Almanyalı Türk oyuncular pet shop’lara karşı

Güncelleme Tarihi:

Almanyalı Türk oyuncular pet shop’lara karşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00

Ünlü Alman dizisi ‘Gute Zeiten, Schlechte Zeiten’in (İyi Zamanlar, Zor Zamanlar) Türk oyuncuları Sıla Şahin ve Tayfun Baydar, PETA Almanya’nın ‘Satın Alma, Evlat Edin’ kampanyası için objektif karşısına geçti. Kampanya, Türkiye’de yanlış yollarla yapılan evcil hayvan ticaretinin önüne geçmeyi planlıyor

PETA, iki milyonu aşkın destekçisiyle Almanya’nın en büyük hayvan hakları derneği. PETA Almanya’nın, Türkiye’de hayata geçirmeyi planladığı ‘Satın Alma, Evlat Edin’ kampanyası, evcil hayvanların dış görünüşleriyle fiyatlandırılmasına karşı çıkıyor. Daha önce de ‘Düşman Değil, Dost Olun’ adlı kampanyayla Tarkan’ın desteğini kazanmışlardı.
Bu projedeki amaçsa, evcil hayvan beslemek isteyenleri pet shop’lara değil, barınaklara yönlendirmek. Türkiye’deki bu sıkıntının farkına varan PETA, uzun yıllardır kampanyalar sürdürüyor. Hatta bir ara, Türkiye’de hayvan haklarının hiçe sayıldığını iddia ederek, Almanya’da ‘Türkiye’ye gitmeyin’ kampanyası dahi başlatmıştı. Son çalışmalarıysa Almanya’daki iki hayvansever Türk oyuncuyu, üç barınak hayvanıyla buluşturmak. Hazırladıkları afişler, yakında Türkiye’nin her yerine asılacak.

TÜRKİYE’DEN HATIRLADIKLARIM MAĞDUR SOKAK HAYVANLARI

Sıla Şahin ve Tayfun Baydar hayvanseverlikleriyle tanınıyor. Rol aldıkları pembe diziyi her akşam üç milyon kişi izliyor. Tayfun Baydar (35) ‘Gute Zeiten Schlechte Zeiten’ (İyi Zamanlar, Zor Zamanlar) pembe dizisine başlamadan önce Hamburg’da taksi şöförüydü. Kardeşi Volkan ile kurduğu Alman pop grubu Orange Blue’yla kaderi değişti. Kısa sürede geniş bir hayran kitlesine ulaşan Baydar, aynı zamanda bir hayvan düşkünü. Evinde hem kedi hem köpek besliyor. Türkiye’deki hayvanların durumundan şikayetçi: “Almanya’da doğmama rağmen Türkiye’yle bağım hiç kopmadı ve küçüklüğümden beri hep gidip geldim. Ancak memleketimle ilgili hatırladıklarım, hiç de hoş değil. Sokaklarda başıboş bir sürü kedi köpek olduğunu hatırlıyorum. Oysa onlar da Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası. Yürek burkan şartlarda yaşıyorlar. Bu kampanyayla insanları sokak hayvanları konusunda biraz daha bilinçlendirmek istiyoruz.”

BARINAKLAR DURURKEN PET SHOP NİYE VAR

Sıla Şahin (25) de kısa zamanda yıldızı parlayanlardan. Dizide Baydar’ın sevgilisini canlandırıyor. 2008’ten bu yana televizyon dünyasında olan Şahin, kampanyayla ilgili şunları söylüyor: “Türkiye’de sokaklarda binlerce evsiz hayvan yaşıyor. Buna rağmen hala hayvan pazarları ve pet shop’lar var. İnsanlar, umursamazca kedi ve köpek satışı yapabiliyor. Bu durum hayvan sefaletini körüklüyor acımasız şartlar oluşuyor. Ayrıca hayvanların mal gibi alınıp satılması çok saçma. PETA’nın da üzerinde durduğu gibi, Türkiye’deki sahipsiz hayvan sayısının aşırılığı tartışmasız. Bunu en aza indirgemek için, vakit geçirilmeden ev hayvanı satışı ve ticaretinin önüne geçilmesi gerek. Ayrıca aşırı üremenin son bulması için sahipli ve sahipsiz tüm hayvanların kısırlaştırılması da çok önemli.

DIŞ GÖRÜNÜŞLERİ NEDEN ÖNEMLİ

PETA Almanya ise, kampanyasını kısaca şöyle özetliyor: “Yıllardır Türkiye’deki sahipsiz hayvanlar için çalışıyoruz. Kedi ve köpekler, belirli bir ırkları, asaletleri, dış görünüşleri nedeniyle değil de, iyi karakterleri nedeniyle seçilmeli. Türkiye’de binlerce evsiz hayvan sokaklarda açlık ve sefalet içinde yaşamaya çalışıyor. Barınaklarda kalanlarınsa sıcak bir yuva bulup sahiplenme şansları hemen hemen yok gibi. İnsanların şiddetine maruz kalarak sakatlanan ya da ölen hayvan sayısı da göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Hayvan sever sayısı zaten çok az, onlar da pet shop’lara gitmesin istiyoruz. Yetersiz de olsa hayvanları koruma kanunu var. Hayvanlara kötü muamele edildiğine şahit olursanız, lütfen başınızı çevirmeyin, peşine düşün.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!