Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanlığı’nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla hazırlanan tebliğe göre, aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimlerince verilen sağlık hizmetleriyle birinci basamak özel sağlık kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli karşılanmayacak. Bunların dışındaki sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen sağlık hizmetlerinin bedeli ise Tebliğ hükümlerine uygun olarak ödenecek.
Aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, öncelikle aile hekimine başvurulması, aile hekimince gerek görülmesi durumunda ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına aile hekimince sevk yapılacak.
Aktif çalışanların bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri, kurum hekimliğine veya belediye sınırları ve mücavir alan içerisindeki birinci, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına kurumu tarafından düzenlenen muayene istek formuyla birlikte doğrudan veya sevkli olarak başvurabilecekler. Herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanlar ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tedavileri, istemeleri halinde sevk zincirine tabi olmaksızın kendi sağlık kurumlarında sağlanabilecek.
Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılabilecek veya dışarıdan hizmet alımı yoluyla temin edilebilecek laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemleri de belirlendi. Bu listede yer almayan laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemlerinin bedelleri ödenmeyecek. Asetatlı ve bikarbonatlı hemodiyaliz tedavisi sırasında kullanılması gerekli olan malzeme ve ilaçlardan; aminoasit içerikli ile isodextrin içerikli solüsyonlar günde en fazla 1 defa ve bu solüsyonlar 2 adet standart/biyouyumlu solüsyon gibi kabul edilecek.
Bazı özel hastalıklara ilişkin ilaç kullanımında, üniversite hastaneleriyle eğitim ve araştırma hastanelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon, erişkin ve pediatrik romatoloji ve immünoloji uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenecek ilaç kullanım raporuna dayanılarak, bu uzman hekimlerden biri veya iç hastalıkları uzman hekimi tarafından reçete edilebilecek.
İnterferonlar, kronik hepatit tedavisinde çocuk veya erişkin gastroenteroloji veya enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda yer alması şartıyla, hekimler veya iç hastalıkları uzmanlarınca da reçete edilecek.
Kronik hepatit B’de 6 aydan fazla süredir alt düzeyleri normalin en az 2 katından fazla veya biyopsi ile tanı konmuş, HBV DNA pozitif olan ve kronik hepatit saptanmış kompanse kronik hepatit-B’li hastalara uygulanacak. Tedavi süresi 12 ayı, tedavi dozu haftada 35 milyon üniteyi geçemeyecek. Hepatit-D’de 6 aydan fazla süredir alt düzeyi normalin en az 2 katından fazla veya biyopsiyle tanı konmuş, anti deltası pozitif olan ve kronik hepatit saptanmış kompanse karaciğer hastalığı bulguları olan hastalara uygulanacak.
Sudek atrofisinde standart tedavilere (analjezik, fizyoterapi) rağmen yeterli cevap alınamadığının (6 ay) ve lokal kırığın raporda belirtilmesi halinde sağlık kurulu raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilecek. Rapor süresi 1 yıl olacak.
İLAÇLARA ECZACI İNDİRİMİ UYGULANACAK
Hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da imalatçı ve ithalatçı indirimiyle yüzde 3.5 oranında eczacı indirimi uygulayarak fatura edecekler.
  Â
Sözleşmeli eczane bulunmaması veya sözleşmeli eczane bulunmasına rağmen reçetede yazılı ilacın bu eczanelerden temin edilememesi durumunda, sözleşme yapılmayan herhangi bir eczaneden alınan ilacın bedelinden, hasta katılım payı ve imalatçı ve ithalatçı indirim oranı ile yüzde 4.5 oranında eczacı indirimi düşüldükten sonra, kalan kısım kurum tarafından ilgiliye ödenecek.
  Â
Birinci basamak sağlık kuruluşları hariç Sağlık Bakanlığınca ilan edilen hastalıkların sınıflandırılmasına ait hastalık sınıf adı ile kodu faturalarda bulunacak. Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında yapılabilecek laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemleriyle bunların birim fiyatları da belirlendi. Birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında laboratuvar ve radyolojik görüntüleme işlemleri dışında yapılan diğer işlemler için belirlenen fiyat tarifesi uygulanacak. Özel tıp merkezleri, özel dal merkezleri ile Kızılay tıp merkezlerinde de söz konusu fiyat tarifesi uygulanacak. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında verilen hizmetler ise ücretlendirilmeyecek.
  Â
Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesine Sudek Atrofisi de eklendi.
  Â
Sağlık kurumları tarafından temini zorunlu yatan hastalara reçete edilemeyecek ve faturalarda gösterilecek tıbbi sarf malzemeleri listesinde yer alan "Emici Hidrofiber Küçük" isimli malzemeyle "Emici Hidrofiber Büyük" isimli malzeme listeden çıkarıldı. "Kanama Durdurucu Ajan Spancı" isimli malzemenin fiyatı ise 7.50 YTL, "Kanama Durdurucu Ajan Spreyi (2.5 cc’lik)" isimli malzemenin fiyatı da 195 YTL olarak değiştirildi.
  Â
Vücut Organ Protez ve Ortezleri Listesine "Antiembolizm Basınç Çorabı" 10 YTL birim fiyatla, "Antiembolizm Basınç Manşonu" isimli malzeme 45 YTL birim fiyatla eklendi.
  Â
DÄ°Åž TEDAVÄ°SÄ°
Diş Tedavileri Fiyat Tarifesinde yer alan "(tam çene)" ibaresi "(yarım çene)" şeklinde değiştirildi.
  Â
Geri ödeme kurumu sağlık hizmeti sunucularından önceden belirlenmiş paket fiyatların düşmesine neden olacak taleplerde bulunamayacak ve paket içeriğiyle ilgili değerlendirme yapamayacak. Paket haricinde yapılan işlemlerin ve raporların ödemeye uygunluğunu değerlendirme yetkisi ödeme yapacak kuruma ait olacak. Ödemeden kesinti yapılacak olması durumunda, gerektiğinde eksik belgeler bir kez istenerek fatura yeniden değerlendirilebilecek. Belgelerin tamamlanamadığı durumlarda ödemeden kesinti yapılacak.
  Â
Tanıya dayalı fiyatlara; operasyon öncesi anestezi hazırlık muayenesi ve rutin tetkikler, operasyon ve girişimler, poliklinik, anestezi ilaçları, ilaç, kan komponentleri, sarf malzemesi, anestezi ücreti, ameliyat sonrası laboratuvar ve radyoloji tetkikleri, refakatçi ücreti gibi işlemler dahil olacak. Ancak, bu fiyatlar, her paket fiyat için ayrı ayrı belirtilen istisnaları kapsamayacak. Bu istisnalar, faturada ayrıca gösterilerek faturalandırılacak. Ameliyat öncesi teşhise yönelik olarak yapılan laboratuvar ve görüntüleme işlemleri ayrıca faturalandırılacak.