Suat KAVUKLUOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00
Pasaj Müzik, yeni bir internet projesi hayata geçirdi. Pafil.com adı verilen sitede, amatör ve profesyonel müzisyenler bir araya geliyor. Amatör müzisyenlerin ve müzikle ilgilenenlerin Myspace.com gibi kişisel profil sayfalarını oluşturabileceği, şarkılarını, yaptığı işleri yükleyebileceği site, benzeri sitelerden farklı bir seçenek de sunuyor.
Sitedeki sözleşmeyi imzaladıkları takdirde, amatör müzisyenler de şarkılarını satışa çıkarabilecek, albümleri çıkmadan para kazanabilecek. Şimdilik sadece mobil satışın yapılabildiği sitede, 2008’den itibaren internet üzerinden bilgisayarlara satış da yapılabilecek. Ayrıca sitede MÜYAP kataloğunda bulunan bütün profesyonel müzisyenlerin eserleri de satılıyor. Sitenin bir başka hedefi, müzik sektörünün her alanına yeni, genç ve yetenekli isimler kazandırmak.
Geçtiğimiz hafta yayına başlayan Pafil.com, alışılagelmiş müzik sitelerinden biraz farklı. Bu site sayesinde amatör müzisyenler şarkılarını dijital ortamda satıp, para kazanabilecek. Pasaj Müzik Genel Müdürü Murat Doğan, böyle bir site yapmaya, geçtiğimiz yıl internette patlayan 84 grubundan sonra karar verdiklerini söylüyor: "Biz 84 grubuna albüm yaptık, çok sattık ama eğer pafil.com diye bir oluşum o zaman olsaydı ve Ölürüm Hasretinle şarkısı buradan duyulmuş olsaydı, grup albüm satışı öncesi dijital satıştan da çok iyi para kazanacaktı. Şarkılarını herkes internetten korsan olarak indirdi. Biz bunun önüne geçmek için pafil.com’u kurduk." Murat Doğan, müzik sektöründe yaşanan krizin yalnızca mp3 ve korsandan kaynaklanmadığını düşünüyor. Pasaj Müzik’e göre, müzik sektörü form değiştiriyor. Murat Doğan, bu değişim sürecinin daha önce fotoğraf sanatında da yaşandığını anlatıyor: " Müzik artık bir sanat eseri olmaktan çıkıyor, fotoğrafın yaşadığı dönüşüm gibi herkesin yapabileceği bir şey haline geliyor. Bir gün herkesin bir şarkısı olacak. Ama hepimiz şarkıcı olmayacağız. Pafil.com, bu noktada bir aracı görevi görecek, ticari bir fırsat yaratacak."
Pasaj Müzik, müzik sektörünün yakın gelecekte iki koldan işleyeceğini düşünüyor. İlk kolda Sezen Aksu, İbrahim Tatlıses, Candan Erçetin, Şebnem Ferah gibi dev isimler var olmaya devam edecek, diğer kolda ise tamamen internet üzerinden fark edilecek pek çok grup ve müzisyen olacak. Onlara göre arada kalan diğer bütün isimler elenecek. Bu noktada da Pafil.com gibi müzik paylaşım ve satım siteleri büyük önem kazanacak. " Mesela belki 16 yaşında bir kız çıkacak, şarkısı 20 milyon satacak ama kızın albümü o kadar ilgi görmeyecek. Biz diyoruz ki; o kıza albüm yapmamıza gerek yok, onu Pafil.com’da değerlendirelim. Ama öyle gruplar ve müzisyenler de çıkar ki, belki 20 milyon satmaz ama çok inanırız, onları da Pafil.com’dan keşfedip albümlendireceğiz."
MÜYAP KATALOĞU DA SATIŞTA
Pafil.com’da sadece amatör müzisyenlerin şarkıları satılmayacak. Müyap’a kayıtlı olan bütün şarkıcılar ve onların şarkıları da dijital olarak satılabilecek. Sitenin dijital müzik satan diğer sitelerden en büyük farkı, albüm yapmadan ilk defa amatör müzisyenlerin de profesyonel müzisyenler gibi şarkılarını satışa çıkarabilecek olması. Bunun için yapılması gereken, sitede yer alan sözleşmeyi doldurup Pasaj Müzik’e göndermek. Sitede hakaret, porno, şiddet içermediği sürece her tarzda, noter tasdikli, size ait olduğunu belgelediğiniz şarkınızı yükleyip, satışını yapabilirsiniz. Ajdar da şarkısını yükleyip satabilir, yeni bir rock grubu da. Üstelik amatör bir müzisyen, şarkı satışından profesyonel bir müzisyen kadar para kazanabilecek. Örneğin Sezen Aksu şarkı başına kaç lira kazanıyorsa, amatör bir grup da o kadar kazanacak. Bir şarkının 4 SMS ücretine satıldığını varsayarsak, her şarkı indiriminden eserin sahibinin cebine girecek para 0.017 kuruş.
