Güncelleme Tarihi:
Aşağıda, Azize (Bergin) Abla’nın, Haber Araştırma'da birlikte çalıştığımız günlerden kalma, 2002 tarihli yazısını bulacaksınız. Yandaki anketimize ve dünkü Fiat Lux yazısına cuk oturdu, bulup çıkardım arşivden:
Halsizlikten yakınmayın enerjinizi iyi kullanın
Hele yılın bu döneminde, kendinizi çok ama çok yorgun hissediyorsunuz.
- İnan gözümü açamıyorum şekerim, kolumu kaldıracak halim yok...
- Ay sende mi! Herkes öyle vallahi. Havalardanmış. Yapacak birşey yok!
Var. Yapacak şeyler var.
Evet, kışın enerji kaynağımız güneş ışınları azalır, kötü hava ruhumuzu karartır... Ve biz yorgunluğa yenilir, yapacağımız güzel işleri erteler dururuz.
İşte size, gün içinde enerjinizi en iyi kullanmanın, hatta 24 saat içinde enerjinizi ikiye katlamanın yolu.
Hem de uygulanamaz mucize reçetelerle, Amerika’da satılan hormonlu haplarla değil.
Günlük hayatınızda yapacağınız bir iki değişiklikle ve kendinize ayıracağınız bilemediniz yarım saatle...
Azize BERGİN / HŞS
07.00 - Ne erken, ne geç
Evet “erken yatıp, erken kalkmak” sağlıklıdır ama... çok erken kalkanlarda, kortizol adlı stres hormonunun salgılandığı ve gün boyu sorunlara neden olduğu, akşama doğru da yorgunluğa sebep olduğu bilinir. Güne çok erken kalkmak zorundaysanız, (hatta her zaman uygulayabilirsiniz) sabah yataktan çıkmadan önce, gerinme egzersizleri yapmayı unutmayın. Önce bacaklarınızı, sonra kollarınızı en son da her ikisini birden iyice (kediler gibi) gerin.
07.30 İyi bir duş
Sabah canlanmanın, güne enerjik başlamanın en iyi yolu duştur. Su, negatif enerji moleküllerini yok eder. (Temizlik gibi bir “yan etki” de cabası...)
08.30 B vitaminli kahvaltı
Enerji demek, vitamin, özellikle de B vitamini demek. Vitamin hapı alın demiyoruz tabii, B vitamini bol, iyi bir kahvaltı edin. Yağı alınmış sütle yumuşatılan yulaflı gevrekler, portakal suyu, meyve ya da bir iki tost ekmeğiyle bal. Ekmeği kızartmak, B vitaminini yakmak demektir. Ama dilim kalın olursa, mesele kalmaz.
10.00 Düzenin fazileti
Bulunduğunuz ortamı toplamak, düzenlemek size çalışma ve yaşama şevki verir. Ev kadınıysanız, dağınıklık üzerinize yorgunluk çökmesine sebep olur. Ortalığı hızla toplayın, bakın size doping olacaktır. İş kadınıysanız da aynı şey; masanızı toplayın, çalışma heyecanınız artsın.
11.00 Çay molası
Saatler ilerledikçe, vücudunuzun yakıtı tükenir, enerjiniz azalır. Depoyu yeniden doldurmakta fayda var. Biraz meyve, bir avuç kuru yemiş, bir küçük yoğurt güç verir. Bir fincan yeşil çay, sinir sisteminizi harekete geçirir. Olmadı, bir bardak normal çay da işe yarar.
12.00 Şimdi de motora su
Enerjik olmak için bol su gerekir. Vücut ısısının sadece yüzde 3’ünü kaybetmek bile sizi çok yorabilir. Yarım saatte bir bir bardak su. Aman unutmayın!
13.00 Proteinin gücü yanınızda olsun
Çoğumuz, karbohidratlı besinlerin bize enerji verdiğini düşünürüz. Doğrudur. Ama unutmayalım ki, karbohidratlı besinler, kandaki şekeri artırır ve bir kaç saat sonra kan şekerinde düşme olunca, bu sefer yorgunluk ve halsizlik baş gösterir. Öğle yemeklerinde, ızgara piliç ve balık gibi vücuda yavaş yavaş enerji veren yiyecekler tercih edilmeli. Bu yiyeceklerin yanında yeşil yapraklı sebze, domates ve soğanla yapılmış salata yenilmeli.
