Güncelleme Tarihi:
ALTERNATİF tıbbın ilgi alanlarından biri de psikoterapi. Bilinçaltına yolculuk ve hipnoz, psikoterapiler arasında en çok uygulanan yöntemlerden biri. Özel tekniklerle uygulanan egzersizlerle yapılan zihinsel gevşeme ya da rahatlama, özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların ihtiyaç duyduğu terapilerden. Hipnoz ve bilinçaltına yolculuk, beynin, günlük yaşamda bilinç dışı algıladığı birçok verinin zamanla ruh sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkileri dengelemeyi hedefliyor. Bir anlamda, farkında olmadan algılanan veriler temizleniyor. Rahatlama teknikleri ise kişiye göre farklılık arz edebiliyor. Berlin’de alternatif tıp eğitimi veren Peter Abadh Kühn de, psikoterapi alanında uzmanlaşmış. Alternatif tıpla ilgili özel bir meslek okulunda öğretmenlik yapan Kühn, aynı zamanda muayenehanesinde hastalara terapi uyguluyor. Kühn’e göre alternatif tıp, modern tıbbı tamamlayan önemli bir alan.
KULAK AKUPUNKTURU
Akupunktur, binlerce yıldır kültürünün bir parçası olduğu Çin’de modern tıp olarak değerlendirilirken, Batı’da uzun süre doğal ya da alternatif tedavi yöntemleri arasında görüldü. Ancak son yıllarda birçok ülke akupunkturu modern bir tedavi yöntemi olarak kabul etti. Almanya’da 2007’den itibaren bütün resmi kurumlar, akupunkturu ‘ağrı dindirici’ tedavi yöntemi olarak kabul edip masraflarını üstleniyor. Kühn’ün uzmanlaştığı kulak akupunkturu da, doğal tedavide başlı başına bir alan. Kulak akupunkturunu, 1950’li yıllarda Fransız doktor ve akupunktur uzmanı Dr. Paul Nogier geliştirdi. Temelinde, kulağın insan anatomisinin bir kopyası olarak görülmesi yatıyor. Kühn, akupunktur açısından kulağın önemini şöyle ifade ediyor: “İnsan kulağına tersten baktığınızda, anne karnındaki embriyoya benzediğini göreceksiniz. Tabii ki her kulak birbirinden farklı. Ancak, vücuttaki birçok organ ya da bölgenin sinirler aracılığıyla kulakta yansıması var. Kulak akupunkturu kulaktaki ilgili organın bağlantısını bulup sinyallerle organın uyarılmasını sağlıyor.”
AĞRILAR AZALTILIR
Kulak akupunkturunda önemli olan, hangi organın kulağın neresinde yansıması olduğunu bulmak. Peter Kühn bu noktada, tıp, anatomi ve akupunktur eğitiminin devreye girdiğini belirtiyor. Ancak istenen organın sinirlerle kulaktaki yansımasını bulmak için, ‘akupunktur detektörü’ denen özel bir alet kullanılıyor. Kulak akupunkturu, ağrının nereden kaynaklandığını ve hangi organın sebebi bilinmeyen rahatsızlıktan etkilendiğini tespit edebiliyor. Yine, kulak akupunkturu sayesinde tedavi sürecini engelleyen diğer rahatsızlığın sebebini de tespit etmek mümkün. Bu akupunktur tedavisi, migren başta olmak üzere baş ağrıları, kas kasılmaları, romatizma, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılıyor. Bağışıklık sisteminin dengede tutulmasında da önemli bir rol oynuyor.
Her insanın hipnozu ayrı
PETER Kühn’ün uyguladığı yöntemlerden biri de hipnozla tedavi. Psikoterapi kategorisinde anılan bu yönteme, özellikle bağımlıklara karşı mücadelede başvuruluyor. Hipnozla tedavinin, sınırlı da olsa, romatizma gibi fizyolojik rahatsızlıklarda da kullanıldığını belirten Kühn, “Ağrıları hafifletmede de hipnoz terapisi kullanılıyor. Ancak hastalığın tamamen ortadan kaldırılacağı sözünü hiç bir zaman kimse veremez. Sadece hastalığa veya vücuttaki bir ağrıya neden olan psikolojik sebepleri hipnoz ile çözmek mümkün” diyor.
‘BİR TRANS HALİ’
Kühn, “Heyecanla maç izleyen bir kişi o kadar konsantre olmuştur ki, vücudunun bir yerindeki ağrıyı hissetmez bile. Ya da oyuna dalmış bir çocuk, düştüğü zaman acısını hissetmez. Bu bir trans halidir. Tıpkı hipnoz gibi. Hipnoz, zihinsel rahatlama ve gevşeme terapisidir. Bu tedavide, ağrıları hafifletme şansımız var” diye konuşuyor. Hipnoz tedavisinin yaklaşık bir saat sürdüğünü belirten Kühn, hipnoz terapilerinin bireysel olduğunu ve her insan için farklılık gösterebileceğini kaydediyor.
BAĞIMLILIĞA BİRE BİR
İnsan beyninin günlük yaşamda bilinci dışında beş duyu organıyla algıladığı birçok veriyi kaydettiğini belirten Kühn, bu verilerin sağlıklı bir şekilde işlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Hipnoz ya da zihinsel çalışma teknikleri sayesinde çevreden algılanan bu verilerin beyni gereksiz yere meşgul etmesinin engelleneceğini söyleyen Kühn, hipnozun, alternatif tıpta psikoterapiler arasında en etkili yöntemlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Kühn, hipnozun en etkili olduğu alanlardan birinin bağımlıklardan kurtulmak olduğunu söylerken, psikolojik olarak sorunu çözmeden fiziksel bağımlılıktan kurtulmanın zor olduğunu kaydediyor.
Hangi hastalığa hangi tedavi
ASTIM
Kulak akupunkturu: Önce kulak üzerinde, akciğer ve bronş refleks noktaları tespit edilir. Akupunktur detektörüyle ACTH noktası belirlenir. Bu akupunktur noktası iltihabı önlerken, alerjiyi de engeller. Ayrıca Omega 1 ve 2 noktaları ile Ana Omega noktası belirlenir. Bunun yanı sıra alerji noktası ve Jerome noktalarına da akupunktur iğnesi sokulur.
Hipnoz: Zihinsel olarak rahatlatılan hastaya gevşeme ve zihinsel olarak güçlenme telkini yapılır.
TİRYAKİLİK
Kulak akupunkturu: Özellikle oto-agresyon bölgelerine akupunktur yapılır. Bunlar hırs, kızgınlık ve sinir noktalarıdır. Gerekirse Shenmen adı verilen genel akupunktur tedavisi uygulanır.
Hipnoz: Bağımlılığa karşı etkili yöntemdir. Hipnozla rahatlatılan hasta telkinle sigarayı bırakması için motive edilir. Sonrasındaki fiziksel rahatsızlıklara karşı düşünsel destek verilir.
SIRT AĞRISI
Kulak Akupunkturu: Omuriliğin kulaktaki refleks bölgesi üzerine akupunktur iğneleri sokulur. Shenmen yöntemi uygulanır. Ağrıyı dindiren ve iltihabı önleyip sakinleştiren bir özelliği vardır. Aynı şekilde Thalamus noktası ile ACTH noktalarına akupunktur iğnesi yapılır.
YARIN: Aura-soma, renklerin gücü