Kenan TÜRKSEVEN (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2008 00:00
Küresel ısınmaya bağlı olarak Karadeniz’in deniz suyu sıcaklığının yükselmesi, deniz doğasında tehlike sinyalleri vermeye başladı. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Levent Bat ve Doç. Dr. Murat Sezgin’in 20 yıldır süren araştırmaları, önümüzdeki yıllarda Karadeniz’de ciddi değişimlerin olacağını ortaya çıkardı.
Prof. Dr. Bat, Akdeniz’de sıkça görülen karides, sünger gibi omurgasız canlılara, son yıllarda su sıcaklığındaki artış nedeniyle artık Karadeniz’de de rastlanmaya başladığına dikkat çekti. "Karadeniz’in deniz suyu sıcaklığı ortalama 1 derece arttı. 2100’de 4 dereceye kadar artmasını tahmin ediyoruz. Bu da Karadeniz’deki canlı türlerinde ciddi bir değişime neden olacak" dedi.
Prof. Dr. Bat’ın verdiği bilgiye göre, deniz suyu sıcaklığındaki artış, yağış oranlarını da etkileyecek. Denize besleyici maddeler dengesiz bir şekilde girecek. Bunun sonucunda planktonlar aşırı üreyip, dipte hidrojen sülfür artışına neden olacak. Bu da Karadeniz’deki canlı türlerinin yaşam alanlarını sınırlayacak. Birçok balığın üreme, beslenme ve göç yollarında değişim oluşması bekleniyor. Örneğin hamsilerin kuzeye yaptıkları göç azalacak, yumurtlama alanları değişecek ve nesilleri tehlikeye girebilecek.
Prof. Dr. Levent Bat, Akdeniz faunasının Karadeniz’de etkili olmaya başladığı söyledi. "Karadeniz’de geçmişte görülmeyen sünger,
yengeç, derisidikenliler, deniz solucanları ve karides gibi omurgasız canlı türlerini saptadık. Isınmayla birlikte Akdeniz türlerinin Karadeniz’e yerleşmesi hız kazanacaktır. Bu durumu ekolojik bir tehlike olarak nitelendirmek hiç de abartı olmayacaktır."