‘Altın Boynuz’un kürekçileri

Güncelleme Tarihi:

‘Altın Boynuz’un kürekçileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2004 22:18

Kadir Has Üniversitesi’nin kıyısına kurulu olduğu Haliç, kürek sporuna en yatkın kıyılardan biri. Üniversitenin kürek takımındaki 14 öğrenci, haftanın dört günü Haliç’in üzerinde antrenman yapıyor. Amaçları, üç yıl önce kurulan takımın, yarışları en önde bitirmesini sağlamak.

Haberin Devamı

İstanbul’un altın boynuzu Haliç’in kıyısında bulunan Kadir Has Üniversitesi’nin kürek takımındaki 14 öğrenci, bu sporu aktif olarak yapıyor. Öğrenciler, haftanın dört günü antrenmanlarda bir araya geliyor.

Kürek takımının antrenörü Hakan Yılgür, üniversitede göreve başlamadan önce Anadolu Hisarı ve Galatasaray Spor Kulüpleri’nde kürek sporu yapmış. Yılgür, Haliç’in bu spora en yatkın kıyılardan biri olması nedeniyle, üç yıl önce kürek takımının kurulduğunu söylüyor. Üniversitenin takımında 14 öğrencinin aktif olarak yer aldığını belirten Yılgür, haftanın dört günü yaklaşık ikişer saat antrenman yaptıklarını anlatıyor.

TEKNİK ÖNEMLİ

Yılgür öğrencilerin, Üniversite Sporları Federasyonu’nun düzenlediği yarış ile Kadir Has Üniversitesi adına düzenlenen Cumhuriyet Kupası’nda yarışma imkanı bulduklarını söylüyor. Geçen yıl yapılan yarışlara Boğaziçi, Kocaeli, Çukurova, Marmara, Ortadoğu Teknik, Ankara, İstanbul Teknik, Yeditepe, Sakarya üniversiteleri ile Deniz Harp Okulu’nun takımları katılmış.

Haberin Devamı

Bu sporu yapmak isteyenlerin öncelikle doğa ve suyu sevmeleri gerektiğini belirten Yılgür, takıma yeni katılan öğrencilerin öncelikle eğitim teknesiyle antrenman yaptıklarını, zamanla gerçek tekneleri kullandıklarını söylüyor.

Yılgür, kürek sporunu şöyle anlatıyor: ‘Bu sporun içine gerince doğayla başbaşa kalıyorsunuz ve ekiple aynı hareketleri yapmanız gerekiyor. Deniz sürekli değişiyor. Bir gün dümdüzken, ertesi gün dalgalı olabiliyor. Suya düşme riski tabii ki var ancak çocuklar bu riski göze alıyor ve bu gibi durumlarda yapmaları gerekenleri biliyorlar. Kürek, dışarıdan bakıldığında bir güç sporu gibi görünüyor ancak güç ve tekniğin çok iyi birleştirilmesini gerektiriyor.‘

MADDİ YÜK GETİRMİYOR

Yılgür, bu sporun, üniversite öğrencilerine hiçbir mali külfet getirmediğini söylüyor. Şu an üniversiteye ait sekiz, dört, iki ve tek kişilik olmak üzere toplam dört adet kayık bulunuyor. Öğrenciler bunlardan ücretsiz yararlanabiliyor. Yılgür, ‘Şu an yeni kayık alınmak istense, sekiz kişilik ortalama 20 bin, iki kişilik ise yaklaşık 10 bin Euro’ya mal olur. Ancak bu malzemeler bir kez alındığında ortalama 15 yıl boyunca kullanılabiliyor‘ diyor.

Haberin Devamı

Bu sporu yapmak isteyenlerin, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Spor Kulübü’ne başvurmaları gerekiyor.

Hafta sonları uyumayıp antrenman yapıyoruz

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümü üçüncü sınıf öğrencisi olan ikizler Selin ve Pelin Güleç, milli kürek takımında oldukları için üniversiteye yüzde 40 burslu kabul edilmiş. İki yıldır Türkiye şampiyonluğunu da ellerinde bulunduran Güleç kardeşler, küreğe üç yıl önce başlamış.

Selin Güleç,‘Kürek çekmek kolay görünen ancak çok emek isteyen bir spor’ diyor. Bu sporu yaptığı için kendini daha ayrıcalıklı hissediyor: ‘Çünkü çok özveri istiyor. Zorlukla mücadele etmeyi seviyorum.‘

Pelin Güleç ise, ‘Bitiş çizgisine birinci girmek kadar güzel bir duygu yok’ diye konuşuyor. İkiz kardeşiyle birlikte bir takım oluşturmalarının avantaj olduğunu söylüyor: ‘Küreği hislerimizle çekiyoruz. Hafta sonları uyumak yerine antrenman yapıyoruz. Kendimizi iyi hissediyoruz.‘

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!