“Anahtar Deliği" yöntemiyle prostat ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

“Anahtar Deliği yöntemiyle prostat ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2005 14:43

Türkiye'de ilk kez prostat kanseri tedavisi “Anahtar Deliği Kanser Cerrahisi” yöntemiyle yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı doktorları tarafından gerçekleştirilen operasyonda 8 hasta sağlığına kavuşturuldu. Tedavi sistemi, Avusturya ve son olarak Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra ilk defa Türkiye'de uygulandı.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Meral Gültekin, Almanya, Fransa, Avusturya ve son olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen tedavi sisteminin ilk defa Türkiye'de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde uygulandığını belirtti.

Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Tibet Erdoğru da, ABD'de yaklaşık bir yıl süren üroloji uzmanlığı eğitimi çalışmaları sonucunda prostat kanserinde devrim niteliği taşıyan sistemi Türkiye'ye getirdiklerini söyledi. Doç. Dr. Tibet Erdoğru, prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser olduğunu söyledi. Dünyada yılda 25 bin kişinin prostat kanseri nedeniyle öldüğünü belirten Erdoğru, erken teşhisin hayat kurtarıcı özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Erdoğru, ”Bugüne kadar prostat tedavisinde prostat kanseri tespit edilmiş hastalara prostatın tamamen çıkarılmasını sağlayan geleneksel açık ameliyat sistemi uygulanıyordu. Bu yöntem hem çok uzun süreyi kapsıyor, hem de sonuç alma oranı yüksek değildi” dedi.

Haberin Devamı

Laparoskopik cerrahi (Anahtar deliği cerrahisi) adı verilen yeni yöntemle, ameliyat edilecek organın yerine göre karın duvarında 5 adet delik açılarak içeri salınan boru ve kamera sayesinde ameliyatın yapıldığını ve sorunlu bölgenin alındığını kaydeden Erdoğru, laparoskopi sayesinde hastanın daha hızlı iyileşme sürecine girdiğini ve vücudunda ameliyat izlerine rastlanılmadığını vurguladı. Erdoğru, ”Laparoskopi sonrası hastanede kalış süresi 2-3 güne kadar kısalıyor. Çok az kan kaybı oluyor, yara ve enfeksiyon riski ortadan kalkıyor. Ayrıca kesi olmadığı için uygulanan yöntem ağrısız gerçekleşiyor” dedi.

Laparoskopik cerrahi yönteminin, ereksiyon sağlayan damar ve sinirle idrar tutma fonksiyonunu sağlayan kasların korunmasında oldukça önemli avantajlar sağladığını da kaydeden Erdoğru, ameliyat sonrasında eski sistemde zaman zaman meydana gelen cinsel işlevlerin sona ermesi olayının yeni sistemde olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Laparoskopik cerrahinin prostat kanserinin tedavisinde yeni geliştirilen ve 2000 yılından itibaren uygulanmasına rağmen tüm dünyada oldukça yaygın olarak kullanılan yöntem halini aldığına da dikkati çeken Doç. Dr. Tibet Erdoğru, yeni uygulamanın fazla masraf gerektirmediği için ekonomik olduğunu kaydetti.

HASTALARIN GÖRÜŞLERİ

4 yıldan bu yana prostat problemi olduğunu belirten 67 yaşındaki Yüksel Atalay, yeni yöntemle yapılan ameliyattan sonra, kısa sürede sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Prostat rahatsızlığı nedeniyle 6 aydır çok büyük sıkıntı yaşadığını belirten 62 yaşındaki 9 torun sahibi Mehmet Koçyiğit ise sağlına yeniden kavuştuğunu belirtti. Koçyiğit, “Çok rahatsızlık çekiyordum. Üstelik kansız ve ağrısız bir ameliyat oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!