Almanya'da özelleştirilen hastanelerde zarar azalıyor, şikayet artıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanyada özelleştirilen hastanelerde zarar azalıyor, şikayet artıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2014 09:56

Almanya'da yerel idarelerin daha fazla sübvanse edememesi sebebiyle özelleştirme yoluna gidilerek kurtarılan hastanelerde son yıllarda özellikle hastaların tedavi ve tedavi sonrası hizmet kalitesi ile ilgili şikayetler artıyor. 2020 yılına kadar Almanya’da hastanelerin neredeyse yarısının özel sermayeli olacağı tahmin ediliyor. Birçok eyaletteki şehir hastanelerinin özelleştirilmesi bazı zararları önlese de kalite konusundaki şikayetler de beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Belediyelerin ağır borç yükü altında olması ve kendilerine bağlı olan şehir hastanelerine yeterince kaynak ayıramamasından dolayı iflasın eşiğine gelen hastaneler tamamen ya da kısmen özelleştirilerek sağlık hizmetlerine devam ediyor. İstatistikler, 90’lı yıllarda kamu hastanelerinin oranında bir azalma başladığı görülüyor. Buna göre 1991’de yaklaşık yüzde 46 olan kamu hastanelerinin oranı düşmeye başlamış. Mevcut duruma göre ise 2020 yılına kadar Almanya’da tüm hastanelerin yüzde 45’nin özel sermayeye ait olacağı tahmin ediliyor.

Hastanelerin özelleştirilmesi konusunda 2005 yılında Hamburg’da 5700 yatak kapasiteli 7 yerel hastane ile 2006’ da 2400 yataklı Marburg ve Giessen Üniversite hastanelerinin özelleştirilmesi örnekleri yer yer model olarak gösterilmişti.

DAHA ÇOK YATIRIM DAHA KALİTELİ HİZMET

En dinamik sektörlerden biri haline gelen sağlık sektöründe yeni yatırımların kaçınılmaz ve tedavi kalitesinin yeni yatırımlarla doğrudan irtibatlı olduğunu savunan sektör yatırımcıları, yerel idarelerin bu yatırımları karşılamasının zorluğundan dolayı özelleştirmenin kaçınılmazlığını vurguluyor. Birçok yerel idare de, hastanelere yapılan sübvansiyonların her geçen yıl düşme eğiliminde olduğunu ve uzun yıllar bu hastanelerin sürekli eksi bilanço verdiğini öne sürerek, kaliteli sağlık hizmetleri için özelleştirmeyi savunuyor.

HASTALAR ESKİ SİSTEMİ ÖZLÜYOR

Kamu hastanelerini özelleştirmenin her ne kadar bilançolara artı yansıması olsa da, sosyal sistemde en güçlü noktalardan olan sağlık hizmetlerindeki kaliteyi olumsuz etkilediği de yapılan tespitler arasında. Özellikle personel sayısındaki azaltmaların sağlık hizmetlerinin kalitesinin düşmesinde doğrudan etkili olduğu hasta anketlerinde ortaya çıkan bir gerçek. Hasta ve hasta yakınları arasında yapılan anketlerde özelleştirilen hastanelerdeki personel sayısındaki düşüşlerin tedavi sonrası hizmetlerdeki kalitede gözle görülür bir düşüş yaşandığı neticesi ortaya çıkıyor.

Hastanelerde yaşanan bu gelişmelerin ardından hastaların üniversite hastanelerine sevk edilme taleplerinin de arttığı da tespitler arasında.Bazı sağlık kasalarının yıllık raporlarında üniversite araştırma hastanelerine talep artışının nedenleri arasında şehir hastanelerinde özelleştirmeye bağlı hizmet kalitesi düşüklüğü de yer alıyor. Öte yandan özelleştirilen bazı üniversite hastanelerinde de bir kısım teşhis ve tedavilere hastaların katılım payı ödemek zorunda olmaları da hastalara ek maddi külfet getiriyor.

SAĞLIK PERSONELİ ENDİŞELİ

Özelleştirmelerle birlikte personel tenkisatına gidilmesi nedeniyle sağlık çalışanları da işlerini kaybetme endişesi taşıyor. Özelleştirme sonrası yüzde 20’nin üzerinde yapılan personel tenkisatı sendikaları da harekete geçiriyor. Ancak yerel idareler kamu hizmeti personeli hüviyetine haiz olan personelin işsizlik problemi ile karşılaşmayacağı ve çalıştığı sağlık kurumunda olmasa da başka bir birime nakledilebileceği noktasını hatırlatıyor. Bu imkandan yararlanamayacak sözleşmeli personel ise özelleştirmenin en önemli mağdurları arasında görülüyor.

VER.Dİ SENDİKASI’DAN UYARI

Ver.di tarafından son günlerde üniversite kliniklerinde yapılan grevlerin ardından şehir hastanelerinde (Städtische Klinikum) yaşanması muhtemel özelleştirme dalgasına dikkat çekildi. Özellikle Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerinde eksi bilanço ile seneyi kapatan şehir hastanelerinin özelleştirilmeye başlamasının ardından bunun bir dalga halinde yayılma endişesi dile getirildfi. Eyaletin bazı şehirlerinde son yıllarda şehir hastaneleri özelleştirilmişti. Özelleştirme usulünde ayrıca bir şehirde bulunan birkaç şehir hastanesi birleştirilerek tek çatı altında toplanıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!