Akut için harem Suare galası

Güncelleme Tarihi:

Akut için harem Suare galası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Aylardır hakkında konuşulan ve Ferzan Özpetek'in Türk, İtalyan ve Fransız oyuncuların biraraya getirdiği filmi vizyonda...

Yönetmen Ferzan Özpetek'in merakla beklenen filmi ‘‘Harem Suare’’nin galası önceki gece Emek Sineması'nda gerçekleşti. Deprem sebebiyle kokteyl yapılamazken gecenin davetiyeleri de geliri AKUT'a verilmek üzere parayla satıldı. Filmin yabancı oyuncuları gelmedi ama Haluk Bilginer hariç tüm yerli oyuncularımız galada hazır ve nazırdı. İşte beş soruda Harem Suare Galası'nın öncesi, sonrası ve geleceği...

GALA ORGANİZASYON NASIL YAPILDI?

Son zamanlarda hakkında en çok haber çıkan, oyuncularıyla döne dolaşa röportaj yapılan film ‘‘Harem Suare’’ nihayet Türkiye'de vizyona giriyor. Önce deprem yüzünden galası olsun mu olmasın mı diye düşünülmüş. Sonra filmin halkla ilişkilerini yapan Şeyda Taluk, galanın AKUT yararına olmasını önerince içlerine sinmiş ve galayı yapmaya karar vermişler. Davetiyeleri 7,5 milyon liradan satışa çıkarmışlar. Teklif ettikleri birçok kuruluş, holding hemen 40'ar, 50'şer davetiye almışlar. Keza galaya gelmeyecek olan bir çok yönetmen, yapımcı da satın almış. Gelin görün ki pek medyatik ve zengin bazı oyuncularımıza ‘‘satın alır mısınız’’ denince ‘‘ay davetiye gönderilmiyor mu’’ demişler ve de ilgilenmemişler. Neyse ki memleket onlardan oluşmuyor. Sonuçta 500'e yakın davetiyenin hepsi satılmış ve üç milyarı aşkın bir gelir elde edilmiş.

FİLMİN İÇERİĞİ NEDİR?

Filmin konusu kısaca bu yüzyılın başında Osmanlı hareminde Sultan II. Abdülhamit'in bir gözdesiyle, bir haremağası arasında yaşanan aşk ve imparatorluk çökünce harem kadınlarının başına gelenler. Filmde 35 oyuncu ve bin figüran rol aldı. Filmin çekimleri için 800 yeni kostüm dikildi, 600 kostüm İtalya ve İngiltere'den kiralandı. İtalya'da özel olarak tasarlanan 160 civarında imitasyon takı kullanıldı. Aslı gibi olması için yabancı oyuncular bilmedikleri halde Türkçe konuştu. Ancak bazen o kadar aksanlı konuşuyorlardı ki ne dedikleri katiyen anlaşılmıyordu.

FİLMİN OYUNCULARI NEREDE?

Filmin başrol oyuncuları Marie Gillian ve Alex Descas galaya katılmadı. Akla hemen deprem korkusu geldi ama neden bu değilmiş. Filmin dünya prömiyeri daha önce Fransa ve İtalya'da yapıldığı için gelmemiş oyuncular. Bu arada daha önce ‘‘Kahraman Babam’’ filminde Gerard Depardieu'nün kızı rölünde izlediğimiz Marie Gillian bundan sonra Lancome kızı olacakmış. Kozmetikçiler, filmden sonra karar vermişler. Hatta İstanbul galasında da yer almak istemiş Lancome ama film yapımcıları pek sıcak bakmamış fikre. Bu arada Sultan Abdülhamit rolünde izlediğimiz Haluk Bilginer niye yoktu galada öğrenemedik. Yoğun oyun provaları varmış denilene göre. Ayrıca genel olarak galaları sevmezmiş. Ancak diğer oyunculardan Ayla Algan, Nilüfer Açıkalın, Selda Özer ve Serra Yılmaz ordaydılar.

