Aile dramı ile gündeme gelen Mado 26 milyon YTL’ye dayandı

Güncelleme Tarihi:

Aile dramı ile gündeme gelen Mado 26 milyon YTL’ye dayandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2007 00:00

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kambur’un yeğeni Mustafa Or’un intiharıyla gündeme gelen Kahramanmaraşlı dondurma üreticisi Mado, 11 ülkede 200’e yakın şubeye ulaştı, yıllık ciroda ise 26 milyon YTL’ye dayandı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’taki SEK’i alıp işleri büyüten Mehmet Kambur, "Elime geçen her şeyi dondurma yaparım" diyor.

ONUNCU kattan atlayarak intihar eden 16 yaşındaki Mustafa Or’un ölüm haberiyle sarsılan Kahramanmaraşlı dondurma üreticisi Mado, bugün 11 ülkede 200’e yakın şubeye ulaştı. Üretiminin yüzde 10’unu ihraç eden Mado’nun 2006 yılı cirosu ise 21.9 milyon YTL olarak gerçekleşti. Kurumlar Vergisi’nde Kahramanmaraş’ta üçüncü sırada yer alan Mado’nun ödediği vergi ise 420 bin 350 YTL. Yılda 2 bin 300 tona yakın dondurma üreten Mado’nun süt tüketimi ise 2 bin 600 tonun üzerinde.

Kahramanmaraşlı Kambur Ailesi’nin babadan kalma dondurmacılık işini 18 yıl önce markalaştırmasıyla ortaya çıkan Maraş Dondurmaları’nın (Mado) bugün Dubai, Kuveyt, Bayreyn, Suudi Arabistan, Umman, Kıbrıs, İngiltere, Romanya, Güney Kore. Almanya ve Avustraly³yük oğlu olan Mehmet Kambur, bugün şirketin Yönetim Kurulu Başkanı, kardeşleri Atilla Kambur ve Erdal Kambur da şirketin yönetiminde yer alıyor.

MEHMET KAMBUR AİLENİN EN BÜYÜĞÜ: Her yıl Kahramanmaraş’ın vergi rekortmenleri arasına giren Mehmet Kambur, dört kuşak dondurmacı bir aileden geliyor. Maraşlı Kambur Ailesi’nin en büyük oğlu olan Mehmet Kambur, liseden sonra maddi nedenlerden dolayı eğitimine devam edememiş. Kahramanmaraş’ta babadan kalma Yaşar Pastanesi’nin başına geçmiş. Halen Maraş’taki Mado, Mardo ve Yaşar Pastanesi’ni kardeşleri Atilla ve Erdal ile birlikte işletiyor. İntihar eden Mustafa Or ise kızkardeşleri Necla Gül Or ile İsmet Or’un oğlu. İsmet Or, Ülker’in sahibi olduğu Cafe Crown zincirinin bazı mağazalarının işletmecisi. Aynı zamanda Mado bayisi ve GİMM cafelerinin de sahibi.

MADO 90’DA KURULDU: Mado’nun kuruluşu ise 1990’lara dayanıyor. Mehmet Kambur, Maraş’ta pastane işletirken özelleştirmeden satın aldığı Maraş SEK’i 10 milyon dolarlık yatırımla modernize ederek Mado dondurmalarını üretmeye başlıyor. "Türkiye’nin her ilinde ve dünyanın her ülkesinde bir Mado açmayı" hayal eden Mehmet Kambur’un bütün hayatı dondurmayla içiçe geçiyor. "Elime geçen herşeyi dondurma yaparım" diyen Mehmet Kambur, konuşmalarında sık sık, "Biz dondurmanın içinde doğduk. Dedem ekmek arası dondurma yapar yerdi. Ben elime geçen her şeyi dondurma yapmazsam rahat edemem" diyerek, değişik dondurmalar üretmeye devam edeceği mesajını veriyor. Mado, farklılık yaratmak ve ürün portföyünü geliştirmek için her yıl Ar-Ge’ye yılda 2 milyon dolarlık yatırım yapıyor.

Kişi başına 1.3 litre dondurma tüketiyoruz

Haberin Devamı

2002 yılından bu yana iki kat büyüyen pazarda, 1991 yılında 300 gram olan kişi başı yıllık dondurma tüketimi, bugün 1.3 litreyi buluyor.

Ancak, Türk dondurma pazarı Amerika ve Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında, hálá düşük seviyelerde kalıyor.

Kişi başına düşen dondurma tüketimi, Amerika’da yılda 25 litreyi, İsveç’te 14 litreyi, Almanya’da ise 7 litreyi buluyor.

Dondurma satışlarının yüzde 98’ini yaz sezonunda gerçekleştiren üretici firmalar, kış aylarında da dondurma yeme alışkanlığı oluşturmak için tahin, incir sosu, kabak tatlısı, ekmek kadayıfı gibi kış tatlılarıyla birleştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!