OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 11, 2008 00:00
Kış bitti, dağlardaki karlar eriyip derelerde soğuk sulara dönüştü. Alabalık tesislerindeki balıklar da yenilebilir kıvama geldi. Genellikle akarsu kenarlarında kurulan alabalık tesisleri ve restoranlarına gitmenin şimdi tam zamanı.
Baharın gelmesiyle yeşile bürünen doğanın içinde, ağaçların gölgesinde yenen balığın tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize alabalık yenecek en iyi mekanları sorduk. Listeye giren adreslerin pek çoğunun kendi üretim tesisleri var. Kimi göl üzerinde, kimi akarsu kenarında hizmet veriyor. Kiremitte tereyağlı veya ızgara alabalığı özleyenlerdenseniz işte size Türkiye’nin bu konudaki en iyi 10 adresi.
EN Ä°YÄ°Â101. Ä°stanbuldere Alabalık Evi - SAPANCA
2. Canlar Alabalık - ISPARTA
3. Pınar Alabalık - BURSA
4. Halil’in Yeri - AKYAKA
5. Åžehzade Restoran - RÄ°ZE
6. Ali Dayı’nın Yeri - MALATYA
7. Gölevi - SAPANCA
8- Söğütönü Alabalık Tesisleri - ESKİŞEHİR
9- Değirmende Alabalık - DENİZLİ
10- Akoluk - ADANA
İSTANBULDERE ALABALIK EVİHafta sonları boş yer yok
Sakarya’ya bağlı Sapanca’da, ormanlık alan içinde bulunan İstanbuldere Alabalık Evi’nde alabalıklar, Kartepe’den gelen serin sularda yetiştiriliyor. Kiremitte özel olarak pişirilip, özel soslarla yine kiremitte peynir ve mantarla servis ediliyor. İsteyenlere balığın ardından ev baklavası ikram ediliyor. İstanbuldere Alabalık Evi’nin sahibi Murat Tıknaz, 11 yıl önce kurdukları tesisin bugün İstanbullular tarafından daha çok bilindiğini, özellikle hafta sonları boş yer kalmadığını söylüyor. Konukların saklı cennet adını verdikleri mekanda sadece bahar ve yaz değil, kış manzarası da kaçırılmayacak gibi. Tel: (264) 582 67 39
CANLAR ALABALIKGüveçte, tavada, mangalda
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na bir kilometre, Karacaören Baraj Gölü’ne iki kilometre uzaklıktaki restoranda güveçte, tavada ve mangalda alabalık servisi yapılıyor. Kaşarlı ve sucuklu alabalık da denenmesi gereken tatlar arasında. Mekanın sahibi Alim Can. Yılda 170 ton alabalık üretilen çiftliğin yanıbaşındaki restoranın 125 kişilik kapalı alanı, havuzlara doğru da çardak altı masaları var. Önceden
haber verenler,
balık dışında bir şeyler de yiyebilir. Tel: (246) 358 61 69
PINAR ALABALIKKabak tatlısı ünlü
Pınar Alabalık, Orhangazi-Bursa karayolunun 7’nci kilometresinde bulunuyor. Lokantanın ortasında dev bir alabalık havuzu var. Yiyeceğiniz balığı bu havuzdan seçebiliyorsunuz. Burada alabalıktan ızgara, tava ve güveç yapılıyor. Sevim Çakır’ın 20 yıldır işletmeciliğini yaptığı Pınar Alabalık’ta ızgara, güveç ve tava 8 YTL. Et ve balık karışık mönü isterseniz 12 YTL ödüyorsunuz. Mekanın kaymaklı kabak tatlısı meşhur, 5 YTL. Tel: (224) 586 53 32.
