Anadolu Efes’in genç yetenekleri

Güncelleme Tarihi:

Anadolu Efes’in genç yetenekleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2011 00:00

Yeni adıyla Anadolu Efes Kulübü yıllardır Türk basketbolunun lokomotifi. Ancak Efes, basketbola sadece bir üstyapı organizasyonu gözüyle bakmıyor, İlk Adım Okulları vasıtasıyla pek çok şehirde çocukları basketbola çekmek için uğraşıyor. Bu ücretsiz okullardan sıra dışı yetenekler de çıkıyor. Biz de araştırdık, yolları Kıbrıs ve Antalya’dan İstanbul’a düşen dört genci keşfettik

Haberin Devamı

ANNEANNEDEN BASKETBOLCU İKİZLER OKBEN VE OKTAY

Okben ve Oktay Ulubay ikiz. Henüz 14 yaşındalar ama ikisine de geleceğin basketbol yıldızı gözüyle bakılıyor. Yeteneklerinin kökeniyse biraz genetik. Basketbol kültürüyle yoğrulmuş bir aileden geliyor ve uzun boyları sayesinde de aynı yolu izliyorlar.
Anneleri Banu Karadağlı Günal (38), 80’lerin başında İzmir’de basketbola başlamış. Sonra da Türkiye Kadınlar 1. ve 2. liglerinde yaklaşık 20 yıl forma giymiş. “Basketbol aşkına tüm Türkiye’yi dolaştım. Annem Latife Karadağlı da eski bir basketbolcu. İki kız kardeşim de eski lisanslı oyuncu.”
Banu Karadağlı, basketboldan kopamadığı gibi, basketbolcu Okan Ulubay’ya evlendi genç yaşta. Okan Ulubay da Türkiye liglerinde 20 yılı aşkın süre forma giymiş. 1997’de ikiz çocukları oldu: Okben ve Oktay. İkizler de Antalya’da ilkokul yıllarında basketbolla tanıştı. 2006-07 öğrenim yılında Antalya’da katıldıkları Efes İlk Adım Basketbol Okulu bir dönüm noktasıydı. Eski bir Efes oyuncusu ve Antalya’daki okulun antrenörü Atalay Gemen, ikizleri hemen gözüne kestirdi. “Amcaları eski takım arkadaşımdı. Elimize her zaman böyle uzun boylu çocuk gelmiyor.” Sonraki yaz Efes, onları bir deneme için İstanbul’a çağırdı ve küçük takıma dahil etti.

Haberin Devamı

TÜM HAYATLARI DEĞİŞTİ

Ancak, anneleri Antalya’da hem basketbol oynuyor hem de beden eğitim öğretmenliği yapıyordu. Hayatını hemen değiştirmesi mümkün değildi. Bunun üzerine Efes Antrenörü Andaç Yapıcıer devreye girdi: “İkizlerin İstanbul’a getirilmesi için ekstra gayret sarf ettim. Efes altyapısına ne kadar erken katılırlarsa o kadar iyi olacağını düşündüm. Sonunda aileyi de, kulübü de ikna ettim.. Banu Günal hemen bir plan yaptı “Anneanne ve dedeleri İstanbul’a taşındı ve yeni bir okula kaydoldular. Ben de ertesi yıl taşındım.”
Andaç Yapıcıer’e göre Ulubay kardeşler ilk yıldan itibaren göz doldurdu: “Farklarını çok çabuk gösterdiler. Garddan pivota kadar tüm pozisyonları oynayabilecek iki oyuncu yetiştirdik.”
Tabii dört yıldaki gelişim iki genç oyuncunun sırtına ekstra bir yük bindirdi. Bir yandan okul takımında oynarken, Anadolu Efes’in yıldız ve genç takımında da forma giyiyorlar. Bu sezonki maç sayısı 120’yi bulabilir. Yazın da milli takım kampına gidiyorlar. “Basketbolu çok seviyoruz” diyor Okben, “Ama geçen yaz ancak birkaç gün dinlenme imkanı buldum.”
Peki ya boylar? Arınç Yapıcıer’e göre çalışma azimlerini korurlarsa Okben 2.07-2.08 metre, Oktay da 2.02-2.03 metreye kadar uzayabilir ve Anadolu Efes çok yönlü iki yıldıza adayına kavuşabilir.

