların", yani, annemin ve kayınvalidemin kırmızı etten vazgeçemediklerini görüyorum. Onlara, yeterince kırmızı et yediklerini, artık sağlıklarını düşünmeleri gerektiğini ve bolca, tavuk,
balık tüketmelerinin daha sağlıklı olduğunu her fırsatta söylüyorum. Patatesli yaz salatası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta (katı haşlanmış)4 adet patates (haşlanmış)2 adet yeşil soğan2
yemek kaşığı kıyılmış maydanoz1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biberSosu için2 yemek kaşığı mayonez4 yemek kaşığı zeytinyağı1 adet limonun suyu1 çay kaşığı tuzMayonez, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu cam bir kapta; çırpma teli yardımıyla iyice çırpıp bir kenarda bekletin. Haşlanmış patatesleri küp küp doğrayın. Patatesler soğumadan hazırladığınız sosu üzerine aktarıp iyice karıştırın. Ilık hale gelmesi ve sosu iyice çekmesi için bekleyin. Diğer taraftan, maydanozu ince ince doğrayın. Yeşil soğanı da ince halkalar halinde doğrayıp, maydanoza ilave ettikten sonra karıştırın .Karışımı patatesin üzerine ilave edip servis tabağına alın. Üzerini haşlanmış yumurta dilimleriyle süsleyin. Yumurta sarılarına kırmızı tatlı toz biber serpiştirip servise sunun. Karışık meyveli krema6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 paket toz kremşanti1,5 su bardağı süt1 su bardağı tatlı süzme yoğurt1 paket vanilya2 yemek kaşığı balÜzeri için10 adet çilek veya erik (incecik doğranmış)10 adet kayısı (incecik doğranmış)10 adet kiraz veya kivi1 yemek kaşığı limon suyuÇilek, kayısı ve kirazı bir kaseye alıp üzerinde limon suyu gezdirdikten sonra karıştırın. Meyveleri buzdolabında bekletin. Diğer taraftan, kremşanti ve soğuk sütü derin bir kaba aktarıp mikserle koyulaşıncaya kadar çırpın. Yoğurt, vanilya ve balı da ekleyerek çırpmaya devam edin. Meyvelerin yarısını kremaya ekleyerek kaşıkla karıştırıp kaselere paylaştırın. Kalan meyvelerle üzerlerini süsleyerek servise sunun.
button