Ağrı Dağı’na uçtum

Güncelleme Tarihi:

Ağrı Dağı’na uçtum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2004 00:00

15 Nisan 1918, Ağrı ilimizin düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Derler ki; Büyük Ağrı Dağı ile kızkardeşi Küçük Ağrı, yeryüzündeki dağların padişahı sayılan Kafdağı ailesindendir.Ağrı yöresine ilişkin en önemli söylence ‘Nuh’un Gemisi’dir. Büyük tufan sonrasında karaya çıkmadan önce Nuh, gemide kalan tüm yiyecekleri birbirine karıştırarak bir yemek yapar. İşte bu yemek bildiğimiz ‘AŞURE’dir. Bir de Ağrı’nın yumruk büyüklüğünde yapılan meşhur ‘Abdigör Köftesi’ vardır.İnce NoktalarZeytinyağlı kerevizi kıyılmış pırasayla pişirdiniz mi?Kat kat dizin, aralara soğan dilimleri, üste tuz ve şeker serpin. Sonra da 2 su bardağı hazır portakal suyu katın.Bulgur çorbasıYapılışı:Tereyağının yarısıyla unu sarartın. Suyunu ekleyerek yıkayıp, süzdüğünüz bulguru ekleyin. 20 dakika kadar kaynatın. Bir tavada kalan tereyağında ince kıyılmış kuru soğanı sarartıp, çorbaya ekleyin. Birlikte 10 dakika daha kaynatın. Tuzunu ve biberini serpip, ocaktan alın.6 kişilikHazırlama süresi: 10 dakikaPişirme süresi: 30 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı ince bulgur2 adet kuru soğan 1 yemek kaşığı un5 su bardağı su2 yemek kaşığı tereyağıTuz, kırmızı pul biberTavuk ciğerli börekYapılışı:Tereyağında ince doğranmış soğanı sarartın. İkiye böldüğünüz tavuk ciğerlerini (varsa yürekleri) ve domates rendesini ekleyin. Pişince halka doğranmış yeşil soğanları, dereotu yapraklarını, tuzu ve karabiberi karıştırarak ateşten alın. Kalıbı 4 adet milföy hamuruyla kaplayın. Böbrekleri harcı koyun. Üzerini tekrar milföylerle kapatın. Yumurta sarısı sürüp, fırına verin. Börek pişerken tavuk suyu ve buğday nişastasını karıştırarak bir sos pişirin. Dilimlenmiş böreklerin üzerinde gezdirerek sıcak servis yapın.8 kişilikHazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 25 dakikaMalzeme listesi8 adet milföy hamuru400 gr. tavuk ciğeri2 adet domates (rendelenmiş)1 adet kuru soğan3 dal yeşil soğanYarım demet dereotu1 yemek kaşığı tereyağı1 adet yumurtanın sarısıTuz, karabiberSos için1 yemek kaşığı buğday nişastası1,5 su bardağı tavuk suyuİncirli, cevizli kupYapılışı:İncirleri ılık suyun içersinde bekletin. Krem şantiyi soğuk sütle birlikte 5 dakika çırpıp, buzdolabında bekletin. Hazır puding üzerindeki tanıma göre pişirip, ateşten alın. Kabuk bağlamaması için ara sıra karıştırıp, ılınınca krem şantinin yarısını, çekilmiş ceviz içlerini, doğranmış kuru incirleri (her kupa birer adet incir) katın. Kupların altına kalan krem şantinin yarısını paylaştıralım. Pudingli harcı üzerine bölüştürüp, tekrar krem şantiyle en üstü kapatalım ve buzdolabına alalım. İncir ve çikolatalı parçalarıyla süsleyerek servis yapalım.4 kişilikHazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 15 dakikaMalzemeler2 paket toz krem şanti2 su bardağı süt (şanti için)1 paket hazır kakaolu puding 3,5 su bardağı süt (puding için)1 çay bardağı ceviz içi4 adet kuru incirSüslemek İçin8 adet kuru incirÇikolata parçaları
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!