Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2005 00:00
Siz de hatırlar mısınız, annelerimiz bir zamanlar yaptıkları poğaça ve çöreklerin birinin içine pişirmeden önce bir adet altın yerleştirirlermiş. Misafirlerden birine o poğaçayı
yemek nasip olduğunda içindeki altın da onun olurmuş.Bu adetten esinlenmiş olacak, şimdilerde ünlü bir otelin aşçısı Türklerin altına olan düşkünlüğünden de yola çıkarak altınlı yemek mönüleri hazırlıyormuş. 23 ayar olan incecik saf altın yaprağı bu aşçının yemeklerinin çok hafif tatlı olmasına neden oluyormuş. Ama bu hafif tatlı tat o kadar hafifmiş ki yemeği yiyenler hissetmiyorlarmış bile. Bana da bir zamanlar altınlı peltenin tadına bakmak nasip olmuştu ve bu deneyim beni çok heyecanlandırmıştı. Ayrıca altınlı yemeklerle ilgili bir ayrıntı daha öğrendim; bu yemekler insanı hem mutlu ediyor, hem de yiyenin zihnini açıp iştahını kabartıyormuş. Aslında ilginç fikirler gelmiyor değil insanın aklına. Örneğin doğum gününüzde içinde altın olan bir dilim kek yemek ne kadar romantik olurdu değil mi?Ballı mürdüm erikli tavuk yahni8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi8-10 adet tavuk baget 1 yemek kaşığı dolusu un1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet orta boy kuru soğan8-10 diş sarmısak 1 yemek kaşığı süzme bal 1 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) hardal1 su bardağı dolusu hazır sür kreması (yaklaşık 200 ml) 2 su bardağı sıcak su (tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz) 8-10 adet kuru mürdüm eriği 1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar 1 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane Kuru erikleri, yumuşaması için ılık suda 30 dakika bekletin. Soğanı incecik doğrayıp sarmısakları da soyun. Unu bir tabağa aktarın. Tavuk bagetleri una iyice buladıktan sonra orta boy bir tavada kızdırdığınız zeytinyağında arkalı önlü 8-10 dakika kadar kızartın. Tavukları süzerek yağdan çıkarıp, bir tabağa yerleştirin. Tavuk etlerini kızarttığınız yağa incecik kıyılmış soğanı ve bütün haldeki sarmısakları aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine süzme bal, hardal ve kremayı hemen ilave edip karıştırmaya devam edin. Sos kaynamaya başlayınca üzerine, suyunu süzdüğünüz mürdüm eriklerini ekleyip tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, kuru kekik ve kuru naneyi serpiştirdikten sonra, birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Üzerine, kızarttığınız tavuk etlerini ve sıcak suyu (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz) ilave ettikten sonra bir fırın kabına aktarın. Yemeği, 175 dereceye ayarladığınız fırında, 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. Portakallı cevizli huysuz kek12 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)1,5 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt 1 su bardağı erimiş margarin ya da sıvıyağ 1 paket vanilya 1 adet portakal kabuğunun rendesi 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 çay bardağı dövülmüş cevizOda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri derin bir kapta, mikserle 7-8 dakika kadar çırpın. Süt, ılıtılmış margarin, rendelenmiş portakal kabuğu ve vanilyayı ekleyip 3-4 dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu bir kasede karıştırıp eleyerek karışıma ilave ettikten sonra tahta bir kaşıkla karıştırın. Dövülmüş ceviz içini de katıp tekrar karıştırın. Karışımı, yağlayıp un serptiğiniz orta boy bir fırın kabına aktarın. Önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 45 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip, dilimleyerek servise sunun.
button