“AKP dönemi zengini değilim”

Güncelleme Tarihi:

“AKP dönemi zengini değilim”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 14:34

Kazım Türker birçok ünlü ismi geride bırakarak, 9.6 milyon YTL ile bu yıl Ankara vergi rekortmeni oldu. Bu çıkış, Türker için “AKP döneminin zengini” yakıştırmalarına yol açtı.

Haberin Devamı

Fakat Kazım Türker bunu reddediyor. İnşaat ve altyapı müteahhidi olarak, 1973 yılından bu yana iş yaptığını ve bugün para kazanmasının normal olduğunu söyleyen Türker, “Benim en çok çevremin olduğu dönemler; DYP ve ANAP iktidarlarıdır” diyor.

Kazım Türker'in Ekonomist Dergisinde yer alan röportajını aşağıda okuyabilirsiniz..

Türkiye kamuoyu, Kazım Türker adını 2007 yılı Ankara Gelir Vergisi rekortmeni olarak duydu. Dünyanın en zengini listesinde de yer alan Rahmi Koç’u dahi geride bırakan Türker, 9.6 milyon YTL vergi ödeyecek. AKP iktidarı ile birlikte ‘yıldızı parlayan’ işadamları arasında sayılması karşısında Türker, “19 yaşında ticarete başladım ve şimdi yaşım 54. Para kazanmam gayet doğal” diyor.

İki çimento fabrikasını satarak kazandığı parayı, yeni yatırımları için özkaynak olarak kullanacak olan Türkerler, yıllık cirosu 500 milyon dolar olan bir grup. Köprü ve otoyoldan enerjiye kadar tüm özelleştirme ihaleleriyle ilgilendiklerini söyleyen Kazım Türker, “Ancak siyasi riskler, özelleştirme iştahımızı azalttı” diyor. İzmir Gaz ile Türkiye’nin en büyük doğalgaz satıcısı olma yolunda ilerleyen, Başkent’in yeni rekortmeni Kazım Türker ile öyküsünü, yeni dönem stratejilerini ve yabancı ortak arayışlarını konuştuk…

Haberin Devamı

Ekonomist: ‘Her iktidar kendi zenginini yaratır’ tezinin, sizin için de geçerli olduğu söyleniyor. Yıldızınızın parlamasının 2003’e denk gelmesi bir tesadüf mü?

Kazım Türker: Bir şeyi atlamayalım lütfen; ben 1973’ten beri ticaret yapıyorum, yani 35 yıldır. Herkesin bir geçmişi var, heralde benim de para kazanmam kadar doğal bir şey olamaz. Ben yapı olarak, risk alan bir patronum. Urfa Çimanto’yu alacak kadar öz kaynağım vardı ama sürpriz bir şekilde Samsun Ladik de bize kaldı. Ama bunun altından da kalktık. İkincisi benim en çok çevremin olduğu dönemler; DYP ve ANAP iktidarlarıdır.

İşinizin temeli hangi sektöre dayanıyor?

Rekortmen neler yapıyor?
Tekstil:
Selen Giyim, tekstil üretimi yapıyor. Aylık 10 bin parça üretim kapasitesine sahip şirketin ürünleri yurtiçinde 50 ilde satılırken, Rusya ve BAE’ye ihracat yapıyor.
Saten Giyim ise aylık 6 bin parça üretim kapasitesiyle bayan dış giyim üretimi yapıyor.
Ankara Giyim Sanayi şirketi bünyesinde ise Türkerler Mağazası ve 5 tane Ramsey Mağazası bulunuyor.
Petrol: 2003’te kurulan Petsel Petrol şirketi, petrol ve petrol ürünleri başta olmak üzere enerji piyasasında hizmet veriyor. Irak’ta petrol sahası işletmek üzere çalışmalar yapıyor.
Teknoloji: TG Teknoloji firmalara uygun sistem seçimi konusunda danışmanlık yapıyor ve dış kaynak kullanım hizmeti veriyor.

Bunlar dışında Türkerler, İzmir Doğalgaz şebekesinin yatırımı, dağıtımı ve işletmesi işini üstlenmiş bulunuyor. Şirketin, HES, Rüzgar ve Termik santral yapım ve işletilmesiyle ilgili lisans başvuruları bulunuyor.
Derince Limanı’nın 36 yıllığına işletilmesi ihalesini 195 milyon 250 bin dolarlık teklifiyle kazandı.
Şirket ayrıca 500 milyon dolarlık taahhüt işi üstlenmiş bulunuyor. Ankara ve İstanbul’da lüks konut projesi yapmak üzere arayışları devam ediyor.

Türker: Biz 150 yıldır Ankaralı’yız. Hem konfeksiyon imalatı, hem perakende mağazaları, hem de konut yapan bir şirketiz. Güvenilir bir şirketin çevresinin çok geniş olması kadar doğal bir şey yoktur. Benim çevrem 30 yıl önceki çevrem. O zamanın kaymakamı, vali, bakan ya da müsteşar olmuş. Bizim dostluklarımız uzun vadeli, yanlış yapmayan bir tarzım var. Sadece para kazanmadım itibar da kazandım. Devletle iş yapmaya 2003’te değil, 1993’te başladım. Kaldı ki hep özelleştirme ihalelerinde göze göründüm ki; bunlar da kamuoyu önünde yapılan, rekabete açık ihaleler.

