Güncelleme Tarihi:
Sadekarlar yani altın ustaları. Altın onların elinde şekillenir, onların elinde yeni bir kimliğe bürünür. Sadekarlık ince zenaattır...
DÜĞÜNLERİN, nişanların vazgeçilmez hediyesi... Kimisi yüz görümlüğüdür, kimisi de iki insanı hayat boyu birbirine bağlar. Sarısı da vardır, beyazı yeşili de. Sadekarın onu eline alması ile başlar altının serüveni. Altın, yepyeni bir şekil almak üzeredir. Parıl parıl parlayan soğuk maden, artık sıcak bir yüze kavuşmak için bin 100 derecede eritilir ve kalıba dökülür.
ALTININ SERÜVENİ
Sadekar yani altın ustası, kalıba dökülen altını, çekme makinesinde tel haline getiriyor. Bu işlem oldukça dikkat gerektiriyor. Çünkü, çekilen telin kalınlığı çok önemli. Tel, çekiç ve örsün yardımı ile bazen yüzük, bazen bilezik, bazen de kolye haline gelebiliyor. Sadekar onu incitmeden, istediği şekli veriyor.
40 YILLIK SADEKAR
Hanefi Güzelçiftçi, 40 yıllık sadekar. 15 yaşında başlamış bu mesleğe. Şimdi 55'inde. Artık işin sırrını öğrettiği öğrencileri çalışıyor. Artık takı yerine sanat eserleri yaratmayı tercih ediyor. Son eseri de Yivli Minare. Atelyesinin penceresinden yıllardır gördüğü Yivli Minare'yi gümüş ile işlemiş. Sanki bir dantel gibi...
RENK OYUNLARI
Yivli Minare'yi 25 mikron gümüş telle yapmış sadekar Hanefi Güzelçiftçi. 25 mikron saç teli kalınlığında. Yani gözle bile zor görülüyor. Altının renginin içine konulan maddelerle değiştirildiğini söylüyor sadekar Hanefi. Beyaz altın için gümüş ve paladyum, yeşil altın için ise gümüş ve bakır konulduğunu söylüyor.
MIHÇILIK SANATI
Mücevher sanatının bir diğer kolu da mıhçılık. Yapılan mücevhere, pırlanta, elmas gibi taşları takıyor mıhçılar. Çok riskli bir iş. Dikkat gerektiriyor. Nubar Abacıoğlu da Antalya'nın usta mıhçılarından. Kendini bildi bileli bu işin içinde olduğunu söylüyor. Yapılan iş riskli. Çünkü pırlanta ve elmasların değeri oldukça yüksek.
VİTRENLERİN SÜSÜ
Yapılan çalışmanın sonucunda ortaya çıkan sanat eseri kuyumcuların vitrinlerini süslüyor. Yüzükler parmakları, bilezikler ise bilekleri bekliyor parlak ışıklar altında. Hayırlı Kuyumcusu'nun sahibi Cenk Yalılı, kendisinin de atelyede çıraklık yaparak bu işe başladığını belirterek, ‘‘Altının değerine değer katanlar, sadekarlardır’’ diyor.