Akdeniz Üniversitesi'nde dünyanın ilk rahim nakli yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Üniversitesinde dünyanın ilk rahim nakli yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2011 10:52

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bu sabaha karşı dünyanın ilk rahim nakli gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde dün gece saat 22.00’de ismi açıklanmayan kadavradan alınan rahim, gece saat 03.00’te başlayan ve 7 saat süren operasyon sonunda Anamurlu 20 yaşındaki Derya S.’ye nakledildi. Operasyonu Türkiye’de ilk, dünyada 16’ncı çift kol nakli ameliyatını da yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan gerçekleştirdi. Derya S. bebeğini dünyaya getirdikten sonra, nakledilen rahim alınacak.

Doğuştan rahmi olmayan Derya S. için uygun verici dün akşam saatlerinde bulundu. Organ, başka bir ilden Antalya’ya getirildi. Yaklaşık 3 yıldır üniversitede tedavi gören ve iki yıl önce Mersin’in Anamur İlçesi’nde oto tamircisi olarak çalışan 28 yaşındaki Mustafa S. ile evlenen Derya S., AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde geceyarısı ameliyata alındı. AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ameliyat ekibinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Münire Erman Akar, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Erdoğan, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Necmiye Hadimioğlu yer aldı.

Haberin Devamı

AMELİYAT 7 SAAT SÜRDÜ

Gece saat 03.00’te başlayan ve 7 saat süren başarılı ameliyatı gerçekleştiren ekip ile birlikte basın toplantısı düzenleyen AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, birinci olmanın, ilk olmanın her zaman önemli olduğunu belirtti. Rektör Kurtcephe, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin esas hazırlığının, kimsenin yapmadığı bir operasyonu yapmak üzerine olduğunu söyledi.

ANNELİK ÖZLEMİNİ GİDERDİK

Kadınların en büyük hayalinin annelik olduğunu belirten, kadınların yaradılışında anne olma duygusunun egemen olduğunu kaydeden Rektör Kurtcephe, "Anne olmak için herşeylerini feda edebilirler. İşte biz de anne olamayan, doğuştan rahmi bulunmayan insanların büyük özlemini giderelim diyerek yola çıktık. Akdeniz Üniversitesi olarak rahim naklini gerçekleştirmek suretiyle dünyada bir çığır açalım düşüncesiyle yola çıktık" diye konuştu. Bu yolun sonunda bir vericinin fedakarane davranışıyla Akdeniz Üniversitesi’nin bir ilke imza atarak rahim naklini gerçekleştirdiğini kaydeden Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, "Bu ilk başarıya ulaşır ve bebeklerini burada birlikte severiz. İnşallah nice çocuk sahibi olamayan insanlar da bahtiyarlığın en güzeline erişir" dedi.

BEBEK DOĞDUKTAN SONRA RAHİM ÇIKARILACAK

Aynı zamanda Türkiye’deki ilk çift kol naklini gerçekleştiren hekim olan Doç.Dr. Ömer Özkan ise "AÜ ustalık dönemini yaşıyor" dedi. Dünyada, aralarında AÜ’nün de bulunduğu 4 merkezin rahim nakli konusunda çalışması bulunduğunu kaydeden Doç.Dr. Özkan, naklin başarılı olarak addedilmesi için bir sürece ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Özellikle nakli seyreden ilk 10 günün çok önemli olduğunu belirten Doç.Dr. Özkan, "Anneye babaya bir çocuğu teslim etmemiz gerekiyor. Ancak o zaman ’başarılı olduk’ diyebileceğiz" dedi.

Rahim nakli yapılan Derya S.’nin doğal döllenme ile hamile kalmasını istemediklerini belirten Doç.Dr. Ömer Özkan, çocuk olduktan sonra rahimi çıkartıp ilaç tedavisini keseceklerini söyledi. Derya S.’nin üç yıllık hastaları olduğunu, doğuştan rahmi olmayan ya da kanama yoluyla rahmini kaybetmiş 45 hastaları olduğunu belirten Doç.Dr. Özkan, şunları söyledi:

6 AY SONRA TÜP BEBEK

"Artık bir süreç başladı. Tüm merkezlerin önerdiği ve uygun görülen yöntemle kadavradan yapılan ilk nakil. Teknik olarak hata beklemiyoruz. 10 günlük süreç çok önemli. Beklediğimiz çocuğun embriyoları hazırlandı, donduruldu. İlaç dozları böbrek nakli dozuna indiğinde, 6 ay sonra tüp bebek yöntemiyle bu sonuca ulaşmayı bekliyoruz. İlaç tedavisine maruz kalmamış bir embriyo hazırlanmış durumda. Bu en büyük avantajımız."

5 BİNDE 1 GÖRÜLEN HASTALIK

Doç.Dr. Ömer Özkan, rahim nakli için hangi tip hastaların uygun olduğuna, kimlerini ümitlenmesi gerektiğine ilişkin soruya ise "Hiç kimse ümitlenmesin. Doğuştan rahmi olmamak 5 binde 1 görülen bir durum. Antalya’da doğuştan rahmi olmadığı belirlenen 200 kişi var. Bu hastalar için çok önemli bir yöntem. Ayrıca doğumda başka nedenlerle rahmini kaybeden başka hastalar var, onlar için de faydalı olacaktır" yanıtını verdi.

DAHA ZOR BİR SÜREÇ

AÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Münire Erman Akar, rahim naklinin ardından aslında herşeyin yeni başladığını söyledi. Bundan sonraki kısmın da en az nakil kadar zor olduğunu belirten Doç.Dr. Akar. "Hedefimiz ailenin çocuk sahibi olması. Altyapıyı hazırladık. Gebelik riskli olacak. Üstesinden gelmeye çalışacağız" dedi.

BABA OLMA İHTİMALİ

Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında rahim nakli yapılan Derya S.’in iki yıllık eşi Mustafa S., "Bize mutluluğu yaşatacaklar inşallah. Bir şey diyemiyorum. Çok mutluyum. Dilim tutuluyor. O duyguyu inşallah tadacağız" dedi. Derya S.’nin refakatçisi, kız kardeşi Dilek Gölge ise, "Hem heyecan hem umut var. Bir bebek sahibi oluruz" sözleriyle duygularını dile getirdi.

TÜRKİYE’DE İLK ÇİFT KOL NAKLİ DE YAPILMIŞTI

Muğla’nın Milas İlçesi’nde motosikletiyle geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel’in iki kolu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen operasyonla 26 Eylül 2010 günü, Aydın’da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran 28 yaşındaki Cihan Topal’a nakledilmişti.

Haberin Devamı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDE ERKEK OLDU, PENİS PROTEZİ TAKTIRDI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!