Haberin Devamı

Başbakan’ın yakın arkadaşı Remzi Gür’e ait olan Ramsey’in satışını yapıyorsunuz?
Türker: Tekstilde, imalat ve perakendede varız. Ankara’da beş tane Ramsey mağazası ile bir de Türkerler mağazamız var. Selen ve Saten giyim imalat şirketimiz; biri iç, biri dış piyasaya çalışıyor. Ramsey ile 20 yıllık dostluğumuz var. Remzi Gür ile akrabalığımız yok, sadece arkadaşım, dostum, büyüğüm. 20 yıldır tanışır ve ticaret yaparız. Ramsey piyasada tanınmazken biz ürünlerini satıyorduk ve dostuyduk.

Şu anda hangi işleri yapıyorsunuz?
Türker: Elimizde 500 milyon dolarlık taahhüt işi var. Ayrıca kendi geliştirdiğimiz gayrimenkul işleri var. Ankara Oran’da yapımına henüz başlamadığımız 800 konutluk bir proje var. İstanbul’da da Maslak, Çekmeköy, Etiler gibi yerlerde gerçekleştirmek üzere proje arayışımız var.

Haberin Devamı

Son dönemde enerji sektörüne hızlı giren şirketlerden birisiniz?
Türker: Toplam 288 mw’lık, 350 milyon dolar yatırım gerektiren, yedi HES projemiz var. Bunlar bittiğinde yıllık 1 milyar kwh elektrik üretmiş olacağız. Rüzgar santralı yatırımı için en fazla başvurusu olan grubuz. 22 şirket, 67 projeyle toplam 9 bin mw’lık rüzgar santralı başvurumuz var. Sinop’tan başlıyor, İskenderun’da bitiyor. Ağırlıklı olarak Çanakkale, Afyon, İzmir, Balıkesir civarında projelerimiz var. Bizim özelliğimiz şu; iyi bir ekiple yaklaşık üç yıl ciddi bir çalışma yürüttük. Doğru işler yaptığımız ortaya çıktı, koordinatlar açıklandığında gördük ki; en fazla lisans alabilecek şirket bizimki. EPDK, TEİAŞ ile görüşmelerimiz sürüyor. 9 bin mw’lık başvurumuzun 6 bin 500 mw’ı diğer başvurularla çakışmıyor. Offshore rüzgar (denize kurulan) santralıyla ilgili Türkiye’deki ilk ve tek proje bizimki. Bin 500 mw’lık bu projemizle ilgili başvurumuz kabul edilirse, Çanakkale Saros’ta santral kuracağız.

Haberin Devamı

Petrol şirketinizle yurt dışında, örneğin Kuzey Irak’ta petrol sahası almayı düşünüyor musunuz?
Türker: Çalışmalarımız var. Ama henüz olgunlaşmadı.

Bu kadar enerji yatırımının altından nasıl kallkacaksınız?

/images/100/0x0/55ea6f7ef018fbb8f87fc1a0
Türker: Tüm enerji yatırımlarımızı bir paket haline getirip, hisselerimizin bir  bölümünü satmak suretiyle yabancı bir ortakla evlilik yapacağız. Elde edeceğimiz geliri, özkaynak olarak kullanacağız. Çok sayıda ülkeden ortaklık teklifleri alıyoruz. Ama biz Körfez ülkelerinden, Çin’den veya Hindistan’dan ortak almayı tercih ediyoruz. Çünkü para da, yatırım iştihı da bu bölgelerde var.

Çimentodan niye çıktınız?
Türker: Türkiye genelinde, özellikle de Güneydoğu’da çok büyük kapasite artışları oldu. Bu bölgenin tamamının sattığı çimento 8 milyon tondu, ama Sanko’nun yeni fabrikası tek başına 4 milyon ton kapasiteli. Onun yanında Kipaş’ın 2.5 milyon ton kapasiteli yatırımı devreye girecek. Diğer fabrikalar da kapasite artırınca, 8 milyon tona, 8 milyon ton daha ilave edildi. Kaldı ki tek bölgede iki fabrikayla bu sektörde kalınmaz. Biz bundan sonra özellikle enerji ve ulaştırmada söz sahibi olmak istiyoruz. Geçen yıl temmuzda Derince Limanı ihalesini kazandık. Rekabet Kurumu onayladı. Danıştay’ın görüşünü bekliyoruz.

Haberin Devamı

Bu limanı aldığınızda, nasıl bir yatırım yapacaksınız?
Türker: Projelerini hazırladık, 150 milyon dolar yatırım yapacağız. Türkiye sanayisinin yüzde 40’ının bulunduğu bu bölgede konteyner işletmeciliği yok. Biz, yıllık kapasitesi 600 bin konteyner olan uluslararası standartlarda bir liman haline getireceğiz.

Yatırım yapmak istediğiniz yeni sektörler var mı?
Türker: Tüm özelleştirmelere hevesliyiz, ama şu anda siyasi bunalımdan dolayı, açıkçası biraz iştahımız azaldı. Yoksa elektrik dağıtım, otoyol ve köprü özelleştirmeleriyle ilgileniyoruz. Örneğin Sivas-Ankara demiryolu ihalesine hazırlanıyoruz.

Bu kadar çok sayıda ihaleye giriyorsunuz, peki parayı nereden buluyorsunuz?
Türker: Çimentoları sattık. Artı, yıllık ciromuz 500 milyon dolar. Kaldı ki doğru projelere doğru şekilde girdiğinizde hem yurt içinden hem de yurt dışından finansman ya da ortak bulmak zor olmuyor. Tüm dünyada liman ve enerji projelerine finansman ve ekipman, ortak bulmak çok kolay. Türkiye bu konuda tam bir ilgi odağı. Bizimle hem işletmeci, hem de ortak olmak isteyen onlarca şirket var. Kaldı ki bundan sonraki liman ihalelerine Kolin İnşaat ile birlikte teklif vereceğiz.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!