Hakan GENCE
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00
Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan şimdiye dek 2 bin 500’ün üzerinde dansçı yetiştirdi. Yaklaşık üç yıldır da bazı okullarda çocukları eğitmeye devam ediyor. Sene sonu gösterileri hazırladığı çocukları şimdi bir çatı altında topluyor. Bu çocuklar arasından seçtikleriyle de profesyonel bir dans topluluğu kuruyor. Kendi oğlu Atlas (4) da bu toplulukta
Anadolu Ateşi Çocuk Grubu projesi nasıl doğdu? - Çocuk Grubu, birkaç yıldır üstünde çalıştığımız, son iki yılda olgunlaştırdığımız ve bu yıl da profesyonel çocuk dans topluluğu olarak biçimlendirdiğimiz bir proje. Üç yıldır İstanbul’un muhtelif okullarında çocukları eğitiyoruz. 850 civarında öğrencimiz oluyor her yıl. Bu çocuklarla sene sonu gösterileri yapıyorduk. Şimdi tümünü bir çatı altında birleştirerek hem 800 dansçı adayı çocuğumuza eğitim veriyoruz hem de içinden seçtiğimiz yetenekli çocuklardan profesyonel bir dans topluluğu kuruyoruz.
Seçmelere kaç çocuk katıldı? - İlk 20 günde bin 500’dü ama iki gün içinde medyada çıkan haberlerle yaklaşık bir başvuru daha oldu. Genç yetenekler, fiziksel özellikleri, figür ve ritim algısı ve esnekliklerine göre değerlendirildi. Seçilen çocuk sayısı şimdi 70 civarında, hedefimiz 100’e tamamlamak.
Çocuklarla mı yetişkinlerle mi çalışmak daha zor? - Çocuklarla çalışmanın kendine özgü zorlukları var. Ama tabii ki çocuk projesi daha çok zevk aldığımız bir çalışma. Çocuk grubuyla sadece bir proje üretmiyoruz, bir gelecek kurguladığımızın da farkındayız.
Günde kaç saat haftanın kaç günü çalışılıyor?
- Haftada üç günlük bir periyotla başlıyoruz, daha sonra dört güne çıkacak. Çocuklar okul saatlerinden arda kalan zamanlarda prova yapacak. Okul programlarını etkilemeyecek.
Oğlunuz Atlas’ın sizin dans grubunda olduğu doğru mu?- Ara ara provalara geliyor, henüz sahneye çıkmadı. Bu yeni çocuk dans topluluğuna katılacak. Onun provaları başladığında daha yoğun bir şekilde dans eğitimi görecek.
Diğer çocuklarınızın dansa ilgisi nasıl?- Ares de Güney de dansla çok ilgili. Özellikle Güney. Her müzik sesinde dans ediyorlar. Mutlaka dans etmelerini, dans eğitimi almalarını, dansı bilimsel esaslarına ve estetik kurallara göre öğrenmelerini, birkaç stilini öğrenmelerini isterim.
Çocuklar sizi ve dansa bakışınızı nasıl değiştirdi?- Genel yaşam tarzımda bir değişiklik oldu. Çocuk projesi de ben çocuk sahibi olduktan sonra olgunlaştı zaten. Atlas doğduğunda Troya,
ikizler doğduğundaysa çocuk grubu projesi başladı. Şimdi Doğunun Kapıları devam ediyor. Çocuk dünyaya müjdesiye geliyor. Beni de hem duygusal hem de ruhsal olarak daha pozitif ve iyimser biri hale getiriyor.
Onlarla nasıl vakit geçiriyorsunuz?
- Turnelerde evde olamamak ciddi sıkıntı. Onları çok özlüyorum. Turnelerden kaçıp kaçıp aralarda bir gün de olsa, gelip tekrar dönmeye, bir de mümkün olduğunca beş günden fazla ara vermemeye çalışıyorum. Ama Erzurum’da bugüne kadarki en uzun arayı verdik.
Son haftalarda eşinizle ilgili yaşadıklarınız konusunda söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?- Özel yaşamımı basınla paylaşmama kararı aldığımdan beri bu sorulara cevap vermiyorum.
EKİBİMDE İÇKİ SİGARA YASAK
Nasıl bir hocasınız?- Sert değil, disiplinliyim. Yaptığım işte saygıyı esas alıyorum. Anadolu kültürlerine saygı gösterilmesini, dansçıların işlerine aşık olmalarını istiyorum.
Ekibinize girmek isteyenler aynı zamanda güzel de mi olmalı?- Önce iyi insan, sonra iyi dansçı olacaklar.
Emekçi patronuyum diyorsunuz. İyi maaş veriyor musunuz?
- Bizim kolektif çoğunluklu ekonomik bir modelimiz var. Topluluğumuz çok kazandıkça, çok gösteri yaptıkça koşullarımız rahatlar. Belli dönemlerde, bir proje arifesinde ya da yatırım yaptığımız dönemlerde daha az kazanırız.
Öğrencilerin içki ve sigara kullanması yasakmış. Nasıl denetliyorsunuz?- Çalışma sırasında, provada, gösteri yaparken ve turnede sigara ve içki içilmesi yasak. Bir turneye gideriz, provamızı ve ilk gösterimizi yaparız, sonra arkadaşlara deriz ki, kontrollü içki içebilirsiniz. Ama sigara kesinlikle yasak.
Antalya’da Gloria Aspendos Arena’yı kurdunuz. İstanbul için de benzer bir proje var mı?- İstanbul için bir hayalim var. Haliç civarında bir arsa bulmaya çalışıyoruz. İstanbul’daki tiyatro açığını kapatacak, İstanbul’un yüzü olacak, bir opera salonu işlevi de görecek muhteşem bir gösteri merkezi hayal ediyorum.
Troya gösterisinden sonra İstanbul Dreams gösterisinden bahsetmiştiniz, proje ne durumda?- İstanbul Dreams çalışmaları Erzurum’da kış oyunları için yaptığımız Doğunun Kapıları ve İpekyolu çalışmalarıyla birlikte sürüyor. Kış oyunları bittikten sonra yeni bir projeyle çıkacağız. Bu da Doğunun Kapıları isimli gösteri olacak.