Güncelleme Tarihi:
Anne adaylarının aradıkları her tür bilgiyi bulabilecekleri ‘‘Sevgiyle Bütünlenen Yaşam’’ adlı kitapta hamilelik, bebek ve çocukların ihtiyacı olan çeşitli bilgiler yer alıyor. Kitapta bakım ürünlerinden sünnet kliniklerine, engelli çocukların gidebileceği ana okullarından bedensel engelli çocuklarla ilgili dernek, vakıf ve merkezlere kadar birçok bilgi bulunuyor.
Anne adaylarının en sıkıntı çektiği konulardan biri çeşitli ihtiyaçlar karşısında nereye başvuracağını bilememek. Üstelik günümüzde birçok anne hem çalışıyor hem de çocuk bekliyor. Hamilelik ve bebekle ilgili birçok sorunun cevabına ulaşmakta güçlük çeken annelerden Elvin Ekşioğlu çocuğu doğduktan sonra, diğer anne adayları da aynı güçlükleri çekmesin diye tecrübelerini ve edindiği bilgileri bir kitapta toplamış. Kitabın adı ‘‘Sevgiyle Bütünlenen Yaşam). Geçtiğimiz ay çeşitli hastane, jinekolog ve doktor muayahanelerine bedava olarak dağıtılan kitabın 10 bin adetlik birinci baskısı tükendi bile. Ekşioğlu şu günlerde ikinci baskıyı yine ücretsiz dağıtılmak üzere yayına hazırlıyor. Giyim mağazalarından bakım ürünlerine kadar, çeşitli bilgilerin yer aldığı kitabın yazarı Ekşioğlu sorularımızı yanıtladı.
Neden bu kitabı yayımladınız?
Çalışan bir anneyim. Dokuz ay boyunca çalıştım. Son on gün evde kaldım sadece. Bebekle ve kendimle ilgili şeyler arıyordum. Arkadaşlara soruyorum ama arkadaşlara da iki üç kez soruluyor. Sonra yeter diyorlar. İcatlar ihtiyaçlardan doğar, anne olmadan farkında değildim, nelere ihtiyacım olacağını. Bu arada gittiğim yerlerden kart toplamaya başladım. Tecrübe ve bilgilerimi yazmak aklıma geldi. Doğumdan hemen sonra da başladım. Bebekle gezmeye başladım. Her gittiğim yerden kart ve bilgi alıyordum.
Kitabın içinde neler var?
Gerekli her türlü bilgi ve adres. Şöyle ki: Aşı haritası, tarifleriyle örnek beslenme çizelgesi, sağırlık cihazları nerede bulunur, özel doğum günü pastası yapan pastaneler, en sonunda da Çocuk Hakları Sözleşmesi. Çocuk ne zaman baş aşağı döner, hamile ve bebek giyim mağazaları. Kadın doğum uzmanları, hastane telefonları, hamilelikteki aksiliklerde, problemlerde hangi laboratuvarlarda gidilebilir gibi.
Özel bilgilere de rastlıyor muyuz?
Evet. Bebekle ilgili her şey. Örneğin bebeğin hafta hafta gelişim çizelgesini veren bir doktor arkadaşım vardı. Bu çizelgeyi hep yanımda gezdirdim. Faydalı oldu, bu çizelgeyi de kitaba ilave ettim. Ya da ateş ölçen emzik nerede bulunur gibi. Ya da ilk yıl boyunca ay ay çocuğun gelişmesi.
Haftalık çizelge neyi içeriyor?
Bir annenin kırk haftalık doğum serüveni. Her hafta bebeğin durumu biçimi. İlk hareketlerini duyduğunda kilosu, son haftalarda hiç ses yok. Uyudu. Ben vuruyorum, o da tekme atıyor uyku arası tekmesi gibi, kızıp..
Bilgileri nasıl elde ettiniz?
