Albümümüzü ucuz sanata adadık

Güncelleme Tarihi:

Albümümüzü ucuz sanata adadık
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2004 01:25

Punk, post-punk ve elektronik müziğin farklı yaklaşımlarını barındıran ve feminist söylemlerden beslenen Chicks on Speed, Berlin ve Detroit çıkışlı electroclash akımının en ilginç gruplarından. Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde tanışan biri Münihli, biri New Yorklu ve diğeri Avustralyalı üçlü, kariyerlerine underground gece kulüplerinde gerçekleştirdikleri sanat performanslarıyla başlamış.

Müzikal tarzlarında kavramlarla oynamayı seçen üçlü, müziğin yalnızca notalardan ibaret olmadığının bir ispatı. ‘Do it your self’ yani ‘Kendin yap’ sloganıyla kıyafetlerini bile kendileri üreterek kitlesel

tüketimin dayattığı tüm kuralları eleştiriyorlar. Cesur sözleri, ilginç enstrüman kullanımları ve kabarevari sahne performansları ile electrorock’un en son harikası Chicks on Speed, Mavi Müzik serisi kapsamında İstanbul’da. Üç kızın öylesine başlattığı bir projeyken, albümler kaydedip, kitaplar yayınlayan, moda tasarımlarına imza atan ciddi bir müzik grubuna dönüşüvermiş Chicks On Speed. Bu gece saat 23.00’te Babylon’da sahneye çıkacak gruptan Kiki ile son albümleri ‘99 Cents’ ve projeleri üzerine konuştuk.

Başından beri Chicks On Speed’in kurmaca bir proje olarak başladığını söylüyorsunuz, nasıl oluyor bu, yani kurmaca grup ne demek?

- ‘I Wanna Be A DJ Baby’ adını verdiğimiz bir performansla başladı her şey. Sözde üç DJ’dik ve iki de pikabımız vardı. Ama işin aslı tüm kayıt bir teypten geliyordu ve biz oradan gelen müziğin üstüne şarkı söylüyormuş gibi yapıyorduk. Daha sonra bir radyo istasyonundan teklif aldık bu tip kayıtlar yapmamız için. Ama dediğim gibi, ortada performans adına bir şey yoktu; ilk kez sahneye, seyirci karşısına çıktığımızda da böyleydi, şarkı bile söylemiyorduk.

Peki müzik işinin ciddiye bindiğini ilk olarak ne zaman anladınız, yani Chicks On Speed’in gerçek bir grup olmaya başladığını?

- İlk albümümüzü yaptığımızda sanırım. Albüm demek promosyon, konser, turne demekti, yani artık bu işin şakanın ötesine geçtiğini ve epey ciddi bir şey olduğunu tam olarak o zaman anladık, ‘99 civarıydı sanırım.

KENDİ İŞİNİ KENDİN YAP

Yeni albümünüzün ucuz sanata adandığını, adının da bu sebeple ‘99 Cents’ olduğunu söylüyorsunuz, biraz açıklar mısınız?

- Sanat herkes için olmalı, belli bir markanın ya da kişinin tekelinde olmamalı. Özellikle de moda. Moda sektöründe her şey belli markaların kontrolünde. Biz bireysel yaratıcılığı destekliyoruz, ‘kendi işini kendin yap’ diyoruz. Dolayısıyla albümümüzü de ucuz sanata adadık.

Chicks On Speed sound’u belli bir kategoriye dahil edilemiyor ama genellikle son yıllarda fazlasıyla tantana yaratan electroclash tarzı içinde anılıyor, bu sizi rahatsız ediyor mu?

- Electroclash hiç anlam veremediğim bir kavram oldu ve öylece geldi geçti. Materyalin daha iyi satabilmesi için icat edilmiş bir isim, uydurulmuş bir kalıp gibi electroclash. Bir plak dükkanına gittiğinde aradığın albümü bulabilmen için görevli kişinin yol göstermesi ve sana ‘Aradığınız isim electroclash bölümünde’ demesi gibi bir şey. Aslında tam da Amerikalıların uydurabileceği türde bir isim! Ve sanırım özellikle de Almanya’da fazla bir anlamı olmadı electroclash olayının. Yani ne bileyim olmamalıydı da, bizim Kraftwerk’imiz vardı, hem de ‘70’lerde! Electro zaten yeni bir hareket ya da müzik türü değil ki!

Bu gece İstanbul’da sahne alacaksınız, sizi merak edenlere fikir vermesi için Chicks On Speed’in sahne performansından ve tasarımlarınızdan bahsedebilir misin biraz?

- Öncelikle biz ya da arkadaşlarımız tarafından tasarlanan çok özel ve de güzel sahne efektlerimiz, görsel konseptlerimiz var. Kendi tasarladığımız kıyafetleri giyiyoruz ve fazlasıyla renkli ve ışıltılı bir makyaj yapıyoruz. Üçümüz de şarkı söylüyoruz, pek çok elektronik enstrüman var, playback ise bir laptop’tan geliyor, bir Apple G4’ten!

MHP Kıraç’ın dizi müziğini izin almadan seçim müziği yaptı

Kıraç’ın Bir İstanbul Masalı dizisi için bestelediği şarkıyı MHP, kuvvetli aday olarak gösterildiği Üsküdar ilçesinde izinsiz olarak kullanıyor. Bunu ilk olarak fark eden Kıraç’ın albümlerini çıkardığı TMC Müzik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karahan oldu. Karahan, olayı takibe aldıklarını anlatıyor: ‘ Bu şarkıyı kullanmaları için önce bizden izin almaları gerekiyordu. Ama bırakın izin almayı, ben bunu fark edip, kullanmaktan vazgeçmelerini söylediğim zaman ‘Yasal olmadığını bilmiyorduk, tanıtım amacıyla yapmadık’ dediler. Karahan ‘Ama söylediklerinin doğru olmadığını biliyorum. Birkaç gündür Üsküdar’ı takip ettiriyorum. Sanırım artık kullanmıyorlar. Ama devam ederlerse yasal işlemleri başlatacağız’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!