Haberin Devamı

KIBRIS’TA KEŞFEDİLEN  SUDANLI KARDEŞLER

/images/100/0x0/55eb0ab3f018fbb8f8a739d5

İstanbul’un Merter semtinde, mütevazı bir apartmanın birinci katında iki odalı, son derece sade bir daire. Sempatik ve biraz da çekingen ve de gayet düzgün Türkçe konuşan iki siyah genç karşılıyor bizi. Sudan kökenli Muhaymin ve Muhammed Mustafa iki aydır anneleriyle beraber yaşıyor bu evde. Profesyonel basketbolcu olma hayalleri kuran, hayat hikayeleri Sudan’dan Kıbrıs’a, oradan da İstanbul’a uzanmış iki genç onlar. Anne ve babaları okumak için geldikleri KKTC’de tanışıp evlenmiş.
Muhaymin (12) ve Muhammed (16) geçen yaz Efes İlk Adım Basketbol Okulları sayesinde keşfedildi. Bu sayede doğup büyüdükleri Kuzey Kıbrıs’tan İstanbul’a taşındılar. Bir yıldır da İstanbul’da yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Zor geçen ilk yıldan sonra çok daha konforlu bir düzenle hayatlarına devam edecekler.
Nasıl zor olmasın? Geçen yıl anne-babaları Kıbrıs’ta kalmıştı. Her ikisi de Doğa Koleji’nde öğrenciydi. Ancak, bir yandan okuldaki dersleri aksatmamaları, bir yandan Anadolu Efes’in ya da geçen sezonki ismiyle Efes Pilsen’in sıkı antrenman temposuna uymaları gerekiyordu. Üstelik abi-kardeş yaşadıkları kulüp lojmanı da İstanbul’un ta Anadolu yakasındaki Kozyatağı semtindeydi, ulaşım için saatlerini harcıyorlardı. Hele küçük kardeş Muhaymin pek mustaripti: “Sabah 5.30’da kalkıyordum. Bazen serviste uyukluyordum. Annemin de gelmesiyle bu daireyi tuttuk. En azından ulaşım sorunu ortadan kalktı.” Artık yeni evleriyle Anadolu Efes’in antrenman tesislerinin arası sadece birkaç yüz metre.

Haberin Devamı

HER SPORDA YETENEKLİLER

Küçüklükten beri sporla iç içe olan kardeşlerden Muhammed tekvandoda kahverengi kuşak alacak kadar ilerlemiş, basketbolda Kuzey Kıbrıs yaş grubu şampiyonluğu yaşamış. Muhaymin’in de tekvando geçmişi var ama asıl parladığı dal atletizm. 2010 İlköğretim Okulları Türkiye Atletizm Şampiyonası’na da Girne 23 Nisan İlköğretim Okulu’nu temsilen katıldı ve uzun atlama, yüksek atlama ve 4x75 metre bayrak yarışlarında madalya aldı. Ayrıca basketbolda tüm Kuzey Kıbrıs’ta ismini duyurmuştu.
Anadolu Efes Yıldız Takımı Antrenörü Andaç Yapıcıer’e göre İstanbul’a davet edilip, yetenekleriyle hemen dikkat çektiler. Özellikle Muhaymin kısa sürede kendisini gösterdi. “Bazı temel basketbol becerilerim eksikti” dese de kendini hemen kabul ettirdi. Sadece Efes Minik 2 takımıyla değil okul takımıyla da şampiyonluk kazandı. Her ikisinde de takımın en çok sayı atan oyuncularındandı.
Yapıcıer’e göre bu kadar bu gelişim sağlamasının en büyük sebebi azmi: “Antrenörlerin peşinden bir an olsun ayrılmıyor. Boş zamanlarda bile idman yapıyor. Muhaymin’i bir yaş büyüklerle aynı takımda oynatıyoruz. Ergenlikte bir yaş büyük fark yaratmasına karşın onlarla da başa baş oynuyor. Bu gelişimle 1.94-1.95 boyunda son derece atletik bir oyuncuya dönüşmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

HARTUM’DAN İSTANBUL’A

Nuha Abdelkadir ve Abdelaziz Mustafa, Sudan’ın başkenti Hartum’da yaşayan iki gençti. Abdelaziz futbolculuk hayallerinin peşinden koşuyordu ancak babasından izin alamadı. 1988’de bursla Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde İnşaat mühendisliği okudu. İki yıl sonra bu kez Nuha bursla aynı üniversitede enformatik öğrenimine başladı. İki genç Sudanlı Kıbrıs’ta tanıştı ve Çocukları Muhammed (1995) ve Muhaymin de (1999) orada doğdu.

TÜRKİYE, KIBRIS VE BOSNA’DA 40 OKUL

Anadolu Efes İlk Adım Basketbol Okulları 2004’te kuruldu. Amacı oyuncu yetiştirmekten ziyade yaz aylarında çocuk ve gençlere ücretsiz spor yapma olanağı sağlamaktı. Bu sistem ilgi görünce okulların sayısı artırıldı. Halen 38’i Türkiye’deki 36 şehre dağılmış, ikisi de Kuzey Kıbrıs’ta ve Bosna Hersek’te toplam
40 adet İlk Adım Basketbol Okulu var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!