Alfred Hitchcock’un kahramanı Sapık, kukla oldu

Güncelleme Tarihi:

Alfred Hitchcock’un kahramanı Sapık, kukla oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 00:00

10 yıldır dünya kukla ustalarını İstanbul’da toplayan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 2 Mayıs’ta başlıyor. Dokuz ülkeden gelen sanatçılar, 18 gösteri yapacak. Alman kuklacı Jorg Bretschneider’ın Alfred Hitchcock’un aynı adlı ünlü filminden uyarladığı "Sapık" adlı eseri, kukla festivalinin en ilginç gösterileri arasında.

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, Türkiye’de kukla alanında düzenlenen en geniş kapsamlı etkinlik. Sanat yönetmenliğini geleneksel Türk Tiyatrosu trüklerinden hareketle çağdaş oyunlar sahneleyen Cengiz Özek yapıyor. Bu yıl Arjantin, Avusturya, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, İtalya, Rusya ve Türkiye’den katılan sanatçılar arasında önemli isimler yer alıyor. İtalyan Claduia Cinelli bunlardan biri. Yirmili yaşlarındayken dünyanın önde gelen kukla tiyatrolarından Gran Teatro dei Buruttini del Sole’nin başına geçen Cinelli, aşk kavramını anlattığı Heartbeat adlı oyunuyla 2 Mayıs’ta İtalyan Kültür Merkezi’nde festivalin açılışını yapacak. Aynı gece festivalin onur ödülü, geçen ocak ayında aramızdan ayrılan heykeltıraş Saim Bugay’a verilecek.

İKİ GRIMM MASALI

Festivalin sonraki günlerinde de ilginç gösteriler var. İki ayrı topluluk, Grimm Kardeşler’in masallarını sahneleyecek. Avusturya’dan Theater Im Ohrensessel- Stefan Libardi, "Demir Hans" adlı masalı, İngiliz Objects D’Art topluluğu da "Elfler ve Ayakkabıcı" ile becerilerini gösterecek.

İspanyol Los Claveles Tiyatrosu "Kırmızı Başlıklı Kız"ı yorumlayacak. Alman kuklacı Jorg Bretschneider’ın Alfred Hitchcock’tan uyarladığı "Sapık" adlı eseri, kukla festivalinin en ilginç gösterilerinden biri. İtalyan Ilfilodeldiscorso topluluğunun çevreyi korumanın önemini anlattığı oyunu ve Rus Theatre Tak’ın Çehov’dan uyarladığı "Kaştanka" festivalin diğer yabancı konukları.

SANAL SERGİ

Kukla Festivali’ne Türkiye’den Cengiz Özek "Büyülü Ağaç" ve "Çöp Canavarı", Ahşap Çerçeve "Notre Dame’ın Kamburu", Kemal Atan Gür Gölge Tiyatrosu doğaçlama olarak sahneleyeceği bir oyun, Uçaneller Kukla Tiyatrosu "Gün Işını", Tiyatro Tem "Nasıl Anlatsak Şunu" ve Oyun Atölyesi’yle ortak prodüksiyon olan "Tartüf Bey"le katılacak.

Ayrıca, Kamboçya, Çin, Endonezya, Hindistan ve Türkiye’de gölge tiyatrosuyla ilgili örnekler, bir sanal sergide toplandı (http://www.flickr.com/photos/24780337@N03/).

2-9 Mayıs’taki Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin gösterileri, Kukla İstanbul, Metro Kültür, Profilo Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Kırım Kilisesi ve Oyun Atölyesi’nde izlenebilir. Biletler, Biletix, salon gişeleri ve Metro Kültür gişesinden 15-20 YTL’ye alınabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!