Şu anda sadece mobil satış yapılabiliyor. Sitede beğendiğiniz şarkının kodunu, herhangi bir cep telefonu servisinden (Turkcell, Vodafone, Avea) 3033’e mesaj atıyorsunuz ve bu şarkının polifonik, true tone, ring back tone formatlarındaki melodileriyle, şarkının tamamını "full track" olarak cep telefonunuza indirebiliyorsunuz. Web üzerinden bilgisayarlara satış ise 2008’de başlayacak.
DİĞER DİJİTAL MÜZİK ORTAMLARI
www.myspace.com: Bu sitede ücretsiz profil oluşturuyorsunuz. Şarkılarınızı profile yüklüyorsunuz. Satışı yapılmıyor ama sayfanızı ziyaret edenler şarkılarınızı dinleyebiliyor.
Amatör ve profesyonel müzisyenler bir arada.
www.ilike.com: Facebook’la yaptıkları ortak çalışmayla son dönemlerde adı sıkça duyulan bir site. Bu sitede de amatör ve profesyonel müzisyenler bir arada. Shakira, Radiohead, Madonna gibi dünya yıldızlarının şarkılarını ücret karşılığında satın alabiliyorsunuz. Amatör müzisyenlerin şarkılarını ise tamamen ücretsiz indirebiliyorsunuz.
www.powerclub.com ve www.muziplay.com: Yerli, yabancı profesyonel şarkıcıların eserlerini ücret karşılığında indirebileceğiniz en kapsamlı 2 site.
www.turkcell-im.com: Turkcell kullanıcılarının cep telefonlarına müzik indirimini sağlayan site.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR
www.pafil.com’a, tıpkı Myspace.com sitesi gibi ücretsiz üye olup, bir profil sayfası oluşturuyorsunuz. Müzik konusunda uzmanlık alanınız neyse bu bilgileri profilinize yazıyorsunuz. Bir müzik grubuysanız, şarkılarınızı yüklüyorsunuz, fotoğraf ve video ile ilgili çalışmalarınız varsa, bunlardan örnekler koyuyorsunuz. Bundan sonraki aşama keşfedilmeyi beklemek. Tabii beklerken siz de başkalarını keşfedebilirsiniz. Bir müzik grubuysanız, siteden klibinizi çekecek yeni bir yönetmen adayı bulabilirsiniz. Bir stiliste mi ihtiyacınız var, ya da grubunuza davulcu mu arıyorsunuz, yine Pafil imdadınıza yetişecek. Murat Doğan, Pafil’in en önemli amaçlarından birinin müzik sektörünün her alanına yeni, yetenekli ve genç isimler kazandırmak olduğunu söylüyor. Bu konuda sitenin, hem müzik ve organizasyon şirketleri hem de müzikle ilgilenenler için büyük bir havuz olması hedefleniyor. Pafil’in sundukları bununla da kalmıyor. "Şarkı yaptım ve Candan Erçetin’e ulaştırmak istiyorum.", "Athena’nın yeni klibini çekmeye talibim.", "Şebnem Ferah yeni klibini bu şarkıya çeksin." gibi isteklerinizi de Pafil.com’a iletebilecek, doğru mecralardan yanıtlar alabileceksiniz.
YARIŞMA VE AKTİVİTE DE VAR
Sitede her dönem çeşitli aktivite ve yarışmaların da yapılması planlanıyor. Sponsor desteğiyle organize edilecek bu yarışmalar pek çok farklı alan ve tarzda gerçekleşecek. "14 Şubat Sevgililer Günü’nün en efkarlı şarkılarını da seçeceğiz, en iyi canlı performans gruplarını da. X Festivali’nde çalacak grupları da" diyor Murat Doğan.