Anne olmayı ertelemeyin

Güncelleme Tarihi:

Anne olmayı ertelemeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2004 00:40

Eğitim, kariyer, ev sahibi olmak isteği derken birçok kadın anne olmayı erteleyip duruyor. Yardımla üreme tekniklerinin gelişmesinden de cesaret alan kadınlar ileri yaşta hatta emekliklerinde anne olmayı planlıyorlar. İleri yaşta yumurtalık rezervinin azalması doğal yolla gebeliği zorlaştırıyor.

Doğal yolla gebe kalamayanlar tüp bebek yöntemlerinden medet umuyorlar. Ancak yaş ilerledikçe hem anne hem de bebek açısından sağlık sorunlarının görülmesi riski artıyor. Zaten riskli gebelik dendiğinde ilk akla gelen risk faktörlerinden biri ileri yaş.

İleri yaş gebeliklerde sıklıkla hangi sorunlar görülüyor?

Bu hamileliklerde Down Sendromu (mongolizm) başta olmak üzere bazı kromozomal bozuklukların görülme sıklığında artışlar gözleniyor.

Öte yandan artan yaş ile birlikte anne adayında hipertansiyon, şeker hastalıkları gibi sistemik hastalıkların görülme sıklığında da bir artış var. İşte bu nedenlerden dolayı ileri yaş gebelikleri yüksek riskli gebelikler olarak kabul ediliyor.

Anne olmak için ideal yaş nedir?

20 ile 35 yaşlar arası en uygun dönem. Gebeliğinde 35 yaş ve üstünde olan anne adayları, ileri anne yaşı grubuna giriyor.

Anneyi bekleyen riskler hangileri?

İleri anne yaşı olan gebelerde gebeliğe bağlı hipertansiyon, şeker hastalığı, peripartum kardiyomyopati (doğum öncesi ve sonrası dönemde gelişebilen kalp yetmezliği ), doğum sonrası kanamalar , plasental anormallikler, erken doğum, ölü doğum ve artmış sezaryen oranı dikkati çeken başlıca problemler arasında.

Anne yaşının artmasıyla gebelikte diğer sistemik hastalıklar olma şansı da artmaktadır. Ancak ileri yaşta olmasına rağmen, genel sağlık durumu normal olan hastalarda bu risk en aza indirilebilir.

Bebekle ilgili riskler nedir?

İleri yaşta anne olmak sadece hamileler açısından değil bebekler açısından da riskler taşıyor. 35 yaşın üzerinde oluşan gebeliklerde ortaya çıkan önemi sorunlardan biri de artmış kromozom anormalliği olasılığıdır. Bunlar arasında Down sendromu (mongolizm) önemli bir yer tutar. Annede oluşan gebeliğe bağlı hastalıklar, gebeliğe bağlı hipertansiyon, şeker hastalığı ve plasental anormallikler nedeniyle bebeğin erken doğurtulduğu durumlarda bebek erken doğumdan kaynaklanan risklere maruz kalıyor.

İleri yaş anneleri hangi testleri yaptırmalı?

Her ne kadar ileri gebelikler daha çok risk taşısa da bu konuda alınabilecek tedbirler var. Bebekte oluşabilecek kromozom anormalliklerini tespit etmek amacıyla prenatal tanı yöntemlerinden olan amniyosentez ve koryon villus biyopsisi (CVS) etkin olarak kullanılıyor.

Hazırlayan:Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!