HALİL’İN YERİİşin sırrı pişirme yönteminde
Muğla Akyaka’daki Kadın Azmağı üzerinde 42 yıldır hizmet veren Halil’in Yeri Restoran, deniz ürünleri ve özellikle de alabalığıyla ünlü. Yerli-yabancı devlet adamlarını, dünyaca ünlü sanatçıları ağırlamış bir yer. Yaklaşık 1700 metre yükseklikteki doğal kaynak sularında üretilen alabalıklar servis ediliyor. Sahibi Ali Şahin "İşin sırrı pişirmekte. Balığın suyu çektirilmeden orta ateşte pişirilmeli" diyor. Alabalığı her türlü pişiriyorlar ama tavasını tavsiye ediyorlar. Yanında sadece roka, soğan ve limon sunuluyor. Tel: (252) 243 51 73
ŞEHZADE RESTORANKırmızı beneklinin mekánı
Beş yıl önce Rize sahilinde, denize sıfır bir alanda Şeref Yılmaz tarafından açılan Şehzade Restoran, yazlık ve kışlık iki ayrı mekánında 300 kişiye hizmet veriyor. Jüri üyelerimizden Necdet Kaygın’ın da söylediği gibi burada en çok kırmızı benekli alabalık yeniyor. Her gün derelerden yakalanan kırmızı benekli alabalıklar, tereyağında 10 dakika kızartılarak servis ediliyor. Bunun dışında diğer balık çeşitleri, mıhlama, Rize sarması ve hamsikoli gibi yöresel yemekler de var. Tel: (464) 214 61 60
ALİ DAYI’NIN YERİ24 saat açık
Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Sürgü kasabasında 1979 yılında Ali Çiçek tarafından açıldı. Ali Dayı’nın Yeri Canlı Alabalık Lokantası, bölgenin en çok tercih edilen mekanı. Doğu Anadolu’yu, Akdeniz’e bağlayan yolda 24 saat hizmet veriyor. Kendi ürettikleri alabalıkları servis ediyorlar. Balık; kiremit tavada kaşarlı ya da ızgarada pişiriliyor. Son zamanlarda mönüsünü genişleten Çiçek, müşterilerine balık köfte ve kuşbaşı balık da sunuyor. Tel: (422) 521 61 97
SAPANCA GÖLEVİGöl üzerinde keyif
Gölevi’nde, balığınızı göl üzerindeki iskelede yiyebiliyorsunuz. Eski adı Dedeman Gölevi olan mekán, tesisi Grup A Turizm devralınca Sapanca Gölevi oldu. Yaz aylarında göl kenarındaki söğütlerin gölgesinde çimlere uzanıp, dinlenebileceğiniz bir alana da sahip. Yemekten sonra buradan ayrılmak istemezseniz, kardeş tesis Lake House Talia Hotel’de konaklama imkánı var. Tel: (264) 592 00 70
SÖĞÜTÖNÜ ALABALIKÇocuklara oyun parkı
İşletme sahiplerinden Hicri Aytüre, 1995’te Eskişehir-Bursa karayoluna 100 metre mesafedeki 5 bin 500 metrekarelik çorak tarlayı, içerisinde altı tane alabalık havuzu, lokanta ve düğün salonunun bulunduğu modern tesislere dönüştürdü. Tavada alabalık, fırında sade alabalık, fırında kaşarlı alabalık ve fırında mantarlı-kaşarlı alabalık çeşitleri servis ediliyor. Kapalı bölümün yanı sıra bahçede bulunan 10 kameriyede yaz-kış müşterilere hizmet sunuluyor. Çocuklar için oyun parkları da var. Tel: (222) 313 03 04
DEĞİRMENDE ALABALIKEskiden değirmendi
Denizli Merkez’e bağlı Kayhan Beldesi’nde bulunan Değirmende Alabalık Restoran, 1982 yılında eski değirmenin alabalık üretim çiftliğine dönüştürülmesinin ardından açıldı. 20 bin metrekarede iki bin kişilik otantik bahçe, 450 kişilik kapalı salon ve 500 kişilik nilüfer salonu bulunuyor. Restoran, alabalıkları kendi çiftliğinde üretiyor. En çok tercih edilenler kiremitte, ızgara ve kaşarlı alabalık. Kaşarlı alabalık 7 YTL, keremitte ve ızgara alabalık ise 6 YTL’den satılıyor. Tel: (258) 213 25 33
AKOLUKSertifikalı restoran
Seyhan’daki mekánın sahibi Halil İbrahim Yavuz. Üretim çiftliği Kozan’ın Karabucak Köyü’nde. Restoranda alabalık, kılçıkları ayıklanmış sacda fileto olarak servis ediliyor. HACCP / ISO 22000 Gıda Güvenliği Sertifikası’na sahip. Alabalıkların ağırlığı yaklaşık 235 gram. Izgara alabalık, kaşarlı alabalık beraberinde mevsim salatayla ve ekmek arası olarak üç farklı şekilde müşterilere sunuluyor. Mekan 250 kişilik. Tel: (322) 359 54 76