Güncelleme Tarihi:
HALUK LEVENT
Amasra Barış Akarsu’yu unutmasın
Sanat yaşamının 21. yılına adım atan Haluk Levent, memleketine tutkuyla bağlı bir Adanalı. Amasra bir değil, çok şey ifade ediyor Levent için. İlk aşk, deli dolu gençlik yılları, çok sevdiği Barış Akarsu ve biraz da hüzün demek Amasra. Kastamonu’ya okumaya giden Haluk Levent; kız arkadaşının ailesi Kastamonu’da yaşadığı için dedikodu çıkmasın diye gizlice Amasra’ya gidermiş. Levent memleketi gibi gördüğü Bartın’ın doğal yapısı bozulmadan, turizminin gelişmesini istiyor. Bu sözler üzerine Yılmaz Bey Bartın’da bir yolcu iskelesi ve yat limanı inşasının müjdesini veriyor.
Barış Akarsu’yu sanatçı bir dosttan öte bir kardeş, bir evlat olarak görmüş ve hiçbir sanatçıya böylesine büyük bir sevgi beslememiş. Barış’ta kendini gördüğünü söyleyen Levent; şarkı yarışmasında birbirlerine sarılarak ağlamalarını unutamıyor. “Amasra Barış’a, Barış da Amasra’ya çok yakışıyordu” diyen Levent; memleketine klip çeken Barış Akarsu’nun Amasra’da unutulmamasını istiyor ve onunla gurur duyuyor.
YILMAZ TUNÇ
Garıla Pazarı’nda her şey taptaze
Bartın’ın Ulus İlçesi Ulukaya köyünde doğan Yılmaz Tunç köylerinde ortaokul olmadığı için altı yıl Kastamonu’da yatılı okumuş. İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra 15 yıl sürecek avukatlık hayatına adım atmış. 2007’de milletvekili seçilmiş. Yılmaz Bey adını sular tanrısı Parthenios’tan alan Bartın’ın ırmakları, yaylaları, koyları ve kendine özgü ahşap evleriyle gizemli bir hazine olduğunu söylüyor. Bartın evlerinin bir maketini getirip, doğduğu evin hala maketteki ev kadar güzel olduğunu söylüyor. Doğası, havası ve denizi gibi birçok güzelliğine karşın göç veren Bartın’da nüfusun Bartın Üniversitesi’nin açılmasıyla arttığını ve göçün azaldığını öğreniyoruz. Yılmaz Bey Ankara’ya en yakın plajın Bartın’da olduğunu söylüyor. Bartınlıların deyişiyle meşhur ‘Garıla Bazarı’nda (Kadınlar Pazarı) Bartınlı kadınların kendi ürettikleri her şeyin taptaze ve köy üretimi olduğunu söyleyen Yılmaz Bey kadın hemşerileriyle de gururlu: Eli kolu Bartın lezzetleriyle dolu gelen Yılmaz Bey; rengarenk ve heybetli görünümüyle karşımızda duran Amasra salatasının yapılışını anlatıyor. İçinde 40 çeşit otun bulunduğu bu özel salataya bol sirke ve turşu konuluyormuş. Bize bu olağanüstü lezzetleri tattırıp, hemşerilerini yalnız bırakmamak için gelen Bartın Belediyeler Birliği ve Kumluca Belediye Başkanı Metin Çetine de çok teşekkür ediyoruz.
DAMLA SÖNMEZ
Aşk acısını dindiren şelale
Genç yaşına ödüller sığdıran, son filmi ‘Kurtuluş Son Durak’la da adından söz ettiren güzel oyuncu Damla Sönmez İstanbul’da doğmuş. Annesiyse Kurucaşile’de doğup, liseye kadar yaşamış. Çocukken tatillerde kuzenlerinin yanına, Kurucaşile’ye gidermiş. Bartın’ın merkezini çok iyi bilmese de Kurucaşile’nin hemen hemen her köşesi ezberinde. Tatilleri erik ağaçlarının tepesinde, limanda, denizde ve yara bere içinde geçmiş. Damla Sönmez Kurucaşile’nin yeni keşfedilmeye başlandığından, tatil için ideal havasından, yazın yer bulmanın mümkün olmadığı Liman’daki otelden ve yeni açılan Meslek Yüksek Okulu’ndan söz ediyor. Manzarasıyla cenneti anımsatan Amasra ve Bartın arasındaki yolun güzelliğinden söz ediyor. Bartın’ın ünlü Ulukaya Şelalesi’nin efsanesini anlatan Sönmez; “Aşk acısı çekenler hemen Bartın’a gidip Ulukaya Şelalesi’ni ziyaret etsin, çünkü şelale aşk acısını dindiriyor” diyor. ‘Kurtuluş Son Durak’ta annesi şiddet gören bir genç kızı oynayan Damla Sönmez; hiç böyle bir olayla karşılaşmamış. Bartın’da kadınlar el üstünde tutulurmuş ve son söz kadınların ağzından çıkarmış. Kurucaşile’de balığın satılmayıp dağıtıldığını söyleyen Damla, Bartın’ın ‘ısbut otu’nu da çok seviyor.