Yaşayıp da nelere gereksinim duyduklarımı koydum. Bebek dokuz aya giriyor. Arkadaşlar da yardım ettiler. Kaliteli ve ucuz eşyaların nerelerden bulunacağını araştırdım. Bebekle bazen çıkılamıyor, her yana gidilemiyor. Ya istediğini bulamıyorsun ya da fazla fiyata buluyorsun. İnsanın canını sıkıyor. Çocuk durmuyor falan. Diğer anneler benim kitabımdan telefon edip sorsunlar istedim ve adı geçen yerlerin telefon numaralarını da koydum.
Kitabın faydası ne?
Hem gezmeye üşeniyorsun hem vaktin yok. Bilgilerin elinin altında, karşına çıkıyor. Örneğin bebek içinotomobil koltuğu nerede bulunabilir gibi. Sürülecek yağlar, şampuanlar neler, nerelerde satılır, hepsi var.
Bu kitabı yazmanın başka nedenleri var mı?
Artık eski aile kavramı gitti, büyükler yanında yok, büyükler yanınızda olsa bile işleri oluyor. Bana mı güvenip doğurdunuz diyebiliyorlar. Bir de bıkmış oluyorlar torunlardan. Ayrıca hem güzel, hem ucuz, hem az zaman alsın istiyorsun. Çok zorluklar yaşadım ama başkaları biraz daha az yaşasın istiyorum. Nerelerde zorluk çektiysem o konuları yazdım.
Neden bedava?
Kitabı yazmamın nedeni annelerin yükünü hafifletmek. Bir de onlara ek olarak fiyat yükünü yüklemek istemedim. Annelerin yüklerini alırken bir de onlardan para mı alayım, yüklerini mi arttırayım, reklamlarla kendini dengeliyor. Bu da bana yetiyor. Buradan alacağım para beni ihya etmez, hiç gereği yok.
Kitapla ilgili hiç eleştiri aldınız mı?
Evet neden kitapta hiç bebek resmi yokmuş. Çünkü hamileyken zaten başkalarının bebek resimlerine bakmaya gerek duymuyorsunuz. Nerede en ufak bir yazı görüyorsanız bebekle veya sizle ilgili, onu okuyorsunuz. Bebek resmi varmış, yokmuş hiç umurunuzda olmuyor. Anne adayları satır aralarını bile okuyorlar aman birşey kaçırdım mı korkusu ile. Güzel bir bebek resmi olmuş olmamış umurunuzda değil.
Hangi sorunlarla karşılaştınız, kitap hazırlığı yaparken?
Çeşitli ısrarlı sorularımla bazı arkadaşlarımı az daha kaybediyordum. Eh bir çıksan baksan daha iyilerini bulursun belki diye laflar söylediler. Kimi arkadaşlarla küstüm gibi oldum. Kitabın az da olsa kaçınılmaz bazı eksikleri var.
Kitapta neler var?
40 haftalık takvim, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, embriyoloji, hastaneler, giyim mağazaları, mobilya, araç gereç malzemeleri, bakım ürünleri, alışveriş merkezleri, bebeğim büyürken, aşı takvimi çocuk doktorları, beslenme ve gıda, ana çocuk sağlığı ve aile planlama merkezleri, psikolog ve psikiyatri doktorları, bedensel engelli çocuklarla ilgili dernek, vakıf ve merkezler, sağlık hizmetleri ve sıhhi malzemeler, hemşire temini, sünnet klinikleri, kreşler, engelli çocukların gidebileceği ana okulları, eğlence merkezleri, özel günler için video çekimi, çocuk tiyatroları, yaz sor okulları, çocuk hakları sözleşmesi.
Reklam verenler
Kitaba reklam vererek katkıda bulunan kuruluşlar şunlar:
Saner Dekorasyon, New Line Yeni Çizgi Giyim Sanayi, Bambino Sağlık Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Egzantrik Reklam, Yayın , Haber, Sinemacılık, San. Tic. Ltd. Şti., Nivea Baby, AE&A Agency Europe & Anatolia, Tefal Baby Home, Johnson's baby, Prima Baby Dry.