ÖZPETEK KAÇ RÖPORTAJ YAPTI?

Sinema bir ara o kadar sıcak oldu ki hep beraber bayılacağız diye bekledik. En az kırk tane röportaj yapan yönetmen Ferzan Özpetek, sıcaktan ve mahçubiyetinden gecenin en çok terleyen adamı oldu. Yıllardır antrakt vermeye alışmış olan makinist gala gösterimi olduğunu unutup yine ara vermeye kalktı. Ne oluyor şeklinde sesler yükselirken bir iki saniye sonra ışıkları kapatıp devam etti. Böylelikle dünyanın en kısa antraktını da yaşamış olduk.

ELMANIN ANLAMI NEDİR?

Filmde ‘‘Gökten üç elma düşer, biri anlatana, biri dinleyene, biri de yaşayanlara’’ teması kullanıldığı için filmin gösterimi sonunda konuklara elma dağıtıldı.

Yeni Star Pelin

Kendini gala ve starlık atmosferine en çok kaptıran Büyükelçi İnal Batu'nun kızı Pelin Batu olmuş. Filmde harem kadınlarından Cariye Nevres'i canlandıran Pelin Batu geceye saten ve şifondan, askısız, yere kadar inen, 1930'ları hatırlatan son derece şık ama tamamen siyah bir elbise ile katıldı. Kollarında devekuşu tüyleri bile eksik değildi. Yüzündeki masum ifade olmasa Pamuk Prenses’in üvey annesi gelmiş diyebilirdim. Zaten gala şaşasına uyan bir tek Pelin Batu vardı. Diğer oyuncular oldukça sade giyinmişlerdi. Babasının kolunda galaya gelen ve tarih bölümünde okuduğunu öğrendiğimiz Pelin Batu anında bütün televizyoncuların ilgi odağı oldu.

Zeynep Tunuslu yine hippi döneminden fırlamış gibiydi. Yerlere kadar inen dev süet ceketi Emek Sineması’nın yerlerini pek güzel temizledi. Saçlar her zamanki gibi tiftik modeldi. Süratle geldi ve yine süratle çıktı. Eski oyuncu yeni bar sahibi Aslı Altan turuncu şort ve turuncu postacı çantasıyla ‘‘aykırı şıklıkta’’ Zeynep Tunuslu ile yarışıyordu.

Filmde kötü kalpli cariyeyi canlandıran Nilüfer Açıkalın,

sade ama parlak bir kıyafetle katıldı galaya. O Ferzan Özpetek'le muhtelif tv kameralarına konuşurken, erkek arkadaşı yönetmen Orhan Oğuz, Korhan Abay'la bir kenarda laflıyordu.

AKUT rol çaldı

Gala onların yararına yapıldığı için AKUT biraz gecede rol çaldı denilebilir. Başta Nasuh Mahruki olmak üzere neredeyse 20-30 kişilik bir ekiple oradaydılar. Gazetecilerin de genç kızların da ilgi odağıydılar. Bugünlerde, özellikle bekar olan AKUT'çular muhtemelen en parlak günlerini yaşıyordur.

Film gösterimi öncesinde AKUT'çular Ferzan Özpetek'e teşekkür etti. Hatta konuşmanın sonunda hep beraber sahneye bile çıktılar. Alkışlar malkışlar derken birisi Ferzan Özpetek'i de sahneye davet etmeyi akıl etti. Ama o çoktan balkondaki yerini almıştı. Çağrılınca ne yapacağını bir an şaşırdı. Sonra aşağıya inip sahneye çıkmak çok uzun sürer diye düşünüp, balkondan el sallamakla yetindi. Sahneye çıkmaktan çok daha havalı oldu.

Bu arada AKUT'çular moral kazanması için geceye Avcılar'da enkaz altından çıkardıkları bir depremzedeyi de getirdiler. Kırık bacağına rağmen geceye katılan Elif bir anda oyuncular kadar popüler oldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!