14.00 Sindirim sırasında
Yemekten sonra, vücudun en önemli işi sindirimdir; gücünü bu işe kullanır. Sizin de üzerinize bir yorgunluk, uyku çöker. Yemek sonrası enerjiye ihtiyacınız varsa, biraz destek gerekir. Mesela, Uzakdoğu’da Ginseng bitkisinin kökünden yapılan içecekler içilir.
15.00 Beş dakika temiz hava
Artık bu saatte evinizin ya da büronuzun oksijeni azalmış olur. Bu da yorgunluk hissini arttırır. Başınızı pencereden uzatıp, beş dakika (bulursanız) temiz hava solumak çok faydalıdır.
16.00 Gözleri dinlendirin
Günün bu saatlerinde, bu sefer de gözleriniz yorulur. Gözünüzü ayırmadığınız bilgisayar ya da televizyon da buna sebep olur. Göz bebekleri uzun süre sabit bir noktaya bakınca, hareketsizlik gözü yorar. Önce uzaktaki bir cisme, sonra da çok yakındaki bir şeye bakın. Bunu 4-5 kez tekrarlamak, gözleri dinlendirir.
17.00 İş sıkıntısı işte kalsın
Vücuda zarar veren duyguların en etkilisi endişedir. Aklınızı meşgul eden sorunlar için sürekli endişelenmek, enerji stoklarınızı eritir. İş sıkıntısını işte bırakmayı, kendinizi eğiterek öğrenin. Ertesi güne bıraktığınız işleri, sorunları bir kağıda yazın, karşılarına da olası çözüm çarelerini. “Her şeyin kontrol altında olduğu” hisse size güven verir. “Bunları artık sabah düşünürüz’ deyin ve evinizin yolunu tutun.
18.00 Egsersiz
Enerji kazanmak için biraz enerji tüketmek gerekebilir. Fizik egzersiz, vücuda enerji sağlayan kimyasalları harekete geçirir. Günde hiç olmazsa yarım saat. Hızlı adımlarla yürümek, aerobik hatta basit soluk alma egzersizleri. “Niye akşam vakti?” mi dediniz? Çünkü egzersiz için en uygun zaman, enerjinizin tükenmeye başladığını farkettiğiniz saatlerdir.
19.00 Biraz da değişiklik
Enerjisi azalmış insan için, “her zamankinden farklı şeyler yapmak” dinlenmekten bile faydalıdır. Akılınıza bir yenilik gelmiyor mu? En azından bu akşam da eve farklı bir yoldan gidin.
20.00 Sofrada uyku rejimi
Yoğun bir gün geçirdiniz. Yarın sizi yeni sorunlar, yeni uğraşlar bekliyor. Eğer gece dinlenebilirseniz, rahat bir uyku uyursanız, yeni güne daha güçlü başlayacaksınız. İşte karbohidratlı besinler burada devreye giriyor. Makarna, pirinç gibi karbohidratlı besinlerle süt ürünleri ve balık veya tavuk gibi proteinli besinlerden oluşan bir akşam yemeği rahat uyumanızı sağlayacaktır.
22.00 Ve uyku zamanı
Tabii daha azıyla yetinen bünyeler de var, ama genelde, gece 8 saat uykuya ihtiyaç vardır. Vücudunuz ve kafanız ne kadar ihtiyaç duyuyorsa, o kadar uyumanın yolunu bulmalısınız. Uyku probleminiz varsa, bir uzmana danışarak mutlaka çözün. Haa, son olarak bir hatırlatmada bulunalım: sevişmek, seks yapmak bilinen en “cazip” uyku ilacıdır.
Serdar’ın notu: İlk fırsatta size ‘Serdar’ın bir gününü’ yahut da ‘Bir İstanbullu’nun bir gününü’ anlatacağım, bakalım Azize Abla’nın reçetesine uyuyor mu, uymuyor mu? Yahut da uyabilir mi?