Ezgi BAŞARAN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2005 00:00
Lebriz.com bir ana-oğul projesi. Bilgisayar mühendisi Kerim Suner 2000’de Lebriz galerisinin sahibi annesine internette bir sanat portalı kurmayı önerir. Düşüncesini o kadar güzel anlatır ki Nilgün Beller, İstanbul’un ilk galerilerinden Lebriz’i kapatıp sanal ortama taşır. Lebriz.com bu ay 5’inci yaşını kutluyor. Başlangıçta zorlanan, kapanma tehlikesi yaşayan portal şimdi günde 2 bin, yılda 500 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Portföyünde 2 bin sanatçıdan 60 bin eser, 40 galeri var. www.lebriz.com.tr kullanıcısına müzayedelerle ilgili ön bilgiler, fiyat veri tabanı, kredi kartıyla alışveriş imkanı sunuyor.
Nasıl başladı lebriz.com’un öyküsü?
- Nilgün Beller: Galerilerin ziyaretçi sayısının çok azaldığı ve çıkmaza girdiği bir dönemde Kerim Suner lebriz.com projesini önerdi. Kerim benim oğlum. İş söz konusu olduğunda son derece resmi oluruz. Zaten bu projeyi ciddi bir iş yemeğinde anlatmıştı, hemen kabul ettim.
n Annenizi nasıl ikna ettiniz 20 senelik galerisini kapatıp, internete geçmeye?
- Kerim Suner: Önce kendimi ikna ettim. 2000’de internete yeni adapte olmuştuk. Sıra sıra alışveriş siteleri açılıyordu. Yapılmamış ne var, diye bakıyordum. Plastik sanatlarda referans bir siteye ihtiyaç vardı. Bu işi 20 yıldır sanat camiasının içinde olan annemle yapmak en akıllıcasıydı.
- N.B: Galerilerin yaşadığı tıkanıklığın farkındaydım ve bir açılım gerektiğini biliyordum. Bana sınırsızlık sunarak ikna etti. Galerilerin mekanı, müşteri profili, sergi süreleri hep sınırlı biliyorsunuz. Lebriz.com’da ise bütün bu saydıklarım sınırsız. Anında ‘Galerimi kapatıyorum’ dedim. Çünkü sıkışmış dünyama büyük bir yenilik sunuyordu.
-K.S: Annem hiç bilgisayar ve internet bilmemesine rağmen, ki hálá e-mail bile alıp göndermişliği yoktur, bunu kabul etti çünkü mantığını çok iyi kavradı.
n Şu anda ne sunuyor sanat piyasasına lebriz.com?
-K.S: Sanat piyasasının üç ana unsuru galeriler, sanatçılar ve koleksiyoneri buluşturuyoruz. Sanatçıların kataloglarını dijital ortama aktarıyoruz. Galeriler son sergilerini koyuyor. Eski sergiler arşivleniyor. Müzayede şirketleri kataloglarını önceden lebriz’e koyuyor. Koleksiyonerler bilgisayarlarından bu katalogları inceleyebiliyor. Sanatçı ve fiyata göre arama yapılabiliyor. Bilgi bankasında son 5 yıldaki bütün müzayedelerin satış sonuçları yer alıyor. Mesela 30x40 guaş bir Fikret Mualla’nın değerini buradan öğrenebiliyorsunuz.
n Kabul görmesi ne kadar zaman aldı lebriz’in?
- N.B: İlk başlarda hiç kabul görmedi. Sanat camiası internete çok alışkın değildi. Garip tepkilerle karşılaştık. Mesela galeriler web siteleri olduğunu, üyeliğe gerek duymadıklarını söyledi. Halbuki onların amatör sitesinde koyduğu sergi, evinin arka odasında sergi açmasına benziyor. Lebriz’in nasıl bir tanıtım ve referans merkezi olduğunu anlatmaya çalıştık. Çünkü sanatçının ya da galerinin kişisel web sitesine ancak bilen giriyor. Halbuki biz bir merkez gibi çalışıyoruz. İlk üç sene bunu anlatmakla geçti.
-K.S: Galeriler, sergiyi internete taşıdığında ziyaretçilerin azalacağını düşünüyordu. Zaman tam tersini gösterdi, hepsi çok şaşırdı.
SANATÇILARI BÜYÜK PROJELERLE BULUŞTURDULAR
Vazgeçmeyi düşündünüz mü hiç?
-K.S: Kapatmayı bile düşündük. Ama hep sürdürmemizi sağlayan bir şey oldu.
- N.B: Üç seneden sonra bir kırılma noktası oldu. Lebriz üyesi sanatçılar ve galeriler olağanüstü olaylar yaşamaya başladı.
n Ne gibi?
- N.B: Satışları arttı, Türkiye’nin her yerinden teklifler almaya başladılar.
Vakıflar ve bankalar sanatla ilgili projelerini bizimle yapmayı tercih etti. Mesela TEMA Vakfı bir kartpostal bastıracak, lebriz’e giriyor, kafasındaki projeye uygun sanatçıyı kolayca buluyor ve ona ulaşıyor. İş Bankası bir kitabına kapak yapacak, lebriz’den seçiyor. Yeni kurulan oteller fuayeleri için tablolar ve heykeller alıyorlar. Bodrum’da bir site yapan mimar seramik sanatçısını lebriz’den buluyor. Lebriz sayesinde sanatçılar çok büyük projelere imza atar oldu.
n Nedir bundan sonraki hedef?
- N.B: Türkiye’de faaliyet gösteren sanatçıların hepsini lebriz’e üye yapmak birinci hedef. İkincisi yurtdışıyla bağlantıya geçmek. Uluslararası fuarlara katılıp, yabancı sanatçıları da lebriz’e katmak istiyoruz. Amerikan sanat portalı artnet ile işbirliği içindeyiz.
n Lebriz.com’a girmek isteyen sanatçılar nasıl bir prosedürden geçiyor?
- N.B: Bir sanat kurulumuz var. Önce oradan geçiyorlar. İki kriter var: Ya bilindik bir atölyeden ya da iyi bir sanat okulundan mezun olmuş olmaları gerek. Aktif olarak sanat yapmaları, en az iki sergi açmış olmaları lazım. Çeşitli hizmet paketleri sunuyoruz. Dosyalar bölümü yeni sanatçılar için, kataloglar ise daha köklü sanatçılar için. Güzel sanatlar fakültelerinin son sınıf öğrencileri genç paket hizmeti alabiliyor. Sergileri yerine eğitimleri yetiyor.