Ailesini kanserden kaybetti köy kurdu

Güncelleme Tarihi:

Ailesini kanserden kaybetti köy kurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2011 11:43

Burdur'da iki dedesi ve babasını kanserden kaybeden, annesi de kanserle mücadele eden veteriner hekim Öztürk Sarıca, Burdur Gölü’nün kuzeyindeki Karakent Köyü yakınlarındaki 100 dekar arazide, 1 milyon dolara, sigara ve alkolün yasak olduğu, tamamen organik ürünlerin kullanıldığı minyatür köy kurdu.

Haberin Devamı

KÖYDEKİ TÜM YAPILAR AHŞAP

Burdurlu veteriner 41 yaşındaki Öztürk Sarıca, dedesinin birini akciğer, diğerini ve babasını idrar kesesi kanserinden kaybetti. Annesi de meme ve akciğer kanseriyle 10 yıldır mücadele eden Sarıca, Karakent Köyü yakınlarında kanser ve benzeri hastalıklardan korunmak amacıyla minyatür köy oluşturdu. Tüm yapıları ahşap olan ’Lisinia’ Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi ve Burdur Gölü Kapalı Havzası Doğa Dostu Tarım Örnek Uygulama Alanı’nda tamamen organik sebze meyve üretiliyor, avcılar veya başka nedenlerle yaralanan yaban hayvanları, tedavi edilerek yeniden doğal hayatlarına kazandırılıyor.

Sigara ve alkolün yasak olduğu merkezde bugüne kadar leylek ve şahinden oluşan 31 yaban hayvanı tedavi edilerek doğaya salındı. 7 leylek, 1 angıt ördeği, 17 şahin, 2 baykuş halen tedavi edilmeyi bekliyor. 11 kişinin çalıştığı doğal köyde turunçgiller, kestane, incir, antepfıstığı, fındık, palmiye gibi Türkiye topraklarında yer alan 300 tür ağaç çeşidinden 10 bin fidan dikili.

Psidia’nın yerleşim merkezlerinden Lisinia Antik Kenti’nin bulunduğu alanda oluşturulan merkeze isminin de antik kentten esinlenerek ’Lisinia’ verildiğini belirten Öztürk Sarıca, projenin tamamını öz kaynaklarıyla yaptığını söyledi. Sarıca, projenin barınak kısımlarının da tamamlanması ile manda, kara sığır gibi Türkiye genelindeki tüm ırklarında burada hem koruma, hem üretme, hem de doğal ortamda verimini artırmaya yönelik çalışmalar yürütüleceğini kaydetti.

Sarıca, bu merkezi hayata geçirerek doğal yaşam ortamını insanların görmelerini amaçladığını belirtti. Sarıca, "Burada herkes gelip kimyasal kullanmadan nasıl üretim yapılabildiğini yerinde görebilir. İsteyenler kalıp uygulamalı eğitimlere katılabilir. Burada bulundukları sürede köyde üretilen ürünleri ücretsiz yiyebilir. Burayı ticari bir mekan olarak hayata geçirmedim" dedi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Saatçi de projenin üniversite öğrencilerinin eğitimini geliştirmeleri açısından çok önemli olduğunu belirtti. Prof.Dr. Saatçi, üniversite olarak öğrencileri zaman zaman bu alanda vakit geçirmeye yönelik çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!